„Mano vertinimu, žmogaus teisių padėtis smarkiai pablogėjo“, – sakė specialioji pranešėja Baltarusijos klausimais Anais Marin Jungtinių Tautų žmogaus teisių tarybos renginyje Ženevoje. – Padėtis bloga ir blogėja toliau“.

Šį mėnesį ji ir JT žmogaus teisių biuras turi pateikti Tarybai ataskaitas apie pažeidimus, padarytus šalyje ryšium su 2020 metais vykusiais ginčijamais prezidento rinkimais.

Tada Baltarusijoje kelis mėnesius vyko beprecedentės antivyriausybinės demonstracijos po to, kai per rugpjūtį vykusius rinkimus prezidentas Aliaksandras Lukašenka pasiskelbė esąs išrinktas šeštai kadencijai.
Nepriklausoma ekspertė A. Marin sakė esanti susirūpinusi, kad „nuolat blogėjanti žmogaus teisių padėtis Baltarusijoje gali likti nepastebėta“.

Pasak jos, jau daugiau nei dvejus metus Baltarusijoje nebuvo didelio masto protestų, „nes visi nepriklausomi balsai šalyje buvo nutildyti“.
A. Marin atkreipė dėmesį į tai, kad Baltarusijoje šiuo metu laikoma „mažiausiai 1 400“ politinių kalinių, o per pastaruosius trejus metus daugiau kaip 700 pilietinės visuomenės organizacijų buvo priverstos užsidaryti.

Šiuo metu šalyje sulaikyti 32 žurnalistai ir žiniasklaidos darbuotojai, sakė ji, remdamasi Baltarusijos žurnalistų asociacija. „Aš ir toliau esu labai susirūpinusi dėl sistemingo... baudimo už naudojimąsi žodžio laisve“, – sakė ji.

Ryškus susidorojimo pavyzdys – penktadienį laukiamas griežtas nuosprendis žymiausios šalies žmogaus teisių grupės „Viasna“ įkūrėjo A. Beliackio byloje.

A. Beliackis, kuris yra vienas iš praėjusių metų Nobelio taikos premijos laureatų, anksčiau šiais metais buvo teisiamas kartu su bendražygiais Valentinu Stefanovičiumi ir Vladimiru Labkovičiumi. Jie apkaltinti grynųjų pinigų kontrabanda į Baltarusiją opozicijos veiklai finansuoti.

„Viasnos“ atstovė Natalija Sacunkevič ketvirtadienį Ženevoje vykusiame renginyje sakė mananti, kad A. Beliackiui bus skirta prokuroro reikalaujama 12 metų laisvės atėmimo bausmė, o jo bendražygiams – šiek tiek mažesnės bausmės.

„Tai didelė tragedija, – sakė ji AFP. – Jie atsidūrė už grotų tik todėl, kad padėjo kitiems žmonėms įgyvendinti savo teises. Jie nepadarė jokių nusikaltimų“.

Daugiau kaip 20 žmogaus teisių gynimo grupių, įskaitant „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“, ketvirtadienį paskelbė pareiškimą, kuriame pasmerkė šį trijų asmenų baudžiamąjį persekiojimą ir pareikalavo, kad Baltarusijos valdžios institucijos „tuoj pat ir besąlygiškai juos paleistų“.

„Didelį susirūpinimą kelia tai, kad valdžia kriminalizuoja žmogaus teisių gynimo darbą tuo metu, kai žmogaus teisių gynėjų vaidmuo yra labiausiai reikalingas“, – sakė A. Marin.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją