Kas prižiūri keliuką?

Feisbuke kilus diskusijai dėl neprižiūrimo keliuko, jungiančio Vilniaus Kalvarijų gatvę ir Senjorų socialinės globos namus, esančius Kalvarijų g. 323, į diskusiją įsitraukė ir savivaldybės įmonė „Grinda“.

Senolius lankantys vilniečiai, senelių namų personalas ir pas susirgusius senjorus vykstantys greitosios pagalbos medikų ekipažai susiduria su didelėmis problemomis. Delfi šaltiniai teigė, kad ši jungiamoji atkarpa neprižiūrima kone visą žiemą. Dėl to, jų teigimu, susiformavo stora ledo danga ir gilios provėžos. Tokia gatvės būklė, anot vykstančių į senelių namus, turi neigiamos įtakos eismo saugumui: slysta automobiliai.

Į diskusiją įsijungusi savivaldybės įmonė „Grinda“ neneigė, kad gatvė prastos būklės: „Pasirūpinsime, kad ateityje šis privažiavimas būtų prižiūrimas atidžiau.“ Taip pat „Grinda“ pridėjo, kad privažiavimo keliuku rūpinasi UAB „Stebulė“.

Nors savivaldybė perka šios atkarpos priežiūros paslaugą, tačiau „Grinda“ pripažino, kad būtent jai teko vykti barstyti šį keliuką.

„Už šios atkarpos priežiūrą atsakinga ne „Grinda“. Savivaldybės prašymu vakar apie 16:30 ten pasiuntėme barstytuvą. Nubarstėme ruožą, tačiau esant tokiam ledo sluoksniui ir žemai temperatūrai, druska neveikia taip efektyviai, kaip norėtųsi – ištirpino sniegą provėžose, tačiau negali taip greitai įveikti ledo sluoksnio. Dabartinį ledo sluoksnį galima atlupti tik mechaniniu būdu (traktoriais). Informavome savivaldybę, ji susisiekė su teritoriją prižiūrinčia įmone. Toji įmonė šiandien atliks parengiamuosius darbus (dar kartą nusibarstys sudėtingesnes vietas), o rytoj atvyks su ledo šalinimui pritaikyta technika. Tokią informaciją turime iš savivaldybės. Ateityje (kitą savaitę, kitą mėnesį, kitą sezoną) ši atkarpa bus įtraukta į mūsų prižiūrimų gatvių sąrašą, tik tada galėsime prisiimti atsakomybę už jos reguliarų valymą“, - socialiniame tinkle „Facebook“ nurodė „Grinda“.

Pasirašė 20 viešųjų pirkimų sutarčių

Kaip nurodė Vilniaus miesto savivaldybė, šiuo metu galioja 20 su UAB „Stebulė“ pasirašytų sutarčių. Remiantis savivaldybės pateikta informacija, visos jos sudarytos miestui vadovaujant Remigijui Šimašiui.

Naujausios 4 sudarytos 2023 m. vasario 27 d. Ir jos galios iki 2026 m. vasario pabaigos. Jos apima želdinius ir jų sodinimą šiaurinėje, centrinėje, pietinėje ir rytinėje miesto dalyse.

Pirmųjų dviejų vertė – po 2700700 Eur, trečios – 1350400 Eur, ketvirtos – 2250600 Eur.

Papildomas susitarimas prie pirkimo sutarties (gėlynai ir jų įrengimas) nustos galioti jau netrukus – 2023 03 15. Jo vertė – 922006,4 Eur.

Taip pat 4 sutartimis savivaldybė įsigijo valstybinės reikšmės miško parkų priežiūros ir tvarkymo paslaugas. Pirmos sutarties vertė – 725402,45 Eur, antros – 778439,08 Eur, trečios – 828639,62 Eur, ketvirtos – 664842,14 Eur.

Be to, savivaldybė iš šios įmonės pirko ir Šiaurinės, centrinės, pietinės ir rytinės miesto želdinių priežiūros paslaugas atitinkamai už 2000000 Eur, 3000000 Eur, 2500000 Eur ir 2494600 Eur.

Taip pat įsigytos paslaugos Antakalnio, Žirmūnų, Verkių, Naujosios Vilnios, Salininkų, Žemųjų Panerių ir Aukštųjų Panerių teritorijose atitinkamai už 7924294,61 Eur, 7405652,7 Eur, 4906037,78 Eur, 7840058,17 Eur, 6346479,54 Eur, 9428704,42 Eur, 3716238,06 Eur.

Būtent šios sutartys ir apima bendrojo naudojimo teritorijų sanitarinio valymo ir želdinių priežiūros paslaugas. Jose yra numatyti įkainiai už konkrečias paslaugas.

Viešųjų pirkimų sistemos duomenimis, papildomi susitarimai prie šių sutarčių buvo pasirašyti šių metų sausio 18 d.

Mokėjo baudas

Taigi, šiuo metu UAB „Stebulė“ ne tik prižiūri dalį miesto želdinių, bet ir dalyje Vilniaus atlieka miesto infrastruktūros priežiūrą. Tačiau ne visada sėkmingai. 2021 m. kovą savivaldybė informavo, kad per sausį ir vasarį tais metais nekokybiškai miesto teritorijas valiusioms trims įmonėms nebus sumokėta apie 340 tūkst. Eur pagal pateiktas sąskaitas.

Rašyta, kad savivaldybės teritorijų priežiūros ir seniūnijų specialistai nuolat tikrino šaligatvių ir kiemų priežiūrą ir užfiksavo daugybę pažeidimų. Per du mėnesius UAB „Stebulė“ nebuvo sumokėta apie 4,5 tūkst. Eur.

Savivaldybė anuomet nurodė, kad baudų skyrė ir kitoms įmonėms. Miestą tvarkančių įmonių darbai sausį ir vasarį esą nebuvo vykdomi kokybiškai, taip, kaip numatyta savivaldybės priežiūros reikalavimuose: kai kuriose vietose sniegas buvo nukastas, tačiau nepabarstyta smėlio mišiniais, kitur – nei barstyta, nei nukasta.

Akcininkė – Švedijoje registruota įmonė

Kai jau išsiaiškinome, kokias paslaugas Vilniaus miesto savivaldybei teikia UAB „Stebulė“, pažvelkime, kam priklauso ši įmonė.

Registrų centro duomenimis, nuo 2023 m. vasario 20 d. įmonei vadovauja Vilma Kropa. Prieš tai kelis mėnesius nuo 2022 09 28 iki 2023 02 20 jai vadovavo Mindaugas Strigockis. Jie pakeitė ilgus metus nuo 1993 m. įmonei vadovavusį Stanislovą Tamulevičių.

UAB „Stebulė“ vienintelė akcininkė – Švedijoje registruota AB „Green Landscaping Group“.

Ši Švedijos įmonė UAB „Stebulė“ įsigijo iš buvusio vienintelio įmonės akcininko, jau minėto S. Tamulevičiaus.

Registrų centro duomenimis, S. Tamulevičius įmonės valdyboje liko net ir po akcininkų pasikeitimų. Kartu su juo UAB „Stebulė“ valdyboje dar dirba du asmenys iš Švedijos ir Suomijos Pierre John Edward Kubalski ir Tapio Rainer Sundholm.

Panaši situacija ir kitoje Vilniaus vietoje

Delfi renkant informaciją apie gatvių priežiūrą žiemos metu Vilniaus mieste šaltiniai atkreipė dėmesį ir į Vasaros gatvę bei greta jos esančias mažiau judrias gatves. Esą ten taip pat yra nevalyta ir nebarstyta zona.

„Važiuojant Vasaros gatve į viršų, kur dabar vienas garsus politikas, ministras statosi namą, tikra čiuožykla. Niekas nieko nevalo. Paskutinį kartą važiavom gal prieš dvi savaites, tai bandant leistis nuo kalno, automobilis slysta. Grynas ledas, nebarstyta ir nevalyta. Eismo sąlygos labai sudėtingos. Jei teisingi viešai prieinami duomenys, tai ši gatvė yra Antakalnio seniūnijoje. Jei teisingi duomenys, tai Antakalnio seniūnijoje panašių objektų priežiūra patikėta „Stebulė““, - dėstė Delfi šaltinis.
Senjorų socialinės globos namai

Tačiau jis piktinosi, kad Vilniuje apskritai yra gatvių atkarpų, kurių niekas neprižiūri: „Savivaldybė perka paslaugas iš privačių įmonių, kad jos prižiūrėtų tas gatves: barstytų, valytų. Bet jei hipotetinė įmonė ima pinigus, bet nieko nedaro, tai čia verslas nuo nulio. Nereikia jokių investicijų, nereikia darbuotojų, tiesiog imi pinigus už neatliktus darbus. Kaip savivaldybė vykdo kontrolę? Kiek per metus skiria baudų? Kiek įmonių jas gauna?“

Kalbant apie baudas iš nuoskaitas, savivaldybės įmonė „Grinda“ feisbuke kilusios diskusijos dėl Kalvarijų gatvės atkarpos metu rašė: „Jei nevalė, tai gauna ne pinigus, o pylos ir nuoskaitas.“

Taigi, „Grindos“ paklausėme, ar jai yra žinoma, kad dėl apledėjusio keliuko šalia senelių namų UAB „Stebulė“ būtų taikytos sankcijos.

Įmonės atstovas E. Steponavičius teigė, kad į šį klausimą geriausiai atsakytų savivaldybė: „Vilniaus miesto savivaldybės administracija turi tiesioginę paslaugų teikimo sutartį su „Stebule“ – galbūt būtų tikslingiau klausti savivaldybės ar pačios „Stebulės““.

UAB „Stebulė“ į Delfi klausimus apskritai neatsakinėjo. Redakcija nusiuntė jai klausimus ir gavo štai tokį atsakymą: „Informuojame, kad informacija yra vieša ir prieinama kiekvienam fiziniam ar juridiniam asmeniui. Kilus klausimams, kreipkitės į Vilniaus miesto savivaldybę.“

Savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas nurodė, kad šiai įmonei sankcijos nebuvo taikytos.

Ką prižiūri „Grinda“, o ką kitos įmonės?

Žvelgiant į gatvių priežiūros žemėlapį kitos aplinkinės gatvės patikėtos savivaldybės įmonei „Grinda“. Kodėl būtent šios atkarpos priežiūra atiduoda „Stebulei“? Nuo kurių metu „Stebulė“ prižiūri šią teritoriją? Kas apskritai lemia, kurias Vilniaus gatves prižiūrės „Grinda“, o kurias atkarpas privačios įmonės?

„Visas Vilniaus miesto savivaldybei priklausančias gatves žiemą patikėta valyti „Grindai“. Atokiau nuo pagrindinės gatvės dalies esančius privažiavimus, kiemus jungiančias atkarpas ar akligatvius valo tiesiogines sutartis su Vilniaus miesto savivaldybės administracija sudariusios teritorijų priežiūros įmonės: žiemos sezono metu jos atsakingos už šaligatvių, dviračių takų, laiptų, privažiavimų valymą nuo sniego, pavasarį ir vasarą – nuo smėlio sąnašų ar šiukšlių, rudenį – už nukritusių lapų surinkimą“, - dėstė E. Steponavičius.

Ar nebūtų pigiau, jei valymo ir barstymo paslaugos būtų ne perkamos iš privačių bendrovių, bet žiemą prižiūrimos savivaldybės įmonės „Grinda“? Kodėl visų Vilniaus važiuojamųjų dalių nevalo ir nebarsto savivaldybės įmonė „Grinda“?

E. Steponavičius nurodė, kad skirtingos savivaldybės naudoja skirtingus verslo modelius: „Kai kurios Lietuvos savivaldybės skelbia atvirus paslaugų teikimo konkursus ir pritraukia privataus verslo įmones (pavyzdys – Klaipėdos miesto savivaldybė, kur buvo numatyta, kad gatves žiemą valys trys teritoriniu principu dirbantys rangovai; panašiai – Alytaus miesto savivaldybė). Vilniuje taikoma kita verslo logika: siekiant užtikrinti paslaugų kokybę, Vilniaus miesto savivaldybei priklausančias gatves žiemos sezono metu patikėta prižiūrėti pačios savivaldybės įmonei „Grinda“. Už kitų gatvių, nepriduotų savivaldybės dispozicijai, sodų bendrijų, nekilnojamojo turto plėtotojų, priežiūrą atsakingi patys tų gatvių savininkai ar valdytojai.“

Kiek gatvių procentaliai Vilniuje prižiūri „Grinda“? Kiek dar įmonių Vilniuje be „Grindos“ žiemos metu barsto ir valo gatves? Kaip priimami sprendimai, kurias gatves prižiūrės „Grinda“, o kurias kitos įmonės?

„Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje yra apie 2000 gatvių, pagal patvirtintus gatvių priežiūros lygius „Grinda“ žiemą barsto ir valo 1 707 gatves – tai sudaro kiek daugiau nei 85 proc. visų Vilniaus miesto teritorijoje esančių gatvių“, - teigė E. Steponavičius.

Savivaldybės atstovas G. Grubinskas dėl gatvių skirstymo principo dar papildomai pridėjo: „Vilniaus miesto savivaldybei priklausančias gatves prižiūri viena įmonė – „Grinda“. Kiemų zonoje esančią važiuojamąją dalį (pavyzdžiui, privažiavimus, aklakelius, stovėjimo aikšteles) prižiūri viena iš penkių įmonių, su kuriomis Vilniaus miesto savivaldybė yra pasirašiusi teritorijų sanitarinio valymo sutartis: UAB „Ekonovus“ valo Žvėryno, Naujamiesčio, Šnipiškių, Vilkpėdės, Naujininkų, Žirmūnų, Senamiesčio, Rasų, Naujamiesčio, Pašilaičių, Justiniškių, Šeškinės ir Viršuliškių seniūnijose; UAB „Stebulė“ – Antakalnio, Verkių, Žirmūnų, Šnipiškių, Panerių, Naujininkų, Naujosios Vilnios, Rasų, Grigiškių ir Vilkpėdės seniūnijose; UAB „Šilėja“ – Pilaitės seniūnijoje; UAB „Ecoservice“ – Lazdynų ir Karoliniškių seniūnijose; UAB „VSA Vilnius“ – Fabijoniškių, Šeškinės ir Verkių seniūnijose.“

Valymo paslaugos neužsakė

Anot jo, viešųjų pirkimų konkursus laimėjusios įmonės periodiškai barsto kiemų zonose esančią važiuojamąją dalį: „Pagal sutartis įmonės vykdo įvairius teritorijų tvarkymo darbus, tarp kurių bene pagrindinis – šaligatvių ir kitų pėstiesiems bei dviratininkams skirtų takų valymas. Taip pat numatyta, kad įmonės žiemos sezono metu periodiškai barsto kiemų zonoje esančią važiuojamąją dalį. Tuo metu kiemų zonoje esančios važiuojamosios dalies valymas yra papildomas užsakomasis darbas, kuris atliekamas pagal tą pačią teritorijų sanitarinio valymo sutartį, tačiau tik pagal poreikį. Taip yra dėl to, kad bendruoju atveju kiemuose esančios važiuojamosios dalys įprastai būna užstatytos automobiliais, todėl periodinis valymas (ne tik barstymas) reikštų nekokybiškai atliekamą darbą, taigi – švaistomas savivaldybės biudžeto lėšas.

Užsakius valymą, bendradarbiaujama su kieme automobilius statančiais gyventojais ir svečiais, kad šie laikinai patrauktų automobilius, o kieme esanti važiuojamoji dalis būtų tinkamai nuvalyta. Iki šiol išimtys ar papildomos sąlygos atskiriems specifiniams atvejams (pavyzdžiui, kai kiemų zonoje esanti važiuojamoji dalis niekada neužstatoma automobiliais) nebuvo taikomos.“
Vilniaus miesto savivaldybė

O kaip dėl senelių namų lankytojus ir personalą piktinančio keliuko? G. Grubinskas nurodė, kad jo valymas buvo užsakytas gruodį: „Į kiemų zoną patenkančios važiuojamosios dalies valymas link Kalvarijų g. 323 pastarąjį kartą, paprašius seniūnijai, užsakytas ir atliktas gruodžio mėnesį, vėliau jokių prašymų ar nusiskundimų dėl šios atkarpos valymo Vilniaus savivaldybė nėra gavusi. Teritoriją valanti įmonė negali būti baudžiama (jai negali būti taikomi išskaitymai) už neužsakytus darbus.

Dalis privažiavimo prie paties Kalvarijų g. 323 pastato yra sklypo ribose, todėl tos atkarpos važiuojamosios dalies valymu turi rūpintis Senjorų socialinės globos namų administracija. Reaguodami į situaciją, savivaldybės specialistai paragino įstaigą susitarti su „Stebule“ dėl galimybių valyti važiuojamąją dalį ir sklypo ribose, o kylant problemoms – informuoti Vilniaus savivaldybę. Taip pat vertinsime galimybes perleisti bent dalies tokių (o ypač link svarbesnių, pavyzdžiui, socialines paslaugas teikiančių pastatų) vedančių atkarpų, esančių kiemų zonose, valymą savivaldybės įmonei „Grinda““.

Savivaldybė: jokios sutarties nėra

Delfi savivaldybei siuntė daug konkrečių klausimų apie gatvių priežiūrą Vilniaus mieste, tačiau buvo gautas bendro pobūdžio komentaras. Todėl pakartotinai savivaldybės paprašėme atsakyti į pateiktus klausimus.

Žvelgiant į gatvių priežiūros žemėlapį kitos aplinkinės gatvės, esančios greta senelių namų, patikėtos savivaldybės įmonei „Grinda“. Kodėl būtent šios atkarpos priežiūra atiduoda „Stebulei“? Nuo kurių metu „Stebulė“ prižiūri šią jungtį?

Atsakydama į šį klausimą, savivaldybė patikslino savo anksčiau Delfi pateiktą atsakymą: „Anksčiau siųstame atsakyme teigėme, kad Vilniaus miesto savivaldybei priklausančias gatves prižiūri viena įmonė – „Grinda“. Dėl sąvokų tikslumo tiksliname atsakymą: Vilniaus miesto savivaldybei priklausančiose gatvėse važiuojamąją dalį prižiūri viena įmonė – „Grinda“, o kitais gatvės elementais rūpinasi penkios įmonės, su kuriomis Vilniaus miesto savivaldybė yra pasirašiusi teritorijų sanitarinio valymo sutartis. Jos taip pat prižiūri kiemų zonoje esančią važiuojamąją dalį. Tarp Kalvarijų gatvės ir Kalvarijų g. 323 esančią teritoriją prižiūri „Stebulė“ pagal 2022 m. spalio 18 d. pasirašytą teritorijų sanitarinio valymo ir želdynų priežiūros sutartį.“

Savivaldybės paprašėme nurodyti, kiek kilometrų Vilniaus mieste šiuo metu prižiūri „Stebulė“.

Nors „Grinda“ feisbuke kilusios diskusijos metu rašė, kad konkretų keliuką tarp Kalvarijų gatvės ir senelių globos namų turi prižiūrėti UAB „Stebulė“, savivaldybės atstovas G. Grubinskas laikėsi pozicijos, kad tokių sutarčių nėra. „Jokios sutarties dėl gatvių važiuojamosios dalies valymo ir barstymo su „Stebule“ Vilniaus miesto savivaldybė nėra sudariusi.“

Tiesa, prieš tai Delfi atsiųstame atsakyme jis laikėsi kitos nuomonės: „Kiemų zonoje esančią važiuojamąją dalį (pavyzdžiui, privažiavimus, aklakelius, stovėjimo aikšteles) – kaip ir šiuo atveju – prižiūri viena iš penkių įmonių, su kuriomis Vilniaus miesto savivaldybė yra pasirašiusi teritorijų sanitarinio valymo sutartis.“

Į klausimą, kuriam laikotarpiui savivaldybė sudarė viešųjų pirkimų sutartis dėl barstymo ir valymo su UAB „Stebulė“, G. Grubinskas atsakė taip: „Jokios sutarties dėl gatvių važiuojamosios dalies valymo ir barstymo su „Stebule“ Vilniaus miesto savivaldybė nėra sudariusi.“

Vis dėlto jis pats Delfi aukščiau savo komentare teigė: „Kitais gatvės elementais rūpinasi penkios įmonės, su kuriomis Vilniaus miesto savivaldybė yra pasirašiusi teritorijų sanitarinio valymo sutartis. Jos taip pat prižiūri kiemų zonoje esančią važiuojamąją dalį.“

Kaip bebūtų, viešųjų pirkimų sistemoje paviešintame papildomame susitarime prie 2022 m. spalio 18 d. paslaugų pirkimo sutarties, kuria įsigytos Vilniaus miesto bendrojo naudojimo teritorijų sanitarinio valymo ir želdinių priežiūros paslaugos Verkių seniūnijoje, nurodytos labai konkrečios paslaugos ir jų įkainiai. Kiemų važiuojamosios dalies su danga valymas: „Žiemą – barstymas ledą tirpdančiomis priemonėmis, šlavimas, šiukšlių rinkimas ir išvežimas“. 100 m2 kaina – 3,73 Eur be PVM.

Pagal užsakymą UAB „Stebulė“ šia sutartimi įsipareigojo teikti šias paslaugas: gatvės važiuojamosios dalies I kategorijos valymas žiemą (esant sudėtingoms oro sąlygoms) nuo sniego ir ledo; gatvės važiuojamosios dalies II kategorijos valymas žiemą (esant sudėtingoms oro sąlygoms) nuo sniego ir ledo; gatvės važiuojamosios dalies III kategorijos valymas žiemą (esant sudėtingoms oro sąlygoms) nuo sniego ir ledo.

Pažeidimų nefiksuoja

Kiek kilometrų Vilniuje prižiūri kitos įmonės be „Stebulės“ ir „Grindos“? Už kokią sumą prižiūri kiekviena įmonė? Kuriam laikotarpiui su jomis yra sudarytos viešųjų pirkimų sutartys?

„Jokios sutarties dėl gatvių važiuojamosios dalies valymo ir barstymo su „Stebule“ Vilniaus miesto savivaldybė nėra sudariusi, Vilniaus miesto savivaldybei priklausančių gatvių važiuojamąją dalį valo ir prižiūri tik „Grinda“, tai yra, maždaug 85 proc. Vilniuje esančių gatvių. Likusios gatvės priklauso sodų bendrijoms arba nekilnojamojo turto vystytojams, tad jų priežiūra ir priežiūros kaštai yra jų pačių rūpestis“, - teigė G. Grubinskas.
Diskusija feisbuke

Ir čia reikia priminti savivaldybės iš privačių įmonių įsigytas Vilniaus miesto bendrojo naudojimo teritorijų sanitarinio valymo ir želdinių priežiūros paslaugas, kurių nuostatas dėl gatvių priežiūros žiemą jau minėjome.

Be to, klausėme, ar UAB „Stebulė“ šį šaltąjį sezoną apskritai buvo bausta dėl netinkamo valymo ir barstymo. Jei taip, kiek kartų ir kokio dydžio baudos bei išskaitos jai buvo taikomos?

„„Stebulė“ nebuvo bausta už gatvių važiuojamosios dalies netinkamą valymą ar barstymą, nes tokių paslaugų Vilniaus miesto savivaldybei ji neteikia“, - teigė G. Grubinskas.

Paklausus, kiek kartų šį šaltąjį sezoną savivaldybė baudė kitas valančias ir barstančias įmones ir kokio dydžio baudos ir išskaitos buvo pritaikytos konkrečioms įmonėms, G. Grubinskas pateikė panašų atsakymą.

„Vilniaus miesto savivaldybei priklausančių gatvių važiuojamąją dalį valo tik „Grinda“, kuri nėra gavusi jokių baudų ar išskaitymų. Už kitų Vilniaus teritorijoje esančių, bet savivaldybei neperduotų, gatvių važiuojamosios dalies valymą yra atsakingos sodų bendrijos ir nekilnojamojo turto vystytojai, savivaldybė jų tvarkomo turto priežiūros kontrolės nevykdo“, - aiškino savivaldybės atstovas.

Tačiau „Grindos“ atstovas E. Steponavičius teigė: „Atokiau nuo pagrindinės gatvės dalies esančius privažiavimus, kiemus jungiančias atkarpas ar akligatvius valo tiesiogines sutartis su Vilniaus miesto savivaldybės administracija sudariusios teritorijų priežiūros įmonės.“
Diskusija feisbuke

Kokiais būdais savivaldybė tikrina, kaip viešųjų pirkimų konkursus laimėjusios įmonės valo ir barsto? Ar savivaldybė nemano, kad gali būti piktnaudžiavimo atvejų Vilniuje, kai pirkimus laimėjusios įmonės gauna finansavimą už važiuojamosios dalies priežiūrą realiai neatlikdamos jokių darbų ir neturėdamos jokių veiklos sąnaudų? Ar dėl tokių atvejų, kai mokesčių mokėtojų pinigai leidžiami realiai neteikiamoms paslaugoms, neturėtų būti siekiama tokias įmones patraukti baudžiamojon atsakomybėn? Paklausėme savivaldybės.

Nepaisant jau minėtų sutarčių ir tai, kad savivaldybė ankstesniame atsakyme Delfi teigė, kad „kiemų zonoje esančią važiuojamąją dalį (pavyzdžiui, privažiavimus, aklakelius, stovėjimo aikšteles) – kaip ir šiuo atveju – prižiūri viena iš penkių įmonių, su kuriomis Vilniaus miesto savivaldybė yra pasirašiusi teritorijų sanitarinio valymo sutartis“, G. Grubinskas, atsakydamas į klausimą kartojo: „Vilniaus miesto savivaldybė viešųjų pirkimų būdu nėra sudariusi nė vienos sutarties dėl gatvių važiuojamosios dalies valymo, todėl jūsų minimo galimo piktnaudžiavimo atvejų Vilniuje nėra.“

Ar yra planų absoliučiai visų Vilniaus miesto gatvių priežiūrą patikėti „Grindai“? Ar, savivaldybės vertinimu, tai nebūtų racionaliau ir pigiau nei samdyti privatų verslą? Paklausėme savivaldybės.

Ir gavome štai tokį atsakymą: „Visų Vilniaus miesto savivaldybei priklausančių gatvių važiuojamosios dalies valymas jau yra patikėtas „Grindai“, privatus verslas tam nėra samdomas.“
Nenuvalytas keliukas Vilniuje prie Senjorų socialinės globos namų

Nors savivaldybė, antrą kartą atsakydama į Delfi paklausimą, aiškino, kad nėra sudariusi jokių sutarčių su UAB „Stebule“ dėl gatvių valymo ir barstymo, jos įmonė „Grinda“ feisbuke kilusios diskusijos metu dėstė, kad būtent savivaldybė kreipėsi į „Stebulę“ dėl atkarpos, esančios prie senelių namų, nuvalymo.

„Informavome savivaldybę, ji susisiekė su teritoriją prižiūrinčia įmone. Toji įmonė šiandien atliks parengiamuosius darbus (dar kartą nusibarstys sudėtingesnes vietas), o rytoj atvyks su ledo šalinimui pritaikyta technika“, - rašė „Grinda“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)