Geopolitinis kontekstas

Visą savaitę Vakarų aukščiausi politikai siuntė žinias, kad pasaulinėje politikoje įvyko lūžis.

Kalbėta ne tik apie Rusijos agresiją prieš Ukrainą, tačiau ir visus autoritarinius režimus. Akcentuota, kad Kremlius negali laimėti, kadangi tai paskatintų tokius žaidėjus kaip Kinija taip pat imtis jėgos prieš kaimynus bei bandyti pakeisti pasaulio tvarką ir perbraižyti teritorijas.

Tai dar vienas signalas, kad Rusijai sugrįžti prie įprasto biznio nepavyks. Šiame kontekste įdomi ne kartą linksniuotos Kinijos pozicija.

Miuncheno saugumo konferencijoje jos atstovas pasisakė už taiką Ukrainoje, tačiau nepatikslino, kokiomis sąlygomis. Tikėtina, Pekinas bando kalbėti tai, ką norėtų girdėti Vakarai, tačiau visiškai atsiriboti nuo Rusijos nedrįsta (branduoliniu vėzdu mojuojantis „marozas“ dar jiems gali būti naudingas).

JAV savo ruožtu įspėjo Kiniją netiekti paramos agresoriui, kuri paslapčia buvo ir yra teikiama – nuo dronų iki amunicijos.

Sprendžiant iš viešai prieinamų duomenų, Ramšteino susitikimas netapo „sparnuotu“.

Girdėjome JAV pareiškimus, kad Vašingtonas „F16“ neperduos, bet neprieštarauja, jei kitos šalys juos teiks Ukrainai. Kalbos apie kitų modifikacijų vakarietiškus naikintuvus netyla, tačiau viešai iškomunikuotų sprendimų nėra. Labai tikėtina, kad šis klausimas yra Vakarų ir Ukrainos darbotvarkėje bei anksčiau ar vėliau sprendimai bus priimti.

Optimistiškai nuteikia Jungtinės Karalystės ministro pirmininko R. Sunako teiginiai, kad Vakarai turi dvigubinti paramą Ukrainai, perduodant jai daugiau aukštesnių technologijų ginklų, gebančių smūgiuoti didesniu atstumu. Pirmiausia turbūt kalba eina apie raketas, tačiau, tikėtina, R. Sunakas turėjo omenyje ir lėktuvus.

Panašu, kad šis Ramšteino susitikimas buvo skirtas logistikai. NATO generalinis sekretorius J. Stoltenbergas dabartinę situaciją taikliai pavadino „logistikos lenktynėmis“.

Šiame etape tai gerokai svarbiau nei vakarietiški naikintuvai. Parama Ukrainai dar galutinai neperėjo į fazę „duodame ko reikia“. Tempai gerokai išaugo, tačiau perduodamos technikos sąrašas vis dar primena įvairiaspalvį karavaną.

Artilerinių sistemų, automobilių, šarvuočių, pėstininkų kovos mašinų ir kt. modelių skirtingos detalės, degalai, kalibrai apkraudami tiekimo grandines kelia didelį galvos skausmą. Tikimės, kad šis klausimas buvo sprendžiamas greitu metu.

Kartu Europos komisijos vadovė Ursula von der Leyen paskelbė, kad palaiko Estijos ir kitų valstybių idėją apjungti užsakymus karinei pramonei, kad įmonės gautų didesnius užsakymus bei galėtų kryptingiau tenkinti šalių poreikius.

Savo ruožtu Maskvoje susitiko V. Putinas ir A. Lukašenka. Panašu, kad Kremlius siekia Baltarusiją paversti savo technikos taisymo bei įrangos gamybos baze.

Atrodo, A. Lukašenka pasirengęs tai duoti, kad tik jo nespaustų tiesiogiai įsikišti į karą.

Patvirtindamas šią prielaidą, jis susitikimo metu pareiškė, kad 2022 m. Baltarusija ir Rusija pilna apimtimi viena kitai išpildė saugumo įsipareigojimus. V. Putinas į tai nieko neatsakė.

Luhansko kryptis

· Svatovė. Agresorius pritraukė šviežių mechanizuotųjų ir tankų vienetų, tuo pačiu intensyvinant atakas šiauriniame flange, kur nežymiai pasistūmėjo. Ukrainiečiai stiprino gynybos ruožus, ruošiasi tikėtinam agresoriaus puolimui Kupjansko link.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

· Kremina. Agresorius turi persvarą manevriniais vienetais ir artilerijos ugnimi, bandė pasiekti ruožą Zaričnė — Nevskė — Makijivka, tačiau ukrainiečiams pavyko numušti agresoriaus puolimo tempą bei potencialą.

