Pasak teisėsaugos, Lietuvos pilietis M. D. buvo suimtas pernai rugsėjo pabaigoje, gavus pagrįstų duomenų, kad jis, įtariama, nuo 2022 m. pradžios rinko Baltarusijos Respublikos žvalgybą dominančią informaciją ir tą informaciją perdavė.

Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjos 2023 m. sausio 26 d. nutartimi kardomosios priemonės – suėmimo – terminas šnipinėjimu įtariamo M. D. atžvilgiu buvo pratęstas iki šių kovo 28 d., tačiau Vilniaus apygardos teismas vasario 8 d. nutartimi įtariamajam M. D. paskyrė švelnesnes kardomąsias priemones – intensyvią priežiūrą 3 mėnesių laikotarpiui, įpareigojant įtariamąjį dėvėti elektroninį stebėjimo įtaisą, ir asmens dokumento paėmimą. Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras tos pačios dienos nutarimu įtariamajam paskyrė ir kardomąją priemonę – rašytinį pasižadėjimą neišvykti, įpareigojant jį nebendrauti bei neieškoti ryšių su proceso dalyviais ir kitais nutarime nurodytais asmenimis.

Tačiau gavus duomenų apie tai, kad įtariamasis M. D. nuo paleidimo iš suėmimo dienos ne kartą pažeidė švelnesnės kardomosios priemonės sąlygas bei įpareigojimą nebendrauti ir neieškoti ryšių su tam tikrais asmenimis, prokuroras kreipėsi į teismą, prašydamas įtariamajam skirti griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą. Prašyme prokuroras nurodė, jog byloje yra duomenų, leidžiančių pagrįstai manyti, jog M. D., būdamas laisvėje, gali slėptis nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ar teismo, trukdyti procesui bei daryti naujas nusikalstamas veikas, o jam skirta švelnesnė kardomoji priemonė neužtikrina baudžiamojo proceso tikslų.

Į tai atsižvelgęs, Vilniaus miesto apylinkės teismas M. D. skyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą iki šių metų balandžio 5 d.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai. Tyrimui vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją