„Didžiausias mano tikslas – pakeisti Lietuvoje žmonių požiūrį į moksleivį, suteikti jam darbo, praktikos galimybes, kad jis nebūtų nurašytas“, – anksčiau viename interviu teigė R. Jakštys, pasakojęs, kaip jį, dar kūdikį, motina paliko vaikų namuose, vėliau jis pateko į globos įstaigą ir tik sulaukęs pilnametystės sužinojo skaudžią savo šeimos istoriją.

Bet šis tekstas ne apie tai – po ilgalaikio tyrimo prokuratūra teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje R. Jakštys yra kaltinamas panaudojęs seksualinę prievartą prieš paauglius. Jiems R. Jakštys atrodė vos ne kaip idealiausias žmogus pasaulyje – visada atskubantis į pagalbą, padrąsinantis ir net paguodžiantis, kai to reikia.

Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė Kristina Mišinienė, išgirdusi istoriją, į kurią pateko daugybė nepilnamečių, neslėpė pasipiktinimo – juk R. Jakštys prisistatydavo sėkmingu jaunimo mentoriumi, bendradarbiavo su daugybe švietimo įstaigų, vaikus vežė į tarptautines stovyklas ir net kalbėdavo apie galimybę filmuotis „Netflix“ kuriamuose filmuose. O iš tikrųjų, kaip paaiškėjo, šių išvykų metu jis jauniems berniukams siūlydavo „atsipalaiduoti ir išeiti iš komforto zonos“.

Po prievartos – draudimas bendrauti su vaikais

„Kai jis mane lietė, aš buvau išsigandęs, prakaitavau, galvojau, jis yra maniakas, jei ką nors ne taip pasakysiu, jis man kažką padarys“, – per apklausą vienas keturiolikmetis berniukas prisipažino, kad bijojo pasipriešinti R. Jakščiui.

Bijojo ar nedrįso ir kiti paaugliai, pirmą kartą gyvenime susidūrę su seksualine prievarta. Jie net nežinojo ką daryti, kaip reaguoti ir elgtis toliau. Ir tik tada, kai vienas paauglių nutarė apie savo šokiruojančius patyrimus papasakoti savo motinai, yla išlindo iš maišo.

Delfi.lt susisiekė su R. Jakščiu ir paprašė pakomentuoti jam pateiktus kaltinimus dėl seksualinių nusikaltimų prieš vaikus, tačiau kalbėti nei apie anksčiau jau išnagrinėtą, nei dabar teismui perduotą bylą jis nenorėjo, siūlė kalbėtis su jį ginančia advokate Aušra Ručiene, tačiau, kaip ši nurodė, kalbėti apie neviešame procese nagrinėjamą bylą ji neturi teisės.

Remigijus Jakštys
Ar šiuo metu teismui perduotoje byloje R. Jakščiui pareikšti kaltinimai yra pagrįsti ar ne, dar išsiaiškins teisėjai, tuo metu vos šiek tiek daugiau kaip prieš metus išnagrinėtoje kitoje byloje viešosios įstaigos „Mokinio karjera“ direktorius pripažino, kad Lenkijos ir Vokietijos viešbučiuose seksualiai išnaudojo keturis nepilnamečius.

Neįtikėtina, bet dėl šių nusikaltimų R. Jakščiui buvo skirta vos vienerių metų laisvės apribojimo bausmė – jos metu nuteistajam buvo uždrausta lankytis įstaigose, kuriose mokosi ar gyvena nepilnamečiai, taip pat uždrausta bendrauti su nepilnamečiais vaikais.

Iš nuteistojo teismas taip pat dviem nepilnamečiams priteisė po 5 tūkstančius eurų neturtinei žalai atlyginti – teisme R. Jakštys aiškino, kad tai pernelyg didelė suma, tačiau teismas pažymėjo, jog šios sumos atitinka teismų praktiką, o nuteistasis spaudoje bei kituose viešuose pasisakymuose deklaruoja, kad gauna itin dideles pajamas.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad R. Jakštys 2020 m. spalio mėnesį viešbučiuose Varšuvoje ir Berlyne prieš keturis vaikus atliko seksualinio pobūdžio veiksmus, „galinčius sukelti jaunesnių nei šešiolikos metų asmenų lytinį susijaudinimą, per ankstyvą susidomėjimą lytinėmis funkcijomis, nesveiką, iškreiptą santykių tarp lyčių įsivaizdavimą“.

„Negaliu paaiškinti, kodėl taip pasielgiau“, – teisme sakė visiškai kaltę pripažinęs R. Jakštys.

Daugiau kalbėti apie tai, kaip atliko tvirkinamuosius veiksmus prieš paauglius, jis nebuvo linkęs kalbėti, tik pripažino, jog savo veiksmais vaikus psichologiškai sutrikdė ir traumavo.

Vaikų ieškojo visoje Lietuvoje

Bylos nagrinėjimo metu paaiškėjo, kaip R. Jakštys susirasdavo aukų – įsteigęs viešąją įstaigą „Mokinio karjera“ jis įvairioms Lietuvos mokykloms ir gimnazijoms išsiųsdavo informaciją apie mokiniams organizuojamas karjeros ugdymo pažintines ir pramogines stovyklas.

Pedagoge dirbanti vieno moksleivio, vykusio į Lenkiją, motina pareigūnams sakė, kad buvo girdėjusi apie R. Jakštį ir jo organizuojamas stovyklas bei seminarus, todėl gautu pasiūlymu susidomėjo ir nusprendė į šią stovyklą išsiųsti savo sūnų. Taip pat pasiūlė ir jo bendraklasiui – kelionės kaina (200 Eur) nepasirodė per didelė. Bet vėliau dėl to gailėjosi – dar sūnui būnant Lenkijoje ji gavo žinutę, kurioje sūnus pasakojo, kaip prie jo naktį viešbučio kambaryje priekabiavo R. Jakštys. Motina nutarė nieko nelaukti – kai tik sūnus grįžo į Lietuvą, kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus.

Tuo metu pats nepilnametis sakė, kad stovyklą, į kurią vyko, vadinosi „Netflix“, nes esą vaikams buvo pažadėta, kad jie dalyvaus atrankoje į šios kino kompanijos kuriamus filmus. Vaikas teigė, kad viename kambaryje gyveno su dar trimis bendraamžiais, o dienos metu klausydavosi įvairių paskaitų.

Asociatyvi nuotrauka
„Vienos paskaitos metu R. Jakštys pasakojo apie karjeros galimybes, kaip jos siekti, – kalbėjo paauglys. – Šios paskaitos metu buvo vienas punktas, kaip reikia „nešokinėti“ ant įtakingų žmonių – Remigijus pateikė pavyzdį. Jis sakė, kad buvo apkaltintas pedofilija ar kažkuo panašiai, kalbėjo, jog tas kaltinimus pateikęs žmogus melavo, nes kai policijos komisariate atsisėdo vienas prieš kitą ir jis šio paklausė, ką jis jam padarė, tas žmogus tiesiog mikčiojo, nieko nepasakė. Ir tas žmogus, kuris jį apkaltino, gavo labai didžiulę baudą – kiek pamenu, jis minėjo, jog 60 tūkst. Eur.“

Anot nukentėjusiojo, R. Jakštys save įvardijo kaip įtakingą žmogų, tačiau kuo jis yra įtakingas, paauglys taip ir nesuprato – gal dėl to, kad vadovauja kelioms kompanijoms.

„Bus blogai ir tau, ir man“

Vaikas taip pat prisiminė, kaip viešbučio kambaryje patyrė prievartą – vidurnaktį į kambarį atėjęs R. Jakštys pasiūlė pasikalbėti, paskui kitiems nematant ėmė liesti berniuko lytinį organą, vyras nesiliovė net tada, kai į kambarį atėjo kita kelionės vadovė, bet ji nieko negalėjo matyti, nes tuo metu šviesa buvo užgesinta, o šoką patyręs vaikas net nežinojo, ką daryti.

„Neprasitark apie šitą niekam, nes bus blogai ir tau, ir man“, – vėliau nepilnamečiui rėžė R. Jakštys.

Nepilnametis neslėpė, kad tik po šio įvykio suprato, kodėl kelionės vadovas seminaro metu pateikė pavyzdį apie kaltinimus pedofilija: „Manau, jis siekė įbauginti vaikus, kad jie nieko nepasakotų apie nakties įvykius. Tik dabar suprantu, kad tai buvo gilesnė mintis, nei atrodė seminaro metu.“

Kitas nepilnametis, prabilęs apie patirtą prievartą, sakė, kad vėlai vakare į kambarį atėjęs R. Jakštys jam pasiūlė „išeiti iš komforto zonos“.

„Jis sakė, kad „arba tu išeini iš komforto zonos, arba daugiau manęs nematysi“, o aš nenorėjau nustoti su juo bendrauti, mes gerai sutarėme, – penkiolikmetis sakė, kad leido su savimi atlikti tvirkinamuosius veiksmus, nes manė, jog su R. Jakščiu bus draugai. – Vėliau jis pasakė, kad esu šaunuolis ir išėjau iš komforto zonos. Tada jis išėjo – buvau ištiktas šoko, nes aš dar su moterimi nebuvau turėjęs santykių.“

„Aš dabar bijau vyrų“, – per apklausą nurodė kitas berniukas, kuriam tuo metu, kai patyrė prievartą, buvo keturiolika metų. Tos pačios kelionės metu nukentėjo ir jo draugas.

Tuo metu vieno nepilnamečio motina prisipažino, kad nieko apie sūnaus patirtą prievartą nežinojo, kol nesulaukė skambučio iš policijos tyrėjos – ikiteisminį tyrimą atliekanti pareigūnė domėjosi, ar negalėjo nuo R. Jakščio nukentėti daugiau vaikų.

„Man sūnus nieko nebuvo pasakojęs, bet kai su juo apie tai pasikalbėjau, jis prisipažino, kad R. Jakštys jį lietė viešbučio kambaryje“, – teigė moteris.

Remigijus Jakštys
O prieš tai motina džiaugėsi, kad sūnus buvo išvykęs į užsienį – grįžęs vaikas atrodė laimingas.

„Jis grįžo įkvėptas pozityviam pokyčiui, ketino keisti savo įvaizdį, aprangą, – per apklausą kalbėjo vaiko motina. – Sūnus pasakojo, kad R. Jakštys su juo labai daug kalbėjo, padėjo jam suvokti, koks jis yra, kokios jo galimybės gyvenime. Sūnus labai žavėjosi R. Jakščio pasiekimais, kad jis toks jaunas sukūrė verslą, dirba su „Netflix“, yra siekiantis užsibrėžto tikslo. Sūnus patikėjo, kad užsibrėžus siekti tikslo ir išėjus iš komforto zonos galima daug pasiekti.“

Vaiką vadino savo broliu

Moteris neslėpė, kad po kelionės buvo susitikusi su R. Jakščiu – šis atvyko į mokyklą, kurioje ji dirbo: „Man buvo smalsu sužinoti, kokias jis taiko metodikas, galbūt galėtų bendradarbiauti šias metodikas taikant ir mūsų ugdymo įstaigoje. Jis sakė, kad naudoja skandinaviškas metodikas, visą laiką kalbėjo sklandžiai, užtikrintai, susidarė įspūdis, jog jis geba savo veiklą pristatyti įspūdingai.“

Vėliau moteris pakeitė nuomonę apie R. Jakštį – iš sūnaus sužinojo, kad šis jį vadina broliu.

„Sūnus sakė, kad R. Jakštys supyksta dėl smulkmenų, reikalauja dėmesio, jis vertė sūnų jaustis kaltą – toks suaugusio žmogaus elgesys yra neadekvatus, paaiškinau tai sūnui“, – teigė moteris.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai apklausė ir moterį, kurią R. Jakštys vadindavo savo močiute, nors iš tikrųjų jų nesieja giminystės ryšiai – Raseinių rajone gyvenanti moteris sakė, kad su „Mokinio karjeros“ vadovu susipažino po vienos televizijos laidos, kurioje R. Jakštys pasakojo apie liūdną savo vaikystę ir sėkmingą karjerą. Kadangi moteris šiek tiek pažinojo jo motiną, su juo susisiekė ir nutarė papasakoti jo šeimos istoriją.

„Nuo to laiko pradėjome bendrauti, jis mane laikė močiute“, – sakė moteris. Tačiau tai, ką ji papasakojo per apklausą pareigūnams, išties šokiruoja.

Pasak liudytojos, nors R. Jakštys girdavosi, kad turi daug pinigų, sakydavo, jog darbus dažnai keičia, nes jam per mažai moka, tačiau kartą pasiskolinęs tūkstantį eurų taip ir nesugebėjo jų sugrąžinti laiku.

„Man jis pasirodė nepatikimas, daug kalbantis netiesos ir daug besigiriantis“, – sakė ji.

Linksmybės su vaikais kaimo pirtyje

Moteris teigė, kad nuo 2020 m. vasaros R. Jakštys ėmė lankytis dažniau – norėdavo maudytis sodyboje esančioje pirtyje. Iš pradžių ji neprieštaravo, tačiau labai nustebdavo, kai vėlai vakare į pirtį jis atsiveždavo berniukų.

„Tokių atvejų buvo gal keturi, aš jo klausdavau, kodėl jis važiuoja iš Kauno maudytis taip toli, ar negali Kaune nusiprausti, bet jis teisindavosi, jog yra sugedęs dušas, – policijoje pasakojo moteris. – Visi tie berniukai, kuriuos jis atsivežė, buvo jauni – 14 ar 15 metų.“

Kai paskutinį kartą į jos sodybą su berniuku atvyko R. Jakštys, moteris nuėjo pasižiūrėti į pirtį.

„Eidama išgirdau triukšmą, juokus, – sakė ji. – Kadangi R. Jakštys nebuvo nuo lango nuleidęs žaliuzių, pamačiau, kad jis pirtyje su tuo berniuku yra visiškai nuogi.“

Moteris neslėpė, kad toks vaizdas ją šokiravo: „Aš jam pasakiau, ar jis yra (necenzūrinis žodis), kad nuogas su svetimais vaikais maudosi, nes mano vyras su broliu ir tai maudosi su trumpikėmis. Pasakiau, kad daugiau jis čia nevažiuotų.“

Ši istorija yra puikiai žinoma Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovei K. Mišinienei, kuri stebėjosi, kad prieš vos daugiau kaip metus vykusį teismo procesą Kaune nerašė nė viena žiniasklaidos priemonė. O tokios informacijos paviešinimas galėjo būti labai stiprus ginklas – būtina apsaugoti vaikus nuo jiems gresiančių pavojų.

Kristina Mišinienė
„Atversdami šios, savo laiku visiškai nepatraukusios visuomenės dėmesio bylos puslapius, mes, pagalbą teikiantys seksualinio smurto ir išnaudojimo aukoms, specialistai – šiurpstame, – kalbėjo K. Mišinienė. – Kiek čia daug neįvertinto pavojaus ženklų! Sėkmingas jaunimo mentorius, tarptautinių stovyklų organizatorius ir lektorius, savas KTU ir ISM įstaigose, yra nuolat paauglių būryje, jis nuo jų neatstoja ir nakties metu, labai tikslingai, psichologiškai paspausdamas ar pagirdamas, kviečia berniukus „atsipalaiduoti ir išeiti iš komforto zonos“. Tačiau jis siekia tik vieno, jaunimo lyderiui rūpi fizinis kontaktais su vaikais, jų lytiniais organais, visa mentorystė susitelkia į masažą ir vaikų masturbavimą.“

Kodėl tai nėra teisingumo triumfas?

Anot jos, nemalonu skaityti šias eilutes, tačiau tikriausiai jų reikia, kad suaugusieji – tėvai, mokytojai – galų gale atsibustų ir pradėtų jausti atsakomybę už savo vaikų saugumą.

„Neįtikėtina, tačiau šio liguisto, realiai nieko bendra su jaunimo lyderyste neturinčiu žmogumi kolegos buvo girdėję ir istorijas apie neva jo pastatytą į vietą šeimą, neteisingai jį apkaltinusią vaiko tvirkinimu, matė sutrikusius stovykloje berniukus, tačiau į nieką nesikišo, – stebėjosi Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro vadovė. – Dar baisiau yra girdėti šio tvirkintojo artimos aplinkos liudijimus apie nuolat į pirtį atsivežamus paauglius ir nuogas maudynes.“

„Ar mes galime tada kalbėti ne tik apie pačių nusikaltėlių pedofilinius, hebefilinius polinkius, bet ir platesnės bendruomenės toleranciją šiems reiškiniams?“ – klausė ji.

K. Mišinienė taip pat stebėjosi R. Jakščiui skirta bausme dėl keturių berniukų tvirkinimo.

„Šios bylos nuosprendis manęs taip pat labai neįkvėpė, jis man nepanašus į teisingumo atkūrimą – Kauno apylinkės teismo teisėja, skirdama 22 metų vaikų tvirkintojui bausmę, uždraudžia jam metus laiko lankytis vaikų susibūrimo vietose, – sakė ji. – Kodėl to nelaikyčiau teisingumo triumfu? Jei teismas būtų labiau pasigilinęs į šio jaunimo mentoriaus, „daug pasiekusio žmogaus“, veiksmų su paaugliais logiką, tai jo nuolatinis gašlus susitelkimas į tam tikro amžiaus vaikų lytinius organus turėjo signalizuoti apie seksualinio potraukio sutrikimą, apie nevaldomus net kitų suaugusių akivaizdoje impulsus. Ir čia tokiu silpnučiu draudimu lankytis vaikų susibūrimo vietose kitų aukų neapsaugosi. O tai, deja, ir parodė kitas pradėtas ikiteisminis tyrimas.“

