Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūra UNHCR jau 2022 metais pradėjo koordinuoti viso regiono veiksmus, kad būtų pasirūpinta pabėgėliais iš Ukrainos Europoje. 2023 m. prie šios bendros platformos prisijungia ir Lietuva.

Lietuvos visuomenės susitelkimas ir indėlis, siekiant sukurti saugų prieglobstį nuo karo Ukrainoje pasitraukusiems žmonėms, buvo įvertintas tarptautinių organizacijų. Nuo pat karo Ukrainoje pradžios tiek Lietuvos vyriausybė, tiek pilietinė visuomenė, tiek Lietuvos žmonės solidariai reagavo į šalyje prieglobsčio ieškančius pabėgėlius iš Ukrainos ir tvirtai laikėsi įtraukaus požiūrio, suteikiančio galimybę pabėgėliams įsidarbinti ir naudotis visomis viešosiomis paslaugomis, įskaitant sveikatos priežiūrą ir švietimą.

„Praėjus metams nuo karo Ukrainoje pradžios Lietuva nepaliauja rūpintis nuo Putino karo Ukrainoje bėgančiais žmonėmis ir sukurti tinkamas priėmimo sąlygas pabėgėliams šalyje – telkia visus įmanomus resursus, siekiant padėti Ukrainos valstybei. Nevyriausybinės organizacijos yra mūsų nepakeičiamas partneris siekiant suvaldyti šiomis dienomis Lietuvai kylančius iššūkius. Džiaugiamės matydami, kad Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūra įvertino Lietuvos valstybės ir nevyriausybinių organizacijų pastangas ir sudarė šią galimybę mūsų pilietinei visuomenei augti ir stiprėti, suteikti reikiamą pagalbą labiausiai pažeidžiamiems,“ – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Lietuva yra įtraukta į išsamų 10 šalių apimantį Regioninį reagavimo į pabėgėlių situaciją dėl padėties Ukrainoje planą. Planą iš viso rengė 10 humanitarinių organizacijų – tiek JT agentūros, tiek nacionalinės NVO ir pilietinės visuomeninės organizacijos. Šiuo planu siekiama papildyti Vyriausybės vykdomas tikslines apsaugos ir paramos Lietuvoje priemones reaguojant į pabėgėlių situaciją dėl padėties Ukrainoje, pažymima pranešime.

Viceministrė: Lietuvai būti plane yra ypatingai svarbu

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė pabrėžia, kad Lietuvos prisijungimas prie bendros platformos, siekiant gauti papildoma finansavimą iš tarptautinių fondų bei padėti Ukrainos karo pabėgėliams integruotis, yra itin svarbus.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad parengtame regioniniame reagavimo į pabėgėlius situaciją plane, kuris buvo parengtas Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūros, Lietuvai būti yra ypatingai svarbu. Nors Lietuva neturi bendros sienos su Ukraina, tačiau Ukrainos karo pabėgėlių skaičius Lietuvoje iš tikrųjų yra didžiausias tiek Šiaurės šalių, tiek Baltijos šalių kontekste“, – pirmadienį spaudos konferencijoje planą pristatė viceministrė.

Plane numatytai veiklai ir reagavimo veiksmams įgyvendinti UNHCR ir partneriai siekia užsitikrinti16,8 mln. eurų. Viceministrė pabrėžia, kad tai padės užtikrinti kokybišką karo pabėgėlių integraciją.
„Ir pagalba, finansavimas yra ne tik priimti, ne tik apgyvendinti, ne tik aprūpinti poreikius, bet šiandien kalbėti ir apie integraciją – apie pirminę, antrinę integraciją. Ir tikslas yra užtikrinti kokybišką integraciją, kad žmonės, pabėgę nuo baisumų, galėtų kokybiškai Lietuvoje gyventi, mokytis, įsitraukti į darbo rinką. Ir mes visi matome kaip Ukrainos karo pabėgėliai sparčiai mokosi lietuvi kalbos, dirba svarbiuose sektoriuose“, – kalbėjo viceministrė.

J. Jakšienė pabrėžė, kad šis planas aš manau atvers platesnes galimybes tiek nevyriausybinėms organizacijoms, tiek ir karo pabėgėliams kokybiškai integruotis, gyventi, bei dirbti Lietuvoje.

Plane numatytai veiklai ir reagavimo veiksmams įgyvendinti UNHCR ir partneriai siekia užsitikrinti 17,8 mln. JAV dolerių (16,8 mln. Eur).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją