Nuo Talino iki Berlyno

Rygoje dar praėjusį šeštadienį, vasario 25 dieną pranešta, kad prie šalia Rusijos ambasados eksponuojamo tanko buvo padėta raudonų gvazdikų. Policija gėles pašalino, pradėjo tyrimą.


Vasario 28 dieną pranešta, kad šalia Taline eksponuojamo tanko buvo padėta ne tik raudonų gvazdikų, bet ir Georgijaus juostų. Gėles atsakingos institucijos taip pat pašalino nuo eksponato. Taline tankas bus eksponuojamas iki kovo 2 dienos.

Vasario 24 dieną pamuštas rusų tankas atsidūrė ir Berlyne. Jis eksponuojamas šalia Rusijos ambasados Vokietijos sostinėje.

Ukrainos kariuomenės sunaikintas rusų tankas T-72B Taline.

Jau kitą dieną tankas buvo apdėtas gėlėmis, teigiama, kad rožių galėjo būti net 2 tūkstančiai.

Šalia jo rinkosi tie, kurie nepalaiko ginklų tiekimo Kyjivui ir ragina kuo greitesnes derybas dėl taikos. Greta rinkosi ir Ukrainą remiantys miesto gyventojai. Skirtinguose šaltiniuose rašoma, kad fiksuotos ir muštynės. Socialiniuose tinkluose teigiama, kad buvo suplėšyta ant sunaikinto tanko iškelta Ukrainos vėliava.

Vasario 28 dieną tankas iš Berlyno buvo perkeltas. Teigiama, kad jis keliauja į Nyderlandus ir bus eksponuojamas ten.

Policijos atstovas įvardijo baudas

Lietuvos policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ teigė, jog buvo galima prognozuoti konfliktines situacijas.

„Policija tai nujautė, mes tam buvome pasiruošę. Gal nesitikėjome, kad bus taip masiškai, su įvairiomis transliacijomis, su įvairiais komentarais, kas irgi rodo tam tikrus požymius, jog tai yra daroma organizuotai.

Bet, kad tam tikrų konfliktinių situacijų tai gali iššaukti, tą buvo galima prognozuoti. Mes matėme panašius dalykus prie nuimamų skulptūrų, paminklų griovimo kitose Vilniaus vietose. Tokios provokacijos nėra naujiena, galima buvo tikėtis, kad jų bus“, – kalbėjo R. Matonis.

Antradienio popietę R. Matonis teigė, jog visas tris dienas nuo sekmadienio pareigūnams prie tanko teko apsilankyti po sulauktų pranešimų.

Paklaustas, ar už raudonų gvazdikų padėjimą ant šio objekto asmenys bus baudžiami, policijos atstovas R. Matonis ragino vertinti visą kontekstą.

„Ne tik gvazdiko padėjimas. Taip, Lietuvoje gvazdiko padėjimas ar įsigijimas nėra draudžiamas, tačiau kai tuos gvazdikus deda minia, kuri tą (gėlių, aut. p.) dėjimą lydi tam tikrais komentarais, šalia to tam tikri veikėjai, kurie yra žinomi ir yra nusistatę prieš Lietuvą, jie komentuoja, tai transliuoja. Ir įvertinus visą tą kontekstą, manau, kad tikrai galima įžvelgti požymių, jog tai yra sovietinių simbolių propagavimas, kad tai yra tam tikrų simbolių naudojimas, kuriuos režimas naudoja savo propagandoje.

Dėl to ir buvo pradėta ta administracinė teisena pirmadienį, įvertinus visa tai. Manau, kad pareigūnai, surinkus ir įvertinus visus duomenis, priims atitinkamus sprendimus“, – laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ sakė R. Matonis.

Jis teigė, jog bauda už tokį elgesį galėtų būti nuo 300 iki 700 eurų.

„Jeigu tai yra padaryta pakartotinai – iki 900 eurų gali bauda būti. Manau, kad atsakomybė yra pakankamai griežta“, – tikino R. Matonis.

Policijos atstovas laidoje teigė, jog surenkama informacija, kas dėjo gėles prie pamušto rusų tanko yra stebima ir Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų.

R. Matonis teigė, jog matydamas įvykius ir kitose šalyse, nėra atmetama, kad šios akcijos gali būti suplanuotos Lietuvai nedraugiškų šalių.

Vyksta apsistumdymai

Prie žudymo mašinos Rusijai prijaučiantys neša raudonus gvazdikus, neša žvakes, vyksta apsistumdymai. Vieno tokio konflikto metu dalyvavo ir komikas Paulius Ambrazevičius.

„Išvijome tą grupelę, vienas net nespėjo feisbuko tiesioginės transliacijos padaryti. Mačiau jo telefone, kad jis nori tai daryti, bet tiesiog nespėjo. Nes buvo išvytas su visomis gėlėmis. Jie atėjo „pagerbti“ teroristų ir netikėtai gavo atkirtį“, – LNK žinioms sakė komikas P. Ambrazevičius.

Gėlių ant tanko buvo padėta kelis kartus.

„Jie bandė pasakyti, kad atėjo prie tanko pagerbti žuvusių karių, mūsų klausinėjo, ar žinome, kas čia žuvo tame tanke. Labai daug išgirdome propagandinių klišių, kad NATO išprovokavo Rusiją. Tai net kaip iš propagandos vadovėlio“, – kalbėjo jis.

Kaip atsakas į terorizmo gelbėtojų gestą, antradienį prie tanko atsirado ir šiukšlių konteineris. Ant jo užrašas „gvazdikams, žvakėms ir sovietinei nostalgijai“. Neapsikentę vilniečiai atnešė ir klozetą, tokį, kokio dažnas karys net nėra matęs.

„Man tai labai sukelia graudžias emocijas“, – LNK žinioms sakė prie tanko stovinti moteris iš Elektrėnų. Ji teigė, jog jos nestebina dedamos gėlės ant tanko, nes ir jos aplinkoje yra žmonių, kurie palaiko Rusiją.

Kitas kalbėjo, jog tai parodo žmonių sąmoningumą.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas Nerijus Maliukevičius LNK žinioms teigė, jog kai kurie proputiniški „Telegram“ kanalai Latvijoje įspėja nenešti tų gėlių.

„Nes taip, suprask, bus atsiskleista, paaiškės, kas čia yra tie rėmėjai Vladimiro Putino. Ir, suprask, praras tuos potencialius veikėjus, jei to prireiktų“, – teigė LNK pašnekovas N. Maliukevičius.

Kyla klausimas, kiek tokios raudonų gvazdikų provokacijos tęsis ir kiek jos yra pavojingos.

„Tų žmonių yra labai nedaug. Bet jų matomumas socialinių tinklų pagalba pasidaro žymiai didesnis. Nebūtų šitie žmonės, gal būtų bandę tai daryti žmonės iš ambasados. Nes tai buvo daroma Rygoje“, – teigė politologas N. Maliukevičius.

Ukrainos kariuomenės sunaikintas rusų tankas T-72B Rygoje.

Nuo antradienio tankas Katedros aikštės prieigose saugomas – pamainomis budės Karo policija ir šauliai.

„Nenorėjome taip sureikšti to paties tanko, kad lyg tanką saugome. Tanko mes nesaugome, mes saugome visuomenę, kad nevyktų kivirčai ir būtų ramu. Kaip matome, provokacijos vyksta vakare, kai tamsu, žmonės tada drąsėja. Manau, kad patruliuosime ir naktį“, – apie šį sprendimą LNK žinioms sakė krašto apsaugos ministro patarėja Kamilė Šeraitė.

VSD LNK žinioms teigė, jog tokias akcijas prokremliški veikėjai išnaudoja propagandiniams naratyvams apie Vakarų visuomenės paramą Kremliaus režimui kurti.

Savivaldybė ragina raudonas gėles ar žvakes išmesti į konteinerį. O tanko patraukti nėra planuojama.

„Jo reikėjo, kad pamatytume tuos vatinukus, kurie dabar ten lankosi, gėlytes neša, maldas. Tankas reikalingas, tankas primins Ukrainos kančią. Bet ne tik kančią, bet ir jos sėkmę“, – teigė prezidentas Gitanas Nausėda.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Lietuvoje tankas bus iki metų pabaigos

Ukrainiečių nukautas okupantų tankas Katedros aikštės prieigose bus eksponuojamas maždaug 3 savaites, iki kovo 16 dienos, vėliau išgabentas į kitą vietą – Lietuvoje jis bus 8 mėnesius, iki pat metų pabaigos.

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko patarėja K. Šeraitė papasakojo daugiau apie Katedros aikštėje eksponuojamą tanką.

„Šis tankas buvo nukautas kovo 31 dieną, tankų mūšio metu. Į jį pataikė „Javelin“ raketa, tiesiai į bokštelį. Tai čia kaip klausėte – turbūt niekas ir neišgyveno, jis susprogęs, sudegęs, metus laiko stovėjęs. Bet reikia nepamiršti, kad tai yra ir karo nusikaltimų įrodymas, todėl jis ir grįš į Kyjivą“, – kalbėjo krašto apsaugos ministro A. Anušausko patarėja K. Šeraitė.