Seimo Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė- Urbonienė įregistravo tai numatančią Išmokų vaikams įstatymo pataisą.

Jei Seimas pritartų, kiekviena ankstuko susilaukusi šeima galėtų gauti 1078 eurų siekiančią išmoką.

Projektą parengusi parlamentarė sako, kad į pasaulį atėjus neišnešiotam naujagimiui tėvus užgriūna ne tik bejėgiškumo jausmas, nerimas ir begalinis stresas, tačiau jų pečius užgula ir neplanuota finansinė našta dėl specifinių priemonių, kurių reikia kasdienei ankstuko priežiūrai.

„Tenka apsirūpinti ne tik sauskelnėmis, rūbeliais, buteliukais ir kitais daiktais, kurie skirti neišnešiotiems naujagimiams, tačiau dažnai prireikia ir specialios medicininės įrangos, terapinių priemonių, kurios palengvintų ankstuko priežiūrą ir užtikrintų tinkamą jo raidą. Tai reikalauja papildomų lėšų, kurių gimę ankstukai negauna, vienkartinė išmoka išnešiotiems naujagimiams ir ankstukams nesiskiria. Šios priežastys ir paskatino rengti pakeitimus Išmokų vaikams įstatyme, kurių tikslas dvigubai padidinti išmokas neišnešiotiems naujagimiams ir tokiu būdu bent finansiškai paremti šeimas, susidūrusias su dideliais iššūkiais ankstuko gyvenimo pradžios etape“, - sako projektą parengusi Seimo narė I. Kačinskaitė- Urbonienė.

Pasak jos, preliminariais skaičiavimais, kasmet gimsta 1300 ankstukų, todėl iš biudžeto papildomai reikės maždaug 600 tūkstančių eurų.

Šiuo metu Išmokų vaikams įstatyme nustatyta, kad kiekvienam gimusiam vaikui skiriama 11 bazinių socialinių išmokų dydžio vienkartinė išmoka. Jokių papildomų išmokų gimus neišnešiotam naujagimiui nėra numatyta.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų nuo kitų metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)