Išpuolis Baltarusijos teritorijoje: apgadintas 300 mln. eurų kainuojantis rusų lėktuvas

„Rusijos karinį lėktuvą „A-50U“ Baltarusijos Mačuliščų aerodrome (Minsko sritis) atakavo baltarusių diversantai, kurie panaudojo du dronus. Tai sekmadienį pranešė stebėjimo grupė „Belaruski Gajun“, ja remiasi Ukrainos naujienų agentūra „Unian“.

Mačuliščai – nedidelė gyvenvietė Minsko srityje, kur yra Rusijos kariuomenės aktyviai naudojamas aerodromas. Rusai čia dislokavę naikintuvus „MiG-31K“, galinčius nešti hipergarsines raketas „Kinžal“, todėl kiekvieną kartą jiems pakilus visoje Ukrainoje skelbiamas oro pavojus.

Pranešama, jog iš drono numetus sprogmenis stipriai apgadintas Rusijos lėktuvas „A-50U“ kainuoja apie 300 mln. eurų. Rusijos karinės oro pajėgos iš viso turi 7 tokius lėktuvus.

Nors viešoje erdvėje skelbiama, kad išpuolį įvykdė Baltarusijos partizanai, karybos ekspertai neskuba patvirtinti šios informacijos. Užsimenama, kad operaciją Baltarusijos teritorijoje galėjo surengti ir nebūtinai Ukrainos kariuomenei priklausanti diversinė grupė.

„Ukrainos pasienyje esančius aerodromus saugo labai galingos priešlėktuvinės gynybos sistemos. Todėl pro jas tikrai nepraskristų bepiločiai orlaiviai.

Labiausiai tikėtinos dvi versijos: Baltarusijos partizanų operacija arba diversinės žvalgų grupės, nebūtinai priklausančios Ukrainos kariuomenei, operacija“, – Ukrainos naujienų kanalui „24 kanal“ kalbėjo atsargos pulkininkas Romanas Svitanas.

Oro gynyba sutelkta Ukrainos pasienyje, o Rusijos gilumoje jos nėra

Kiek anksčiau Ukrainos kariuomenei pavyko sėkmingai atakuoti Rusijos karinius aerodromus, pasak R. Svitano, situacija iš esmės skyrėsi.

Jis patikslino, kad Rusijos karinių oro pajėgų bazė Engelso mieste, kurią anksčiau sėkmingai atakavo Ukrainos bepiločiai orlaiviai, nebuvo saugoma priešlėktuvinės gynybos sistemomis. Pasak atsargos pulkininko, tiesiog niekas nesitikėjo, kad ukrainiečių orlaiviai gali pasiekti Engelsą.

„Iki Dyagilevo ir Engelso mūsų bepiločiai „Striž“ skriejo tarp arerodromų, kur nėra priešlėktuvinės gynybos sistemų.

Baltarusijoje dislokuotos Rusijos raketų sistemos „Iskander“

Rusija neturi bendros priešlėktuvinės gynybos sistemos šalies apsaugai, Engelsas taip pat nebuvo dengiamas. Pagal senas sovietines tradicijas, šalies gilumoje esantys aerodromai nėra dengiami priešlėktuvinės – priešraketinės gynybos sistemomis“, – minėjo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas R. Svitanas.

Diversijų gali būti ir daugiau, lėktuvams naikinti pakaktų ir „Javelin“

Karininkas prognozavo, kad diversinių išpuolių prieš Ukrainos pasienyje esančius Rusijos karinius aerodromus ateityje gali būti ir daugiau. Juolab, kad tam nebūtina naudoti sprogmenimis apginkluotus dronus, pakanka priartėti tokiu atstumu, kad būtų galima panaudoti nešiojamą prieštankinę sistemą „Jevelin“.

Atsargos pulkininkas R. Svitanas sakė, jog norint sunaikinti orlaivį, optimaliausiai sulaukti momento, kad jis bus papildomas kuru, o tada raketą nutaikyti į kurą atgabenusį ir šalia stovintį benzinvežį.

„Tai idealus taikinys, nes veikiant varikliui sklinda infraraudonieji spinduliai. Jeigu raketa taikosi pagal atspindį į didelį metalinį objektą, benzinvežis – taip pat optimalus taikinys“, – kalbėjo R. Svitanas.

Baltarusijoje dislokuotos Rusijos raketų sistemos „Iskander“

Nors iš karto po išpuolių prieš Rusijos karinį aerodromą Baltarusijos teisėsaugininkai apsupo vietovę, tikrino visus automobilius, jų salonus ir bagažines, ieško diversantų, atsargos pulkininkas R. Svitanas teigia, gerai pasiruošusių diversantų tokiu būdu tikrai nepavyks sulaikyti.

Pasak kariškio, rengiantis užduočiai visada parengiami atsitraukimo keliai, o tikėtis, kad automobiliuose pavyks rasti ginklų ar kitų įkalčių, – beprasmiška. Tiesiog atsitraukiant partizanai su savimi neturi kokių nors juos demaskuoti galinčių daiktų.

Iš Baltarusijos apšaudyti Ukrainos kariai, žuvo mažiausiai vienas žmogus

Apie tai, jog įtampa Baltarusijos ir Ukrainos pasienyje auga, savo tinklalaidėje minėjo ir karybos ekspertas, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo atsargos pulkininkas Olegas Ždanovas.

Jis pastebėjo, jog Volynės regione žuvusio teritorinės gynybos kario nekrologe minima, kad jis buvo mirtinai sužeistas iš Baltarusijos pusės nežinomiems asmenims surengus apšaudymą.

„Tai įvyko vasario 25 dieną ir tik parodo, jog iš Baltarusijos pusės vykdomos provokacijos. Nors įvyko susišaudymas, tačiau kariuomenės vadovybė į tai kol kas nereaguoja“, – teigė O. Ždanovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)