„Priežasčių yra daug ir jos yra įvairios. Vokietija susideda iš 16 skirtingų žemių, tačiau priežastys, kodėl lietuviai grįžta atgal į Lietuvą yra ganėtinai panašios. Tarkime, jeigu galvojame apie Miuncheną, Berlyną, Frankfurtą – skirtingi miestai, tačiau priežastys kartojasi.

Pavyzdžiui, viena iš dažniausiai minimų priežasčių – kad neįsitvirtino, kalbos neišmoko, mentalitetas nepatiko, pasiilgo artimųjų. Kiti kūrė verslą Lietuvoje, arba Lietuvoje yra lengviau įsigyti būstą“, – LNK žinioms sakė Vokietijos lietuvių bendruomenės Miuncheno apylinkės pirmininkė Irma Petraitytė–Lukšienė.

Jos teigimu, kai kurie tautiečiai Vokietiją palieka įsigiję pakankamai kapitalo, užsidirbo pakankamai pinigų.

„Tada Lietuvoje įsigijo nekilnojamojo turto. Tokiais atvejais net dažnai net ir nebuvo planuota likti Vokietijoje visam laikui. Tiesiog Lietuvoje žmonės tų galimybių tuo metu nebūtų turėję“, – teigė LNK pašnekovė.

Žinoma ir atvejų, kai gyvenant Vokietijoje Lietuvoje yra statomi namai.

„Tai yra gana tokios dažnos finansinės priežastys, kai Vokietijoje yra siekiama susikurti sąlygas tam, kad galėtų sėkmingiau grįžti gyventi atgal į Lietuvą“, – sakė Vokietijos lietuvių bendruomenės Miuncheno apylinkės pirmininkė I. Petraitytė–Lukšienė.

Kita dažnai vyraujanti priežastis – žmonėms tiesiog reikalinga lietuviška aplinka.

„Tai dažniausiai liečia šeimas su vaikais, jie grįžta tam, kad vaikai mokytųsi lietuviškose mokyklose, kad vaikai galėtų toliau vystytis Lietuvoje, gerai kalbėtų lietuviu kalba, pažintų kultūrą“, – vardijo LNK pašnekovė I. Petraitytė–Lukšienė.

Ji pasakojo apie vieną aktyvią Vokietijoje gyvenančią lietuvių šeimą, kuri pajuto, jog vaikai nepritampa vokiškoje mokykloje.

„Arba priežastys ir tokios, kad Lietuvoje gauna gerus darbo pasiūlymus“, – priežastis vardijo Vokietijos lietuvių bendruomenės Miuncheno apylinkės pirmininkė.

Visgi, viena priežastis, kodėl lietuviai palieka Vokietija ir grįžta į Tėvynę, kiek neramino LNK pašnekovę.

„Kai lietuviai grįžta, nes gerai nesijautė Vokietijoje. Kiti sako, kad jautėsi per daug varžomi, daug kas draudžiama, yra daug taisyklių“, – teigė I. Petraitytė–Lukšienė.

Visą pokalbį apie į Lietuvą grįžtančius lietuvius žiūrėkite čia: