Šią versiją E. Masiulis pakartojo antradienį Apeliacinio teismo, kuris tęsė „MG Baltic“ policinės korupcijos bylos nagrinėjimą, posėdyje. Jis taip pat atsakė į teisėjų klausimus.

E. Masiulis kaltintas 106 tūkst. eurų dydžio kyšio priėmimu iš buvusio koncerno „MG Baltic“, dabar pakeitusio pavadinimą į „MG grupė“, viceprezidento R. Kurlianskio už Liberalų sąjūdžio veikimą koncerno naudai. Buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas buvo sulaukęs kaltinimų dėl kyšio paėmimo už įtaką renkant vietą Jono Basanavičiaus paminklui Vilniuje, Seime svarstant Vartojimo kreditų įstatymo pataisas, nutarimą dėl kelio Vilnius – Utena rekonstrukcijos.

E. Masiulis teisme pakartojo savo versiją dėl iš R. Kurlianskio gautų pinigų. Jis tikino planavęs investuoti į nekilnojamąjį turtą pajūryje, tačiau bankas esą pateikė jam netinkantį pasiūlymą. Pasak E. Masiulio, jis R. Kurlianskiui apie norą pasiskolinti iš jo pinigų užsiminė dar 2015 m. gruodį.

„R. Kurlianskis aptakiai pasakė, kad apsvarstytų tokią galimybę“, – prisiminė E. Masiulis.

Buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis tvirtino, kad galiausiai R. Kurlianskis sutiko jam paskolinti 90 tūkst. eurų, tai esą padarė 2016 m. gegužės 10 d.

Bylą nagrinėjančios teisėjų kolegijos pirmininkas Albinas Bielskis klausė E. Masiulio, kodėl šis paskolą iš R. Kurlianskio nepatvirtino pas notarą.

„Taip, tai būtų buvęs paprastesnis kelias. (...) Tai buvo tam tikras pasitikėjimo klausimas. R. Kurlianskį aš pakankamai gerai pažinojau. Man buvo paprasčiau, jam užteko paskolos raštelio. Labai daug aplinkybių sukrito“, – į klausimą atsakinėjo E. Masiulis.

Jis tvirtino, kad paskola iš R. Kurlianskio investicijoms į nekilnojamąjį turtą duota grynais pinigais. E. Masiulio teigimu, kiti kratos metu pas jį 2016 m. gegužės 12 d. rasti pinigai – 16,2 tūkst. eurų – buvo skirti tuometinės žmonos seseriai, kuri jau anksčiau buvo investavusi į nekilnojamąjį turtą pajūry.

Galiausiai teisėjas A. Bielskis paklausė E. Masiulio, kodėl jis 2016 m. gegužę kelias dienas su savimi nešiojosi apie 100 tūkst. eurų siekiančią sumą.

„Pasitikėjimas savimi. Kas Gedimino prospekte, prospekto vidury mane užpulti gali?“, – atsakinėjo E. Masiulis.

ELTA primena, kad Apeliacinis teismas apeliacine tvarka nagrinėja baudžiamąją bylą dėl Vilniaus apygardos teismo 2022 m. balandžio 19 d. nuosprendžio, kuriuo prekyba poveikiu, papirkimu, piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi kaltinamas R. Kurlianskis, buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas E. Masiulis, eksparlamentaras Šarūnas Gustainis, buvęs liberalas Gintaras Steponavičius, parlamentaras V. Gapšys, taip pat juridiniai asmenys koncernas „MG Baltic“, dabar pakeitęs pavadinimą į „MG grupė“, Liberalų sąjūdis ir Darbo partija buvo išteisinti.

Apeliacinius skundus dėl pirmosios instancijos teismo nuosprendžio pateikė išteisintojo R. Kurlianskio gynėjai Simonas Slapšinskas ir Giedrius Danėlius, išteisintojo E. Masiulio gynėjas Ruslan Boiko ir Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras J. Laucius.

Išteisintųjų asmenų advokatai ginčija žvalgybos duomenų teisėtumą, prašo pripažinti netinkamais.

Prokuroras Justas Laucius prašo Apeliacinio teismo panaikinti žemesnės instancijos nuosprendį ir visus išteisintuosius pripažinti kaltais bei skirti bausmes.