Marijampolės Maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino Didvyžių socialinės globos namus Vilkaviškio rajone, gavę skundą, jog globos namų gyventojai patiekalus gauna ne pagal receptūrą, ir dar gerokai per mažas porcijas. Inspektorių laukė staigmena – daugiau nei 320 kilogramų maisto gulėjo elektros skydinėje.

„Ėjome per patalpas ir tiesiog radome, kad tokioje netikėtoje vietoje, kuri paženklinta užrašu „skydinė“, atrodytų, visai kiti dalykai turėtų būti. O ten, kaip galima sakyti, toks slaptas sandėlys“, – LNK žinioms sakė Valstybės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Marijampolės departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.

Maisto skydinėje buvo rasta įvairiausio.

„Mėsos gaminiai, žuvies gaminiai, lašišos filė, įvairūs pusgaminiai, pieno produktai, rauginti, bei marinuoti produktai. Taip pat sausainiai, sausainiai, sultys ir įvairios kruopos“, – LNK žinioms sakė prokuratūros atstovė Tautvilė Merkevičiūtė.

Įstaigos direktorius aiškina, kad nieko apie tai nežinojęs. Virtuvėje dirba 7 žmonės, per pamainą – 3, kurie maitina virš 300 gyventojų.

„Man buvo didelė staigmena, atkeliavo Maisto ir veterinarijos tarnyba, pasikvietė mane, atidarė duris, o ten rado tai, ką rado“, – LNK pasakojo Didvyžių socialinės globos namų direktorius Rimvydas Žiemys.

Maisto neįgalūs gyventojai greičiausiai gaudavo per pusę mažiau, nei turėtų.

„Numatyta įdėti 28 kilogramus mėsos į bendrą kiekį, įdėta buvo 14 kilogramų, o skydinėje – dar 14 kilogramų“, – sakė VMVT Marijampolės departamento direktorius G. Gvazdaitis.

Netinkamai maistas galėjo būti ruoštas ir cukriniu diabetu sergantiems.

„Tas, kas būdavo nurodyta tos dienos meniu, tai ten nebuvo taip gaminama. Turbūt būdavo taip – ką turiu, tą ir duodu“, – sakė G. Gvazdaitis.

Žmonės negaudavo net kokybiškų gėrimų.

„Sultys buvo pusiau praskiestos vandeniu“, – sakė VMVT Marijampolės departamento direktorius.

Globos namų direktorius sako, kad dar esant inspektorius pats kvietė policiją, kad užfiksuotų įvykį dėl vagystės. Globos namuose atliekamas vidinis patikrinimas.

„Man yra šiaip ir labai skaudu, ir apmaudu, net blogiausiame sapne toks dalykas nesisapnavo, bet, deja, įvyko“, – kalbėjo globos namų direktorius R. Žiemys.

Iš pradžių policijos pareigūnai atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, vadovui aiškinus, kad produktai buvo ne vagiami, o tik netinkamai sandėliuoti. Tačiau toks paaiškinimas neįtiko prokurorų.

„Nutarimas buvo nepagrįstas, nes nebuvo atlikti jokie reikalingi veiksmai. Buvo apklaustas tik galimai suinteresuotas asmuo, taip pat nebuvo apklausti kiti asmenys, galintys turėti reikšmingų parodymų. Bei nebuvo išreikalauti reikalingi dokumentai“, – LNK žinioms sakė prokuratūros atstovė T. Merkevičiūtė.

Maisto ir veterinarijos inspektoriams trūkus kantrybei, kai toje pačioje įstaigoje per metus randama pažeidimų jau trečią kartą, apie galimus sisteminius nusikaltimus informuota Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Ji dėl įstaigos vadovo, dirbančio daugiau nei 11 metų, jau yra gavusi ne vieną skundą, dėl kurių vis dar vyksta tyrimai.

„Socialinės globos kokybės vertinimas atliktas ir ten daugiau buvo nustatyti neatitikimai ne dėl maisto, bet dėl sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo ir dėl neatitikimo globos normoms“, – LNK žinioms sakė Socialinės globos įstaigų skyriaus vedėjas Darius Pauliukonis.

Ministerija ėmėsi savo tyrimo, kas vyksta su šia globos įstaiga, o prokuratūra vadovauja ikiteisminiam tyrimui dėl vagystės.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: