Kernavė nuo šiol garsėja ne tik piliakalniais – vietinis jau kelerius metus neramina šuo siaubūnas.

Moterys su dukra buvo užpultos šalia Baltojo kalno – čia turistinė vieta ir lankosi daug žmonių. Anot nukentėjusiųjų – šuo pasirodė netikėtai, buvo agresyvus ir puolė.

Į interviu su LNK žinių žurnalistais, nukentėjusi moteris atvyko iš karto po tyrėjų apklausos.

„Kando iš karto man į ranką, dukrai – į delną. Ir mes paklaikusios buvome. Jis mus pagriovė – ir dukra, ir aš pagriuvome, voliojomės baloje, purvyne. Rėkėm, šaukėm. Nežinau, kuriuo metu mano dukrai įkando, o vėliau griebėsi mano kojos“, – sakė nukentėjusioji Jurgita.

Galima tik įsivaizduoti, ką patyrė šešiametė dukra.

„Su vaiku šliaužėme iki medžio, kėliau ją į medį, laikiau, kad kuo aukščiau ji būtų ir šuo nepasiektų“, – pasakojo moteris.

Nukentėjusiems prireikė medikų pagalbos. Jos vyko į Santaros klinikas, ten siuvo žaizdas.

O kad situacija Kernavėje yra labai rimta, liudija ir dar viena nukentėjusi moteris.

„Aš du kartus buvau užpulta ir apkandžiota. Tai buvo žastas, blauzda, šlaunis. Ji užšoka aukštai, tai yra didžiulis šuo. O jeigu eitų mažas žmogelis“, – sakė kita nukentėjusioji Dalia.

Šis nesuvaldomas šuo – Tibeto mastifas. Žmonės sako, kad nuo šio šuns kenčia jau trejus metus – prašo tarnybų, kad reaguotų. Bet ledai pralaužti buvo tik dabar, kai nukentėjo vaikas.

Policija ir vietos valdžia prie namo, kur yra ir laikomas šuo. Kieme šuns nematyti, voljeras taip pat tuščias. Šeimininkės taip pat nėra.

„Kai buvo paskutinį kartą, tai šuo buvo užrakintas namuose. Dabar gali būti, kad jis namuose. O gali būti, kad jis yra išvykęs su šeimininke“, – LNK žinioms pasakojo pavaduojanti Kernavės seniūnė Birutė Jankauskienė.

Nors tarnybos jau buvo pasiruošusios šunį paimti, kieme pasirodo tik dvi katės. Ar šeimininkė užsibarikadavo namuose, ar tiesiog pabėgo ir pasislėpė – nežinia.

Žmonės vaikšto ir su dujų balionėliais, ir su lazdomis.

„Jeigu mano šuo būtų tiek pridaręs, aš jau tikrai būčiau jį užmigdžiusi“, – svarstė nuo šuns nukentėjusi Dalia.

Prieš kelias dienas čia lankėsi ir veterinarai. Šunį jie rado, ar šis skiepytas nuo pasiutligės.

„Tai jis yra ženklintas, skiepytas, vakcina galiojanti, jis yra prižiūrėtas, turi šeimininkus. Tai iš gyvūno gerovės pusės mes neturime jokio pagrindo konfiskuoti tokio šuns“, – LNK žinioms sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas Rosvaldas Gorbačiovas.

Bet pagrindą tam mato policija, kuri pradėjo tyrimą.

„Širvintų rajono policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo, dėl neatsargumo. Už tai šuns savininkei gali grėsti netgi laisvės atėmimo bausmė iki vienerių metų.

Minėto šuns savininkė jau ne kartą buvo bausta dėl panašios veiklos – dėl šuns nepriežiūros. Šuo jau ne kartą yra puolęs žmones. Todėl pareigūnai kreipėsi į Širvintų rajono savivaldybę su prašymu, kad šuo būtų paimtas iš savininkės ir perduotas laikiniems globėjams“, – teigė Vilniaus apskrities policijos atstovas Tomas Bražėnas.

Tibeto mastifai yra vieni brangiausių pasaulyje – gali kainuoti ir kelis tūkstančius eurų. Ši galinga šunų veislė gali atlaikyti net vilko puolimą.

„Veterinarijos gydytojai įsivertins to šuns būklę, kas tai yra, kodėl jis buvo agresyvus ir pagal tai bus ar gydymas, ar dresūros pamokos paskirtos“, – LNK sakė „Akeso“ gyvūnų prieglaudos vadovas Edvinas Novikas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: