Jakniūnaitė: kaipgi be branduolinių pagąsdinimų

Reaguodama į Rusijos prezidento kalbą, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorė Dovilė Jakniūnaitė teigė, kad joje – įprasti dalykai.

Tiesa, ji atkreipė dėmesį į V. Putino mintį apie Vakarų neva propaguojamą lyties atžvilgiu neutralų Dievą.

„Po dvyliktos valandos prisėdau išklausyti Putino kalbos pagreitintu režimu, o jis buvo tik per pusę kalbos persiritęs. Beveik dviejų valandų mano (kol kas) highlight'as -> gąsdinimas, kad anglikonai svarsto „belyčio dievo idėją“, ir atsiprašė savojo, kaip suprantu su lytimi, dievo. Visa kita – įprasti dalykai, kai kurie kvadratu, su branduoliniais pagąsdinimais, kaipgi be jų. Jei profesija nereikalauja, neklausykit“, – feisbuke paragino ji.

Kojala: sutartis dėl ginkluotės mažinimo ir taip neveikė

Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala ironiškai įvertino V. Putino kalbą, kurioje neišskyrė nei vieno svarbaus akcento.

Tiesa, komentaruose politologas pakomentavo V. Putino pareiškimą apie sutartį su JAV dėl branduolinės ginkluotės mažinimo.

De facto ji ir taip neveikė, nes nuo 2020 m. nevyko inspektavimai bei dialogas dėl tolesnio sutarties įgyvendinimo. JAV laikosi nuostatos, kad START yra svarbu ir norėtų, kad sutartis veiktų pagal paskirtį, bet šiandien tai neatrodo įmanoma“, – feisbuke rašė L. Kojala.

Gritėnas: filosofinė atrakcija – stebėti, kiek toli galima nužengti

Požiūrį apie tai, kad V. Putino kalbas turėtų komentuoti ne politologai, o psichologai, feisbuke išdėstė Vilniaus universiteto rektoriaus patarėjas Paulius Gritėnas.

„Anksčiau užsienio naujienų žurnalistikoje buvo juokaujama, kad Putino kalbas turi komentuoti psichologai, o ne politologai. Paskutinė kalba šitą pokštą verčia jau visiškai adekvačiu siūlymu.

Patologinis melagis, kuriantis alternatyvios tikrovės projektą, kuriame savo ar ne savo noru įkalinti keli šimtai milijonų žmonių. Turint galvoje branduolinio ginklo pavojų, įkaitu bandomas paimti visas pasaulis.

Turbūt vienintelė filosofinė atrakcija – stebėti, kiek toli galima nužengti kuriant savo tiesos ir valios galiai imperiją. Jei tik mes nesėdėtume šio eksperimento pakraščiuose“, – rašė apžvalgininkas.

Seimo pirmininkė: kalba nyki, nuobodi

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen V. Putino kalbą įvardijo kaip tą, kuri atrodo lyg būtų JAV prezidento Joe Bideno vizito Kyjive „pavėsyje“.

„Nyki, nuobodi, net klejonėse apie Vakarus ir Ukrainą viskas sena. Tai tiek tos Putino kalbos. Prezidento Bideno vizito pavėsyje, taip apibendrinti verta. Išsikvėpė Putinas, paskui jį išsikvėps ir Rusijos karinė galia“, – konstatavo Seimo pirmininkė.

Maldeikis: žinutė Vakarams trumpa ir labai silpna

Seimo nario Mato Maldeikio vertinimu, Rusijos prezidento kalba buvo skirta šalies vidaus auditorijai.

„Putino kalba skirta Rusijos publikai. Todėl žinutė „NATO, gėjai ir naciai“. NATO – suprask JAV. Gėjai – suprask ES. Naciai – suprask Ukraina (mes, beje, irgi čia). Aišku, valgoma, tačiau, nelikus Surkovo, Kremliuje nebeliko galinčio kurti stipresnius spektaklius, todėl rusai turės valgys seną repertuarą.

Žinutė Vakarams trumpa ir labai silpna – atominio ginklo šantažas. Nebeveikiantis, demonstruojantis desperaciją“, – feisbuke rašė parlamentaras.

Išreiškė protestą dėl esą didėjančio Vašingtono vaidmens kare

Antradienį V. Putinas skaitė 18-ąjį metinį pranešimą, rašo ELTA. Jo pranešimuose pateikiamos pagrindinės politinės gairės Rusijos visuomenei. Pastarąjį kartą V. Putinas metinį pranešimą skaitė 2021 metų balandį. Pernai jo nebuvo – Kremliaus vadovas tai argumentavo labai didele „įvykių dinamika“.

Šiais metais V. Putino kalba sukėlė didelį susidomėjimą visame pasaulyje ne tik dėl karo Ukrainoje. Po kiek daugiau nei metų Rusijoje vyks prezidento rinkimai. Stebėtojai mano, kad V. Putinas, kuriam dabar yra 70 metų, po daugiau kaip dviejų dešimtmečių valdžioje, 2024-aisiais sieks dar vienos kadencijos. V. Putinas pakeitė konstituciją ir gali likti prezidentu iki 2036 metų.

Antradienį V. Putinas savo kalboje švaistėsi kaltinimais Vakarams, aiškino, kad mūšio lauke Rusija nenugalima, tikino, kad kad puolimas Ukrainoje bus „sistemingai“ tęsiamas, kol „žingsnis po žingsnio“ bus pasiekti taip vadinamos karinės operacijos tikslai.

V. Putinas taip pat pažadėjo atstatymą ir darbo vietas Maskvos aneksuotoms Ukrainos teritorijoms, pranešė, kad Maskva stabdo savo dalyvavimą dviejų pagrindinių pasaulio branduolinių galybių – Rusijos ir JAV – ginklų kontrolės sutartyje.

Pranešama, kad antradienį po V. Putino kalbos Rusijos užsienio reikalų ministerija išsikvietė JAV ambasadorę Lynne Tracy ir įteikė jai protesto norą, kurioje išreikštas Maskvos prieštaravimas dėl tariamai didėjančio Vašingtono vaidmens Ukrainos kare.

Daugiau apie Rusijos prezidento kalbą – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)