Parlamentarė negaili kritikos ir susisiekimo ministrui Mariui Skuodžiui. Pasak jos, stebint ministro veiklą kyla klausimai, ar juo pasitiki ir už sankcijų įgyvendinimą atsakingų įstaigų pareigūnai.

„Ikiteisminis tyrimas, vykdomas VSD, FNTT, MKT, kuruojamas Klaipėdos apygardos prokuratūros, pradėtas šių metų sausio 13 d. Tuo tarpu po mėnesio, vasario 14 d., kilus sujudimui viešojoje erdvėje, Susisiekimo ministerija surašo raštą dėl to paties krovinio. Per vėlai, ne vietoje, nesiorientuodami situacijoje. Tobula iliustracija tam, ką sakiau prieš pusantrų metų ir praeitą vasarą, ir vakar: sankcijų įgyvendinimo kontrolės mechanizmo vis dar neturime, institucijos dirba nesikalbėdamos, Susisiekimo ministerija (ministras) yra ežiukas rūke (taip, asociacija su sovietiniu rusišku vaizdeliu čia sąmoninga)“, – socialdemokratų partijos išplatintame pranešime teigia D. Šakalienė.

„Dar norėčiau pacituoti šiandien spaudos konferencijoje apie Susisiekimo ministerijos veiksmus kalbėjusį prokurorą: „Tokiais jautriais atvejais visada reikėtų tarpinstitucinio bendravimo – ir išsiaiškinti situaciją“. Kyla labai nekomfortiškas klausimas – kiek gerbiamu ministru ir (arba) jo vadovaujama ministerija pasitiki pačios tarnybos, realiai stabdančios sankcijų pažeidėjus?“ – retoriškai klausia Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkės pavaduotoja, Seimo narė D. Šakalienė.

Socialdemokratė tikina jau ne kartą kėlusi klausimą, kodėl šalyje neveikia mechanizmas, efektyviai užtikrinantis tarptautinių sankcijų įgyvendinimo kontrolę. Pasak jos, vakar vykusio Seimo NSGK posėdžio metu bendru sutarimu pritarta šį klausimą aptarti artimiausio posėdžio metu.

„Akivaizdu, kad VSD, FNTT ir MKT komandiškai dirba kartu su prokuratūra ir pasiekia rezultatų. Tie rezultatai būtų dar geresni, jei turėtume komandinį darbą aukščiausiu, Vyriausybės, lygiu ir tam aiškiai skirtą padalinį (tarnybą, koordinavimo vienetą), atsakingą už sankcijų įgyvendinimo kontrolę, kuris būtų tvarkingai finansuojamas ir dirbtų visu pajėgumu, „pilnu etatu“, – pabrėžė D. Šakalienė.

ELTA primena, kad Lietuvos muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai, bendradarbiaudami su Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnais, atlieka 2023 metų sausio 13 d. pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimo tarptautinių sankcijų pažeidimo ir kontrabandos gabenant trąšas, pagamintas Baltarusijos Respublikos įmonėje „Grodno Azot“. Šiai įmonei taikomos Europos Sąjungos (ES) sankcijos. Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Atliekamo tyrimo metu sulaikyta daugiau nei 3 tūkst. tonų geležinkeliu gabentų azoto trąšų – karbamido, kurio vertė viršija 2 mln. eurų. Ikiteisminio tyrimo metu atliktos kratos trijose Lietuvos miestuose esančiose įmonėse, kurios, kaip įtariama, galėjo dalyvauti „šešėlinėse“ schemose apeinant tarptautines sankcijas. Ikiteisminiame tyrime sulaikyti du asmenys, kurie įtariami dalyvavę padarant tiriamus nusikaltimus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)