Siekiant spręsti keliamo triukšmo problemą senamiesčiuose, kurortiniuose miestuose poilsio ir ramybės valandomis, keletas Seimo narių siūlo pakeisti Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK) ir padidinti skiriamas bausmes už viešosios tvarkos drumstimą. Parlamentarai siūlo numatyti, kad tokios piniginės bausmės būtų skiriamos ne tik asmenims, bet ir įmonių, įstaigų ar organizacijų vadovams, kurių naudojamose patalpose yra trikdoma rimtis.

Pakeitus ANK nuostatas, už pirminį nusižengimą būtų skiriama 80-300 eurų dydžio bauda. Įstaigų ar įmonių vadovams grėstų baudos nuo 300 iki 500 eurų. Už pakartotinius administracinius pažeidimus asmenys sulauktų 300-500 eurų dydžio baudos, o įmonės, įstaigos ar organizacijos, kurios naudojamose patalpose padarytas nusižengimas, vadovui – 500-700 eurų baudos.

Vyriausybės nutarimo projekte teigiama, kad tokios baudos yra kelis kartus didesnės už bausmes, kurios skiriamos padarius kitus, su viešąja tvarka susijusius administracinius nusižengimus. Todėl siūloma už pirminį nusižengimą taikyti baudas nuo 80 iki 200 eurų, juridinių asmenų vadovams – nuo 200 iki 300 eurų. Tuo metu pakartotinis viešosios tvarkos trikdymas asmenims užtrauktų atsakomybę nuo 200 iki 300 eurų, o įstaigų lyderiams – nuo 300 iki 400 eurų.

ELTA primena, kad šiuo metu ANK numato, jog už pirmą tokį nusižengimą gresia bauda nuo 20 iki 80 eurų. Visgi, pirmą kartą nusižengusiesiems skiriama sumokėti tik pusę minimalios baudos dydžio sumos. Už pakartotinius nusižengimus šiuo metu taikomos 80-300 eurų dydžio baudos.

ANK pakeitimus Seime registravo konservatoriai Mindaugas Skritulskas, Bronislovas Matelis, Audrius Petrošius, Andrius Kupčinskas bei „valstiečių“ frakcijos narys Antanas Vinkus.