„Mes visi norime taikos Ukrainoje, tačiau ilgalaikė taika negali remtis mitais“, – sekmadienį savo „Twitter“ paskyroje rašė G. Landsbergis ir pirmuoju mitu įvardijo abejones dėl Kyjivo pajėgumų atkovoti visas Rusijos okupuotas teritorijas.

„Pirmasis mitas: Ukraina nėra pajėgi atkovoti savo teritorijų, kartu ir Krymo. Realybė: ukrainiečiai ne kartą įrodė, kad gali atkurti teritorinį vientisumą, kai turi reikiamos ginkluotės ir yra apmokomi. Mūsų parama gali būti lemtinga, kamuolys yra mūsų pusėje. Ukraina gali laimėti“, – neabejojo jis.

Todėl ir Maskvos brėžiamos raudonosios linijos, pasak jo, aižėja ir nyksta.

„Putinas įvardijo daug raudonųjų linijų. Jis grasino milžiniškomis pasekmėmis, jeigu Ukrainos sąjungininkai atsiųs bet kokios pagalbos, tačiau jo raudonosios linijos nyksta. Reikia gerbti tarptautiniu mastu pripažįstamas valstybių sienas be baimės. Krymas yra Ukraina“, – tvirtino G. Landsbergis.

Tai, kad Rusija yra nenugalima, taip pat yra dar vienas mitas, pažymėjo Užsienio reikalų ministerijos (URM) vadovas.

„Realybė: Ukrainos sąjungininkai įgalino tik mažą dalį savo resursų. Gamybos kiekiai gali būti padidinti. Vien Šiaurės ir Baltijos šalių bendrasis vidaus produktas (BVP) yra didesnis už Rusijos. Rusija gali ir privalo būti nugalėta“, – konstatavo ministras.

G. Landsbergis sukritikavo ir svarstančius apie tokį scenarijų, kad pasibaigus karui Vakarai galėtų atnaujinti įprastinius santykius su Kremliumi. Ministro teigimu, tai nėra įmanoma, mat Maskva pernelyg įsitraukė į „kryžiaus žygį prieš Vakarus“.

„Realybė: Putinas investavo per daug į savo kryžiaus žygį prieš Vakarus. Jis negali atsisukti atgal. Mūsų taikos siūlymus jis mato kaip silpnybę ir tai panaudoja prieš mus. Jis turėtų būti teisme, o ne valdžioje“, – socialiniame tinkle rašė jis.

G. Landsbergis akcentavo, kad per daugiau kaip metus trunkančią invaziją Kremliaus pozicija ir tikslai nepasikeitė. Todėl, pasak jo, derybos su agresoriumi nėra išeitis, o tikėtis, kad Kremlius pavargs ir norės susitarti – nederėtų.

„Realybė: Putino tikslai nepasikeitė. Jis vis dar tiki, kad gali juos pasiekti. Jis derėsis tik tam, kad pasirengtų kitai agresijai. Jis ir vėl įplieks konfliktą. Jis paskelbė kryžiaus žygį, todėl negali sustoti“, – aiškino ministras.

„Šeštasis mitas: visi karai baigiasi derybomis. Realybė: Antrasis pasaulinis karas nesibaigė derybomis. Taika gali būti tvari tik nugalėjus Putiną. Besitęsiančios derybos su Putinu gali sukelti tik naują konfliktą. Greita, visiška pergalė yra vienintelis ilgalaikės taikos garantas“, – nurodė jis.

Galiausiai ministras adresavo ir spekuliacijas apie Baltijos šalių ir Lenkijos laikyseną – neva šalys kerštauja.

„Septintasis mitas: Baltijos šalys ir Lenkija nori tik keršto. Realybė: po šimtmečius trukusios Rusijos agresijos mes norime būti saugūs. Mes suprantame, kad negalime tikėtis saugumo be teisingos ir ilgalaikės taikos Ukrainoje. Tai paprasta – taika reiškia valstybės sienų gerbimą“, – paaiškino URM lyderis.

„Versti Ukrainą išduoti dalį savo piliečių nebūtų teisinga ir tikrai nepadėtų siekti taikos. Tokie „susitarimai“ gali tik padėti naujus pamatus kitam konfliktui. Todėl prašome Ukrainos sąjungininkų visiškai įsipareigoti siekti Ukrainos pergalės. Tai – vienintelis, tikras variantas“, – įrašą „Twitter“ apibendrino G. Landsbergis.

ELTA primena, kad vasario 24-ąją sukako vieneri metai, kai Rusija pradėjo plataus masto neišprovokuotą ir neteisėtą karinę invaziją į Ukrainą.

Siekiant nutraukti ugnį Ukrainos kare, Kinija pateikė 12 punktų planą, kuriame reikalaujama nedelsiant pradėti derybas tarp Rusijos ir Ukrainos. „Dialogas ir derybos yra vienintelis įmanomas sprendimas Ukrainos krizei sureguliuoti“, – rašoma dokumente.

Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai praėjusią savaitę sukritikavo Pekino siūlymus ir pažymėjo, kad Vakarų demokratijos tokius planus turėtų vertinti itin atsargiai. Anot G. Landsbergio, Kinijos idėjos primena ne taikos planą – veikiau „naujos pasaulio tvarkos“ pasiūlymą.