*Seksualinio pobūdžio prievartą patyrusios moterys iš visos Lietuvos gali kreiptis tel. 865500775, el. paštu kmd.asoc@gmail.com (teikiama profesionali teisininko, psichologo pagalbą bei atstovavimas bylose)*
Pagalbą smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims visoje Lietuvoje teikia Specializuotos pagalbos cendivai (SPC). Patyrėte fizinį, psichologinį, seksualinį, ekonominį smurtą? Nedvejodami kreipkitės nurodytais kontaktais pagal savo gyvenamąją vietą:
Regionas Specializuotos pagalbos centras Telefonai, el.paštas
Pagalba teikiama visoje Lietuvoje ir užsienyje Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras +370 679 61617
www.anti-trafficking.lt
Konsultacijos ir pagalba visoje Lietuvoje ribologija.lt pagalba@ribologija.lt
Vilniaus m. (be Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijų) Asociacija Vilniaus moterų namai 8 5 2616380
vmotnam@vmotnam.lt
Vilniaus m. Naujininkų, Naujosios Vilnios, Grigiškių seniūnijos, Vilniaus r., divakų r., Širvintų r., Šalčininkų r., Švenčionių r. Asociacija Moterų informacijos centras 8 650 95216
spc@lygus.lt
Kauno m. Asociacija Kauno apskrities moterų krizių centras 8 679 31930
kaunoaspc@kamkc.lt
Kauno r., Prienų r., Birštono Asociacija Kauno moterų draugija 8 37 262773,
8 603 89833
kmd.asoc@gmail.com
Klaipėdos m., Neringos, Palangos m. Viešoji įstaiga Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras 8 46 350099,
8 618 01464
kmn@moteriai.lt
Klaipėdos r., Kretingos r., Šilutės r., Skuodo r. Asociacija Kretingos moterų informacijos ir mokymo centras 8 445 78024,
8 605 82331
kmimc@kretvb.lt
Šiaulių m., Šiaulių r., Akmenės r., Joniškio r., Pakruojo r., Radviliškio r. Asociacija Moterų veiklos inovacijų centras 8 41 520239,
8 652 24232
mvic@splius.lt
Panevėžio m., Panevėžio r., Biržų r., Kupiškio r., Rokiškio r., Pasvalio r. Asociacija Lietuvos agentūros "SOS vaikai" Panevėžio skyrius 8 685 65540
paramosnamai@gmail.com
Kalvarijos, Marijampolės r. Asociacija Marijampolės apskrities moters veiklos centras 8 343 59525,
8 633 55007
spc.mar@gmail.com
Šakių r., Vilkaviškio r., Kazlų Rūdos, Jurbarko Asociacija Marijampolės apskrities moterų namai 8 617 23130
Moteru.namai@gmail.com
Alytaus m., Alytaus r., Varėnos r., Lazdijų r., Druskininkų Asociacija Alytaus miesto moterų krizių centras 8 611 54342
ammkc@aktv.lt
Jonavos r., Kaišiadorių r., Elekdivėnų, Ukmergės r., Kėdainių r., Raseinių r. savivaldybės VšĮ Moters pagalba moteriai 8 618 40044
info@moters-pagalba.lt
Telšių r., Plungės r., Rietavo, Mažeikių r. Viešoji įstaiga Telšių krizių centras 8 68 229459
kriziucentras@gmail.com
Visagino m., Ignalinos r., Zarasų Asociacija Visagino šeimos krizių centras 8 686 60657
viltisvskc@gmail.com
Utenos r., Molėtų r., Anykščių r. Asociacija Anykščių moterų užimtumo ir informacijos centras 8 615 45464
anyksciumoterys@gmail.com
Kelmės r., Tauragės r., Šilalės r., Pagėgių Tauragės moters užimtumo ir informacijos centras 8 446 61565
taurage@moterscentras.w3.lt
Patikslinta 2014 08 17, remiantis oficialia LR SADM informacija. Parengė Asociacija Kauno moterų draugija (865052858)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)