„Tikrai nepasakyčiau, kad partijos super varginosi pateikti informaciją, arba labai rimtai tam pasiruošti. Vis dėl to, matyt, nejaučia poreikio iš pačių rinkėjų. Tai reiškia, kad patys rinkėjai nekelia tos kartelės labai aukštai – kad mums reikia ne tik pasakyti, ką jūs darysite – bet ir kaip jūs darysite. O dar geriau – kad pasakytumėte ir iš kur pinigus tiems pažadams paimsite“, – kalbėjo politologė.

MRU lektorė LNK žinioms sakė, kad visa Lietuva yra „ištapetuota“ tik pačių kandidatų nuotraukomis.

Jos teigimu, savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose dalyvaujantis Seimo narių „desantas“ yra rekordinis.

„Natūralu, kad mes turime net labai nemažai vienmandatininkų, kurie taikosi į mero kėdę. Ir jeigu jie laimėtų ją, mes turėtume nemažai vienmandačių apygardų, kuriose reikėtų organizuoti Seimo rinkimus, kas jau yra šiaip labai nepigus malonumas.

Beje, iš tų kandidatų aš taip ir neišgirdau, kodėl viduryje kadencijos jie nori mesti darbą Seime, nors pasižadėjo rinkėjams tarnauti šiuos ketverius metus, dirbdami būtent šioje institucijoje. Ir jie iš rinkėjų tokį mandatą ir gavo. Tačiau kažkodėl galvoja, kad tai nebėra svarbu ir galima pabandyti pamerauti“, – LNK žinioms kalbėjo politologė R. Urbonaitė.

Rima Urbonaitė

Politologė dėmesį atkreipė ir į kai kuriuos Seimo narius, kurie veda partijų sąrašus į savivaldybių tarybas. O tai, anot R. Urbonaitės, yra nepagarba rinkėjui.

„O ką tai reiškia? Jie preziumuoja, kad jie, jeigu nepavyktų su mero rinkimais, būti tarybų nariais. Bet aš neįsivaizduoju, kas turi nutikti, kad Seimo narys savo ganą šiltą kėdę iškeistų į gerokai mažiau šiltą tarybos nario kėdę. Nes tarybos nario funkcijos yra visai kitos“, – pabrėžė LNK pašnekovė.

R. Urbonaitė teigė, jog labai norėtų, kad tokių spekuliacijų nebūtų. Bet jų nepavyko išvengti.

„Todėl rinkėjai turi būti labai budrūs, jeigu mato Seimo narį, kuris yra ne tik kandidatas į merus, bet yra ir sąrašo į tarybą pirmasis numeris. Vadinasi, yra klausimas, ar tiesiog nėra manipuliuojama jo pavarde, kad būtent pritrauktų rinkėjus ir net suklaidintų rinkėjus“, – savo poziciją dėstė R. Urbonaitė.

Visgi, politologė R. Urbonaitė teigė, jog Seimo nariai, jaučiantys, kad neturi šansų dar vienai kadencijai parlamente, politikai tapę meru bus ilgiau užtikrinti dėl savo darbo vietos.

Visą LNK pokalbį su politologe R. Urbonaite žiūrėkite čia: