Papildyta kovo 02 d. 14 val. 15 min.: Šis straipsnis buvo išspausdintas gavus anoniminį laišką. Jau po publikacijos pasirodymo Delfi buvo informuotas, kad teksto autorius – pareigūnas Vaidas Giršvildas, kuris šį tekstą parašė privačioje pareigūnų grupėje, tačiau be jo žinios jis buvo nutekintas žiniasklaidai.

Delfi šią savaitę sulaukė intriguojančio anonimu pasirašiusio žmogaus laiško apie pirmadienio įvykius Palangos policijoje.

„Sveiki atvykę į XXI amžiaus policiją. Jūs tikrai žinote apie tokį „ypatingą“ policijos padalinį, kurio vadovybė niekada nepraleidžia progos pasigirti, kaip jie gina paprastus pareigūnus nuo jiems gresiančių pavojų. Žinokite – nieko panašaus. Pasirodo, jie juos dar ir žaloja, tokiu būdu visiškai patvirtindami jiems pagrįstai klijuojamą inkvizitorių etiketę“, – taip savo laišką pradėjo anonimas.

Kreipėsi dėl kolegų smurto

Čia minimas „ypatingas“ policijos padalinys – Imuniteto valdyba, skirta išaiškinti pačių pareigūnų daromus nusikaltimus ir pažeidimus.

Toliau laiške dėstomi konkretūs įvykiai: vasario 27 d. 15 val. 18 min. į Palangos miesto ligoninės priėmimo skyrių atvyko Palangos miesto policijos komisariato tyrėjas. Jis medikams paaiškino, kad darbo vietoje, tarnybos metu, nukentėjo per apsistumdymą. Diagnozė – kairės alkūnės ir dešinės čiurnos sumušimas.

Pats nukentėjusysis paaiškino, kad pas jį atvyko Policijos departamento Imuniteto valdybos Klaipėdos apygardos skyriaus vyriausieji tyrėjai – vyras ir moteris. Policininkas su svečiais iš uostamiesčio bendrauti nepanoro, bandė iš kabineto išeiti, tačiau kai bandė tą padaryti, buvo skaudžiai sustabdytas prispaudžiant jį durimis.

Naujojoje Vilnioje susidūrė 3 automobiliai: dvi sužalotas ir prispaustas moteris vadavo gelbėtojai

„Dabar apie tai, kaip apie įvykį man pasakojo šaltiniai, – rašoma anonimo laiške.- Pasak šaltinių, pareigūnas patruliavo mieste. Likus iki tarnybos pabaigos labai mažai laiko,
jam paskambino komisariato viršininkas ir paprašė sugrįžti į komisariatą, nes atvyko svečių. Pareigūnui sugrįžus į komisariatą, jį pasitiko atvykėliai iš Klaipėdos. Kadangi darbas jau baiginėjosi, Palangos pareigūnas nusiginklavo ir kartu su atvykėliais nuėjo į apklausos kambarį. Ir tada prasidėjo...

Atvykėliai pasakė, kad nori apklausti Palangos pareigūną, kaip liudytoją. Kadangi Palangos pareigūnas nejautė atvykėliams jokių simpatijų (tolimesni įvykiai parodė, jog ne be pagrindo), motyvuodamas tuo, kad apie tokias apklausas reikia tartis iš anksto, o dabar jis neturi jokio noro su atvykėliais bendrauti, juolab, kad iki jo darbo pamainos pabaigos buvo likę mažiau, nei trys minutės. Norėjo išeiti iš kabineto, tačiau atvykėlio buvo grubiai nustumtas nuo durų. Bandant išeiti pakartotinai, atvykėlis Palangos pareigūną prispaudė durimis ir laikė, neleisdamas jam išeiti. Tada, pasak šaltinių, Palangos pareigūnas išsitraukė telefoną, paskambino savo skyriaus viršininkui ir įjungęs mikrofoną, ėmė šauktis pagalbos.

Paleistas buvo tik po to, kai skyriaus viršininkas paaiškino atvykėliams, kad padorūs žmonės taip nesielgia. Aišku, tam, kad išvadinti imuniteto pareigūnus padoriais žmonėmis, reikia turėti neeilinį humoro jausmą, bet, kaip sakant – iš dainos žodžių neišmesi“, – rašoma laiške.

Anonimas toliau užsimena, kad pareigūnui galiausiai įteiktas šaukimas į apklausą, tiesa, jame nenurodytas jo statutas, nors tai esą privaloma.
Taip pat užsimenama, kad visas apsistumdymas turėjo būti užfiksuotas vaizdo kameromis ir tikimasi, kad įrašai niekur neprapuls.

„Kaip Jūs manote, policininkai tarnyboje ko labiau turi bijoti? Žulikų, ar „kolegų“ iš imuniteto? Ir kaip dažnai paskutiniu metu pareigūnai patiria „kolegų“ iš imuniteto
smurtą?“ – svarsto laiško autorius.

Pareigūną įtaria korupciją

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis, pasiteiravus apie šią situaciją, nurodė, kad Imuniteto valdyba, tikslindama turėtą informaciją dėl galimai neteisėtų Palangos miesto policijos komisariato pareigūno veiksmų, iškvietė jį apklausai.

„Išgirdęs, apie ką bus kalbama, Palangos m. PK pareigūnas bandė pasišalinti iš apklausos kabineto, o Imuniteto pareigūnas, norėdamas įteikti šaukimą, bandė uždaryti apklausos kabineto duris“, – rašoma atsakyme.

Ramūnas Matonis

R. Matonis pabrėžia, kad kontakto metu pareigūnui „galimai buvo sužalota koja“.

Imuniteto valdybos tyrėjai su Palangos pareigūnu nesėkmingai bandė pabendrauti apie dokumentų klastojimą ir piktnaudžiavimą tarnybą, būtent dėl to jie buvo pradėję tyrimą.

„Bandant neteisėtai gauti butpinigius“, – kas tiriama, sukonkretino R. Matonis.

Šis tyrimas, siekiant objektyvumo ir nešališkumo, kad niekam nekiltų klausimų, perduotas Specialiųjų tyrimų tarnybai.

Taip pat užgesinamos ir anonimo abejonės dėl galbūt prapulsiančių įrašų: apklausos kambarys tikrai filmuojamas, visas incidentas užfiksuotas ir jis bus pridėtas prie tyrimo bei leis tiksliai nustatyti visas įvykio aplinkybes.

Aiškinantis ši skausmingai pareigūnui pasibaigusį konfliktą, Klaipėdos policijoje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)