Visgi, šalies vadovas neatmeta, kad Vilniaus viršūnių susitikime gali būti pasiektas sutarimas ir nustatytas tam tikras pereinamasis laikotarpis, per kurį gerokai mažiau asignavimų krašto apsaugos reikmėms skiriančios valstybės turėtų adaptuotis prie naujų reikalavimų.

„Tikrai judame teisinga kryptimi. Aš girdžiu vis daugiau valstybių, teigiančių, kad 2 proc. gynybos išlaidų rodiklis nebeturėtų būti traktuojamas kaip lubos, o turėtų būti traktuojamas kaip grindys. Žinodamas kai kurių valstybių ketinimus, kuriuos kai kurios jos ir anonsuoja iš anksto, kaip ketina savo gynybos išlaidas didinti artimiausiu metu, aš manau, kad tikrai yra visos prielaidos, kad pereitume prie šio principo – vadinamojo gynybos investicijų įžadų principo“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė prezidentas.

„Būtų labai gerai, jeigu mes čia pasiektume ne kažkokią pusinę formulę arba tokią formulę su daugybe išlygų, o sudarytume, suformuotume labai aiškų principą, kurio jau vėliau visos valstybės narės turėtų laikytis“, – aiškino jis.

„Galbūt gali būti kažkoks trumpas pereinamasis laikotarpis toms valstybėms, kurios smarkiai dar kol kas atsilieka šiuo požiūriu, bet patį principą įtvirtinti Vilniuje būtų labai sveikintinas dalykas“, – nurodė G. Nausėda.

Klausiamas, kokioms NATO narėms galėtų būti taikomas toks pereinamasis laikotarpis, prezidentas nesileido į detales.

„Aš tikrai dabar negalėčiau konkretizuoti, nes pirmiausiai susitarkime dėl principo, tada jau galėsime sutarti, ar reikalingi pereinamieji laikotarpiai – o gal jie ir nėra reikalingi. Bet šiandien aš galiu teigti, kad temperatūra šiuo klausimu kyla, supratimas tampa vis platesnis ir, sakyčiau, toks konsensusas pamažu formuojasi“, – patikino prezidentas.

„Bet turint omenyje kaip inertiškai gynybą finansuodavo daugelis valstybių ir tai tęsėsi dešimtmečiai, turbūt nereikėtų tikėtis, kad per vieną naktį viskas iš principo pasikeistų. Manau, kad mums labai svarbu pasiekti, kad susidarytų savotiškas spaudimas valstybių daugumos toms mažumai priklausančioms valstybėms, kad gynybą reikia finansuoti visiems solidariai“, – sakė šalies lyderis.

ELTA primena, kad NATO viršūnių susitikimas Vilniuje vyks 2023 metų liepos 11–12 dienomis. Viršūnių susitikimo Vilniuje darbotvarkėje pagrindinis dėmesys bus skirtas aljanso kolektyvinės gynybos ir atgrasymo stiprinimui bei paramos Ukrainai didinimui.

2023-ųjų pradžioje NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paskelbė, jog bus surengtos naujos derybos dėl išlaidų gynybai, nes kai kurios narės nori padidinti dabartinį minimalų lygį.

Dabar NATO narių prašoma, kad iki 2024 m. išlaidos gynybai pasiektų bent 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

Lietuvos lyderiai taip pat ne kartą akcentavo, jog Vilniaus susitikime Aljanso narės turėtų susitarti dėl 2 proc. nuo BVP „grindų“. Šiuo metu Lietuvos gynybos biudžetas siekia 2,52 proc. BVP.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją