Balsuoti namuose gali neįgalieji, neįgaliuosius namuose slaugantys asmenys, dėl ligos nedarbingi žmonės. Kaip ir anksčiau, taip ir šių rinkimų metu, balsuoti namuose gali rinkėjai, sulaukę 70 ir daugiau metų.

Balsavimas namuose pasibaigs kovo 4 d.

Penktadienis yra paskutinė diena, kai rinkėjai dar gali balsuoti ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose, bausmių atlikimo vietose.

Per dvi išankstinio balsavimo dienas iš viso balsavo apie 78,4 tūkstančio rinkėjų. VRK duomenimis, tai yra 3,29 procento nuo bendro visų Lietuvoje balsuojančių rinkėjų skaičiaus.

Kovo 5 d. nuo vidurnakčio įsigalios rinkimų agitacijos draudimas, kuris tęsis iki 20 val. – balsavimo rinkimų dieną pabaigos. Įsigaliojus Rinkimų kodekso nuostatoms, agitacijos draudimo laikotarpis sutrumpėjo. Rinkimų agitacija, neatsižvelgiant į jos būdus, formas ir priemones, draudžiama likus 7 valandoms iki balsavimo rinkimų dieną pradžios ir rinkimų dieną iki balsavimo pabaigos.

Pagrindinę rinkimų dieną – kovo 5-ąją – rinkėjai savo pilietinę valią išreikšti kviečiami nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro į savo rinkimų apylinkes.

Dalyvauti savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose VRK registravo 13797 kandidatus. 433 iš jų sieks tapti savivaldybių merais.

VRK turimi duomenys rodo, kad šiemet į savivaldybių tarybas kandidatuoja 53 proc. vyrų ir 47 proc. moterų. Tačiau kovoje dėl merų postų lyčių dinamika kinta: į merus kandidatuoja 74 proc. vyrų ir 26 proc. moterų.

Lyginant su 2019 m. rinkimais, šiemet kandidatuoja panašus skaičius asmenų. Prieš ketverius metus VRK buvo registravusi 13732 kandidatus dalyvauti savivaldybių tarybų rinkimuose ir 413 asmenų, kurie siekė merų postų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją