„Šiuo atveju, aš suprantu, teisiškai mes nieko padaryti negalime. Jeigu jo (R. Kuncaičio – ELTA) iš sąrašo neišbraukė, tai jis sąraše yra. Aišku, mes rinkėjus visomis įmanomomis priemonėmis apie situaciją informavome“, – Eltai pirmadienį sakė R. Karbauskis.

Taip LVŽS lyderis kalbėjo po VRK sprendimo nešalinti R. Kuncaičio iš savivaldos rinkimų, kuriuose jis su „valstiečių“ vėliava kandidatuoja į Šilutės rajono merus, taip pat yra LVŽS kandidatų į Šilutės rajono savivaldybės tarybą sąrašo lyderis.

R. Karbauskis akcentavo netikintis, kad R. Kuncaitis laimės mero rinkimus ar pateks į savivaldybės tarybą. Vis dėlto, anot jo, jei kandidatas ir bus išrinktas, bet kokiu atveju LVŽS su juo kartu nedirbs.

„Mes atsiribojame nuo šito žmogaus, nuo jo pozicijos. Jeigu ir taps tarybos nariu, bet kokiu atveju jis negalės dirbti nei mūsų frakcijoje, nei, jei taptų meru, mes jį laikytume kiek nors susijusiu su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga“, – dėstė „valstiečių“ lyderis.

R. Kuncaitis iš LVŽS buvo pašalintas dėl pasisakymų organizacijos „Žinau, ką renku“ rengtų kandidatų į Šilutės merus debatų metu. Žurnalistui pasiteiravus R. Kuncaičio, kam priklauso Krymo pusiasalis, šis atsakė „de facto Rusijai“.

VRK gavo LVŽS prašymą pašalinti minėtą politiką iš savivaldos rinkimų, nes jis nebėra „valstiečių“ narys. Vis dėlto komisija, remdamasi panašiu atveju Darbo partijoje, šio partijos prašymo netenkino.

Sausio pabaigoje teisėsaugai su narkotikais įkliuvus į Druskininkų savivaldybės tarybą kandidatuojančiam tuometiniam Darbo partijos nariui Edvinui Garackevičiui, sausio 31 d. „darbiečiai“ jį pašalino iš partijos ir kandidatų į Druskininkų savivaldybę sąrašo, kuriame politikas užėmė pirmą poziciją.

Darbo partija dėl E. Garackevičiaus šalinimo iš rinkimų sąrašo kreipėsi į VRK, tačiau komisija politiko iš sąrašo nepašalino, argumentuodama, kad numatyti terminai prašymų pašalinti iš rinkiminių sąrašų pateikimui yra pasibaigę. „Darbiečiai“ šį sprendimą apskundė teismui, tačiau šis VRK sprendimo nepakeitė – E. Garackevičius dalyvaus savivaldos rinkimuose Darbo partijos sąraše.

Kaip teigė LVŽS pirmininkas R. Karbauskis, „valstiečių“ nesvarsto scenarijų savivaldos rinkimuose Šilutėje agituoti už su R. Kuncaičiu konkuruojančius kandidatus į savivaldybės mero poziciją.

„Rinkėjas, tikimės, supranta, kad mes su tuo kandidatu nesiejame savo dalyvavimo rinkimuose, ir balsai, kurie bus atiduoti jam, bus atiduoti tikrai ne mūsų partijoje“, – dėstė „valstiečių“ lyderis.

LVŽS vadovas tikino, kad tiek E. Garackevičiaus, tiek ir R. Kuncaičio istorijos rodo, kad reikėtų, ko gero, reikėtų keisti Rinkimų kodeksą, suteikiant partijos platesnes galimybes koreguoti savo kandidatų sąrašus rinkimuose.

„Manyčiau, kad apie tai diskutuoti tikrai verta, bet čia reiktų su teisininkais aiškintis, kaip tai atitiktų mūsų Konstituciją, kitus įstatymus“, – tikino R. Karbaukis.