Pranešama, kad Teisingumo ministerija 2022 m. sudarė ekspertinių paslaugų sutartį, kurioje ekspertams buvo pateikti klausimai apie Jehovos liudytojų mokymo ir apeigų santykį su konstitucine doros samprata ir įstatymu. Pareiškėja 2022 m. spalio 20 d. paprašė Teisingumo ministerijos pateikti ekspertų išvadą, sudaryti galimybę jai pateikti rašytinius paaiškinimus ir neteikti galutinės išvados Seimui, kol Jehovos liudytojų religinė bendruomenė nepateiks rašytinių paaiškinimų.

Teisingumo ministerija 2022 m. lapkričio 21 d. informavo pareiškėją, kad išvada pateikta Seimui.

Savo ruožtu teismas, išnagrinėjęs šią administracinę bylą, konstatavo, kad ginčijama Teisingumo ministerijos išvada pati savaime nedaro įtakos pareiškėjos teisiniam statusui, kadangi jos teisiniam statusui įtakos turi tik Seimo priimami sprendimai dėl religinės bendrijos pripažinimo, o ginčijama Ministerijos išvada, remiantis Religinių bendruomenių ir bendrijų įstatymo nuostatomis, nesaisto Seimo ir yra tik institucijos nuomonė, teikiama kitai institucijai, siekiant padėti pasiruošti sprendimui priimti.

Teismo nuomone, ginčijama Teisingumo ministerijos išvada Seimui yra tarpinis administracinės procedūros dokumentas, kuris negali būti ginčo administraciniame teisme objektas.

Pareiškėjai, 2017 m. pateikusiai Seimui prašymą suteikti pripažintos religijos statusą, nėra užkirsta galimybė teikti savo paaiškinimus Seimui, kuris ir priims galutinį sprendimą dėl pareiškėjos.

Pranešime pridedama, kad šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją