Vienoje Panevėžio rajono seniūnijoje – įvykis, privertęs sunerimti ne tik rajono Savivaldybės ir seniūnijos socialinius darbuotojus, bet ir Panevėžio apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojus. Gimdyti ruošiasi nepilnametė.

Kreipėsi į Vaiko teisių apsaugos tarnybą

Naujienų portalo JP žiniomis, vienos Panevėžio rajono seniūnijos šeimoje, kovo mėnesį, gimdyti ruošiasi 13 metų paauglė. Kūdikio besilaukianti mergaitė turi negalią ir lytiškai galimai buvo išnaudojama nuo 11 metų.

Dar 2020 metais dėl problemų šeimoje kreiptasi į Vaiko teisių apsaugos tarnybą. Buvo prašoma apsaugoti mergaitę ir perkelti ją gyventi pas globėjus. Tačiau specialistai nustatė, kad tuomet 11-metei mergaitei šeimoje gyventi saugu. Ji taip ir liko gyventi šeimoje.

Šiuo metu šeimoje, be besilaukiančios 13-metės, auga du berniukai, o kiti daugiavaikės šeimos vaikai pilnamečiai ir gyvena savarankiškai. Beje, kūdikio besilaukianti paauglė šiuo metu gyvena pas globėjus.

Atvejis – ypatingas ir jautrus

Panevėžio apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja Laima Statkevičienė pripažino, kad toks atvejis Panevėžio rajone tikrai nustatytas.

„Minimas atvejis yra išties ypatingas ir jautrus. Visų pirma, jaunai būsimai mamai yra reikalingas itin didelis aplinkinių palaikymas, dėmesys, empatija, saugi ir rami aplinka laukiant gimsiančio vaikelio. Galime patikinti, kad šiuo metu besilaukiančia mergaite yra visapusiškai rūpinamasi, užtikrintas jos fizinis ir emocinis saugumas, teikiama medicininė priežiūra bei psichologinė pagalba“, – aiškino L. Statkevičienė.

Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėjos, nepilnamečių nėštumas nėra dažnas reiškinys vaiko teisių gynėjų darbo praktikoje.

Reiškinys – retas

Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėjos, nepilnamečių nėštumas nėra dažnas reiškinys vaiko teisių gynėjų darbo praktikoje.

„Tačiau, žvelgiant visos šalies mastu, per metus išaiškėja keletas tokių atvejų. Apie juos neretai sužinome iš medikų, kai vaikelis gimsta, o, jei šeima, kurioje laukiasi nepilnametė, gauna socialinę pagalbą iš savivaldybių įstaigų, apie tai dar nėštumo metu dažnai praneša socialiniai darbuotojai“, – pasakojo L. Statkevičienė ir tęsė:

„Tiek įprastai, tiek šiuo individualiu atveju, vaiko teisių gynėjai, gavę informacijos apie galimai besilaukiančią nepilnametę, pirmiausia informaciją vertina kaip galimą vaiko teisių pažeidimą. Tai reiškia, kad vykstame į šeimą, bendraujame su nėščia nepilnamete, aiškinamės situaciją, renkame informaciją apie kūdikio tėvą. Jeigu abu būsimo kūdikio tėvai yra nepilnamečiai – ir tėvo atžvilgiu pradedamas vaiko teisių pažeidimo vertinimas.“

Priklauso nuo konkrečios situacijos

Pasiteiravus, kaip suteikiama pagalba, kai kūdikio laukiasi nepilnametė, Panevėžio apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja teigė, kad specialistai ne tik vertina situaciją, bet ir inicijuoja pagalbą.

„Pirmiausia, ar pagalba reikalinga, priklauso nuo konkrečios jaunos mamos situacijos: ar mergina turi šeimos atramą, ar auga globos įstaigoje ir pan. Vaiko teisių gynėjai visuomet bendrauja su nepilnametės tėvais, aiškinasi jų galimybes prisidėti prie jaunos būsimos mamos priežiūros, suteikti jai būtiną pagalbą. Be abejo, itin svarbus ir būsimo tėvo vaidmuo – aiškinamasi, ar ji prisiima atsakomybę dėl šeimos, ar turi galimybę pasirūpinti tiek pačia mama, tiek jų abiejų kūdikiu“, – sakė pašnekovė.

Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėjos, nepilnamečių nėštumas nėra dažnas reiškinys vaiko teisių gynėjų darbo praktikoje.

Pasirūpinti saugiu prieglobsčiu

Tačiau šiuo atveju besilaukianti nepilnametė tikėtis paramos iš artimųjų nelabai gali, nes ir jos motina, naujienų portalo JP žiniomis, turi negalią.

Tuo tarpu Vaiko teisių apsaugos atstovė aiškino, kad suteikti pagalbą įmanoma.

„Tais atvejais, kai besilaukiančiai nepilnametei stinga artimiausios aplinkos paramos, palaikymo ir dėmesio, ar sąlygos, kur mergina gyvena, nėra tinkamos nei jos, nei jos gimsiančio vaikelio gerovei, yra pasirūpinama saugiu prieglobsčiu ir reikiama visokeriopa pagalba palaikančioje ir suprantančioje aplinkoje. Nustačius pagalbos poreikį, vaiko teisių gynėjai kreipiasi į socialinius partnerius – socialinių paslaugų centrus, moterų krizių centrus, psichologus, kad šie teiktų paslaugas ir padėtų būsimai mamai įgyti vaikučio auginimo įgūdžių“, – kalbėjo L. Statkevičienė ir teigė, kad socialinių specialistų parama turėtų nenutrukti ir paauglei pagimdžius.

Pagalbos prireikė anksčiau

Panevėžio apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotoja pripažino, kad Panevėžio rajone gyvenanti šeima jiems žinoma.

„Minėtai šeimai pagalbos yra prireikę jau anksčiau, tad vaiko teisių gynėjai, įvertinę šeimos situaciją ir patiriamus sunkumus, reikiamą pagalbą inicijavo. Tuo nenutrūkstamai rūpinosi už paslaugas atsakingi socialiniai darbuotojai, dirbantys savivaldybėje. Vaiko teisių gynėjai visuomet reaguoja į kiekvieną gautą pranešimą dėl galimai pažeidžiamų vaiko teisių, o apie minėtoje šeimoje patiriamus sunkumus ar galimus pavojaus ženklus dėl vaiko gerovės, pastaruoju metu nei iš artimiausios vaikui aplinkos, nei iš savivaldybės nebuvo pranešta“, – tvirtino L. Statkevičienė.
I. Zabulionytė.

Padidėja rizika

Lietuvos agentūros „SOS vaikai“ Panevėžio skyrius vadovė Irma Zabulionytė naujienų portalui JP teigė, kad gimdymui besiruošianti 13-metė – retas atvejis.

„Kiek man žinoma, jauniausia gimdyvė buvo 16 metų. Neteko girdėti, kad tai būtų 13-metė. Kita vertus, dar nesame gavę informacijos apie šį atveją, o, jeigu yra negalia, situacija dar sudėtingesnė. Šiuo atveju – neįgaliosioms – mergaitėms ir moterims patirti seksualinį smurtą galima kur kas greičiau – rizika padidėja. Liūdna pripažinti, bet tokių atvejų pasitaiko“, – apgailestavo I. Zabulionytė.

Pagalba nepilnametei – būtina

Pasak jos, kadangi pats išnaudojimo faktas jau įvykęs, reikia galvoti, kuo dabar galima pagelbėti nepilnametei.

„Kas jau įvyko, tai įvyko. Dabar mergaitei reikia suteikti maksimalią pagalbą. Padėti sulaukti kūdikio ir, jeigu reikia pagalbos, gali kreiptis į „SOS vaikai“ Panevėžio skyrių. Padėsime kuo galėsime ir suteiksime pagalbą. Kitas dalykas, paauglei būtina suteikti tinkamą psichologinę pagalbą ir išsiaiškinti, kas pasinaudojo ir išnaudojo mergaitę. Be to, būtina ją apsaugoti nuo galimo tolimesnio išnaudojimo – seksualinio smurto“, – sakė I. Zabulionytė ir mano, kad šiuo atveju turėtų susidomėti policija.

Panevėžio policijos atstovai Delfi patvirtino, kad dėl besilaukiančios nepilnametės, gavus pranešimą iš vaiko teisių, dar praėjusių metų gruodžio 29 d. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tyrimas vykdomas dėl mažamečio išžaginimo.