„Tikrasis Rusijos tikslas – įvelti Jungtines Tautas ir tarptautinę bendruomenę į iškreiptą savo žaidimą, kuriuo siekiama kurti įtakos, nestabilumo ir dominavimo sferas. Tai primena kolonijinius laikus ir prieštarauja pačių Jungtinių Tautų esmei ir prasmei. Rusija tęs savo agresiją, kol jaus nebaudžiamumą“, – JT Generalinės Asamblėjoje teigė G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras pabrėžė, jog Rusijos karas prieš Ukrainą grubiai pažeidžia Jungtinių Tautų Chartijos principus, o įvykdyti nusikaltimai gali būti kvalifikuojami kaip genocidas, todėl tarptautinė bendruomenė privalo dėti visas pastangas, kad Rusija ir visi prie nusikaltimų planavimo ir įvykdymo prisidėję asmenys būtų patraukti atsakomybėn.

„Derėtų prisiminti, jog karą prieš Ukrainą Rusija pradėjo dar 2014 metais, neteisėtai aneksavusi Krymą ir okupavusi dalis rytų Ukrainos teritorijos. Pasaulinė maisto, branduolinio saugumo, energetikos, finansų, aplinkosaugos krizės – visa tai laiku nesustabdytos Rusijos agresijos pasekmės“, – akcentavo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Savo kalboje Užsienio reikalų ministras taip pat pasmerkė Rusijos sistemines atakas prieš civilius Ukrainos gyventojus bei tikslinį kritinės infrastruktūros naikinimą, Rusijos sukeltą žmogaus teisių ir humanitarinę katastrofą. Pabrėžta Lietuvos valstybės ir piliečių teikiama parama Ukrainai, padėkota tarptautinei bendruomenei už parodytą solidarumą, o JT Generaliniam Sekretoriui – už principingą poziciją dėl Rusijos karo. Ministras taip pat išreiškė paramą Ukrainos taikos planui bei visapusiškos, teisingos ir ilgalaikės taikos pagal Jungtinių Tautų Chartiją siekiui, pažymima pranešime.

Užsienio reikalų ministras G. Landsbergis šiuos klausimus taip pat aptarė susitikime su JT Generaliniu Sekretoriumi Antonio Guterres. Papildomai šiame susitikime ministras atkreipė JT Generalinio Sekretoriaus dėmesį į Rusijos manipuliavimą informacija dėl Europos Sąjungos taikomų sankcijų tariamo poveikio maisto saugumui, įskaitant pasaulinėms trąšų kainoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)