J. Kovalskis yra meile Kremliui ir Aliaksandro Lukašenkos režimui pasižymėjusios Erikos Švenčionienės bendražygis, kartu vykęs į Baltarusiją kalbėtis su Aliaksandro Lukašenkos režimu.

J. Kovalskis kadaise priklausė už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio įkurtai partijai „Socialistinis liaudies frontas“, kuri šiuo metu yra likviduojama.

Jo žmonai pedagogei tenka aiškintis dėl sostinės Katedros aikštėje įvykusio incidento, kurio metu susipyko ant Ukrainos kariuomenės sunaikinto T–72B gėles dėję Rusijos gerbėjai ir jas nuėmę žmonės.

Įvykio liudininkas Delfi pasakojo, kad pedagogė buvo kartu su savo vyru J. Kovalskiu ir filmavo incidentą.

Aiškinasi etikos komisija

Utenos Adolfo Šapokos gimnazija savo puslapyje rašo gavusi neoficialios informacijos, kad mokytoja dalyvavo Vilniuje Katedros aikštėje vykusioje kelių žmonių organizuotoje karo nusikaltimų palaikymo akcijoje.

Anot gimnazijos pranešimo, jos Pedagogų etikos komisijai pavesta skubiai išnagrinėti gautą informaciją ir pateikti savo išvadas.

Mokslo įstaiga pranešė, kad mokytojos atžvilgiu taikomas rekomendacijų algoritmas vadovaujantis Švietimo mokslo ir sporto ministerijos raštu „Dėl teisinių priemonių mokytojams, kurie pritaria Rusijos agresijai prieš Ukrainą, skleidžiant dezinformaciją ir melą“.

Gimnazija teigia, jog nėra gavusi jokios oficialios informacijos iš valstybės tarnybų dėl mokytojos įvykdyto administracinio ar kitokio pobūdžio pažeidimo ar nusižengimo, todėl kol kas neturi teisinio pagrindo taikyti teisinės atsakomybės priemonių.

Taip pat gimnazija aiškina, kad nėra gavusi jokios informacijos ir iš gimnazijos bendruomenės (mokytojų, mokinių ar jų tėvų), kad mokytoja mokymo proceso metu darbe ar su darbu susijusioje aplinkoje skleistų informaciją, kuri sudarytų pagrindą taikyti jai teisinę atsakomybę už Rusijos agresijos prieš Ukrainą palaikymą.

„Gimnazija sutinka, kad viešas pritarimas tarptautiniams karo nusikaltimams, jų neigimas ar šiurkštus menkinimas gali būti laikomas nusikaltimu, o viešas karo ir agresijos pateisinimas sukuria didžiulę psichologinę įtampą mokyklos bendruomenėje. Todėl mokytojo, kaip etinio autoriteto, tokių pažiūrų demonstravimas net ir ne darbo vietoje, net ir ne darbo metu, tačiau viešoje erdvėje, yra nepateisinamas ir neleistinas etiniu požiūriu“, – rašo gimnazija.

Šiuo metu sutelktas papildomas dėmesys į mokytojos vykdomą mokymo proceso organizavimą siekiant įsitikinti, ar jos asmeninės pažiūros netrukdo mokinių dorovinio bei etinio ugdymo procesui.

Galutiniai sprendimai, anot gimnazijos, bus priimti tik gavus Pedagogų etikos komisijos išvadas dėl neoficialiai gautos informacijos apie mokytojos dalyvavimą karo nusikaltimų palaikymo akcijoje Vilniuje.

Apie tai ketvirtadienį savo paskyroje pasisakė pati mokytoja.

Ji neigia dalyvavusi rusų palaikymo akcijoje, tačiau neneigia ten buvusi ir filmavusi.

„Aš, Roma Kovalskienė, matematikos mokytoja Utenos Adolfo Šapokos gimnazijoje, kurioje dirbu paskutinius 22 metus. Šiandien buvau informuota, kad yra gauta „neoficiali informacija“ iš socialinių tinklų paskalų puslapių, neva aš dalyvavau kažkokioje karo nusikaltimus pateisinančioje akcijoje. Atskirai pažymima, kad ši „neoficiali“, o faktiškai, iš piršto laužta, šmeižikiška informacija, žinoma, nesudaro teisinio pagrindo imtis prieš mane įstatymo nurodytų priemonių. Todėl bus einama, kaip supratau, jau tapusio kasdienišku mūsų realybėje neteisminio susidorojimo keliu“, – teigia ji.

„Atsižvelgdama į man reiškiamų absurdiškų kaltinimų absoliutų nepagrįstumą oficialiai pareiškiu: ATMETU visus socialiniuose tinkluose paskleistus prasimanymus ir šmeižikiškas insinuacijas.
NEDALYVAVAU jokioje Vilniaus Katedros aikštėje vykusioje karo nusikaltimų palaikymo akcijoje, jokiu būdų nereiškiau savo paramos jokiems karo nusikaltimams, kaip juos apibrėžia tarptautinės teisės šaltiniai ir nustatytus tarptautinių teisminių institucijų“, – rašo ji.

Pedagogė teigia, kad jai mesti kaltinimai – tai tik seniai besitęsiančios atakos prieš jos vyrą Joną Kovalskį, kurį ji įvardija visuomenės visuomenės veikėju, veiksmų dalis.

„Nesugebėdami įveikti jo paties, anonimai imasi kitų nešvarių metodų ir bando susidoroti su jo artimaisiais. Tai yra ne tik amoralu, bet ir neteisėta. Todėl savo grubiai pažeidžiamas asmenines teises šiuo atveju ketinu ginti visomis teisėtomis priemonėmis ir įstatymo nustatyta tvarka, kad būtų nustatyti ir teisiškai įvertinti šios šmeižto kampanijos užsakovai ir vykdytojai“, – rašo ji.

Pedagogė primena, kad Konstitucija jai garantuoja laisvę laisvai judėti, kur ji nori ir kada nori, teisę stebėti ką nori, filmuoti ką nori ir laisvai rinkti informaciją.

Ji feisbuke pridėjo savo filmuotą medžiagą, kurioje matyti anksčiau aprašytas konfliktas prie tanko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)