„Šis tyrimas – tai būdas priminti valdantiesiems, kad informacijos nutekinimo K. Bartoševičiui istorijoje taškas nepadėtas. Valdantiesiems nepavyko ir nepavyks visko pašluoti po kilimu, kad ir kaip jie stengtųsi“, – sako Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Orinta Leiputė.

Socialdemokratai kreipėsi į SEPK prašydami įvertinti, ar V. Čmilytė-Nielsen ir R. Morkūnaitė-Mikulėnienė nenusižengė Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtintiems valstybės politikų elgesio principams.

Anot socialdemokratų, kilus klausimui, kaip K. Bartoševičių pasiekė žinia apie ikiteisminį tyrimą jo atžvilgiu, savo pasisakymais V. Čmilytė-Nielsen, ir R. Morkūnaitė-Mikulėnienė sukėlė įtarimų, kad bando kažką nutylėti, nes abi kalbėjo nenuosekliai, prieštaringai, pažymima pranešime.

Kreipimesi pažymima, kad V. Čmilytės-Nielsen viešai pateiktoje informacijoje apie susitikimą su generaline prokurore Nida Grunskiene esama reikšmingų neatitikimų, jei lyginame visus jos pasisakymus, kai kurios detalės kertasi su generalinės prokurorės teiginiais.

Prašydami įvertinti Seimo pirmininkės pavaduotojos, konservatorių frakcijos seniūnės R. Morkūnaitė-Mikulėnienės elgesį, socialdemokratai pažymi, kad ji buvo linkusi nutylėti kai kurias aplinkybes kalbėdama apie savo kontaktus su (dabar jau) buvusiu Seimo nariu K. Bartoševičiumi tuo metu, kai Seimą (ir galimai pačią R. Morkūnaitę-Mikulėnienę) pasiekė informacija apie prokuratūros vykdomą tyrimą.

Socialdemokratai prašo ištirti, „ar V. Čmilytės-Nielsen veiksmai nemenkino valstybės ir jos institucijų prestižo? Ar tokiais veiksmais V. Čmilytė-Nielsen ir R. Morkūnaitė-Mikulėnienė ... galėjo sukurti precedentą, skatinantį manyti, kad tokiose situacijose tam tikromis manipuliacijomis kai kurie Seimo nariai gali išvengti viešumo?“

Kreipimesi cituojami Lietuvos Respublikos Valstybės politikų elgesio kodekse įtvirtinti valstybės politikų elgesio principai: pagarba žmogui ir valstybei, sąžiningumas, skaidrumas ir viešumas: laikydamiesi šių principų politikai „didina pasitikėjimą valstybe ir jos institucijomis; pateikia visuomenei savo elgesio ir sprendimų motyvus, visada laikosi atvirumo ir viešumo“.