Sektoriuje dominuoja sunkios pozicinės kautynės, ukrainiečiai pereina į kontratakas Ploščankos — Červonopopivkos ruože, vyksta kova už iniciatyvą.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

· Lisičianskas. Neturėdamas galimybės rotuoti čia veikiančių savo pajėgų vienetus, agresorius vykdo lokalias atakas, tačiau perspektyvos prasimušti link Siversko kol kas neturėjo.

Ukrainos pajėgos išlaikė pozicijas, radę progą vykdė kontratakas Bilohorivkos ruože, taip paremdami savo kitų vienetų veiksmus Kreminos sektoriuje.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Donecko kryptis

· Bachmutas. Panašu, praėjusią savaitę ekspertai buvo teisūs, agresorius atsisakė minties vystyti puolimą dviem lygiavertėmis ašimis: šiaurinėse Bachmuto prieigose ir Siversko link.

Sukoncentravęs pajėgas prie Krasna Horos jis daugiausia dėmesio skyrė šiaurinių Bachmuto prieigų ir kelio Slavianskas — Bachmutas perkirtimui (pagrindinė puolimo ašis), o puolimui Siversko link skirtas antraeilis vaidmuo (remianti puolimo ašis).

Toks sprendimas agresoriui pasiteisino, jis perima šiaurinių Bachmuto prieigų kontrolę.

Tuo tarpu pietvakariniame flange situacija pasikeitė ukrainiečių naudai. Jie sėkmingai kontratakavo prie Časiv Jaro. Vykdė priešo pajėgas kaustančias (fiksuojančias) atakas Kurdiumivkos — Ozaranivkos ruože su tikslu stabdyti okupantus bei naikinti juos netiesioginės ugnies pagalba. Taip pat atstūmė rusus nuo kelio Kostjantinivka — Časiv Jaras — Bachmutas. Vis dėlto šie laimėjimai neatsveria praradimų šiauriniame flange, padėtis lieka labai sudėtinga.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

· Avdijivka — Marijinka. Agresorius pakeitė taktiką ir vietoje frontalinių atakų savo pastangas sukoncentravo į bandymus apeiti Avdijivkoje bei Marijinkoje įtvirtintus rajonus. Rusams pavyko pasistūmėti, tačiau kol kas tai tik taktinio pobūdžio laimėjimai.

Vertinimas: iniciatyvą turi agresorius.

· Vuhledaras. Mūšių tempas gerokai nukrito. Agresorius vykdo lokalias atakas, į mūšį rezervų kol kas neįvedinėja, o vietoje to vykdo žvalgybą.

Tikėtina, kad rinkdamas informaciją bando geriau pasiruošti galimiems puolimo veiksmams. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vienetai kontratakomis siekė perimti iniciatyvą į savo rankas, tačiau ir jiems pasistūmėti nepavyko.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Zaporižios kryptis

Kaip ir spėjo ekspertai, rusai vykdė lokalias atakas Orihivo ir Velyka Novosylkos ruožuose, su tikslu pasigerinti savo taktinę situaciją.

Ukrainiečiai neprileido agresoriaus prie rytinių Orihivo prieigų, bei atrėmė jo atakas Velyka Novosylkos vakariniame flange. Be to, Ukrainos gynėjai toliau atakavo agresoriaus logistinę sistemą jo užnugaryje.

Vertinimas: lygiosios po aktyvių veiksmų.

Pietų kryptis

Abi pusės aktyviai naudojo artilerijos ugnį, ukrainiečių žvalgybos ir SOP vienetai vykdė reidus kairiajame Dniepro krante, patruliavo Kinburno nerijos pakrantėse.

Vertinimas: lygiosios pozicinėje gynyboje.

Mūšių dinamika

Agresorius pakeitė taktiką ir antrą savaitę iš eilės surengė masinį smūgį raketomis.

Šį kartą bendras raketų skaičius mažesnis, tačiau buvo paleista daugiau ukrainiečiams sunkiai numušamų „Kh22“. Tuo pačiu rusai neįprastai mažai naudojo iraniečių gamybos dronų — savižudžių, todėl šie nuostoliai gerokai sumenko (49 ir 9).

Neatmestina, kad agresorius juos taupo masiniams smūgiams ateityje.

Rusų pajėgų nuostoliai kituose parametruose nebėra tokie įspūdingi kaip užpraeitą savaitę, tačiau ne mažesni nei fiksavome prieš dvi ar tris savaites.

Tai nulėmė intensyvios kautynės Kreminos, Bachmuto, Avdijivkos — Marijinkos sektoriuose bei mūšių dinamikos sumažėjimas prie Vuhledaro.

Mūšių kontaktinėje linijoje intensyvumas:

Bendri agresoriaus artilerijos nuostoliai sumenko (68 ir 43), o MLRS netektys liko panašios (5 ir 4). Toliau kyla rusų oro gynybos priemonių nuostoliai (7 ir 9).

Šį faktą galima sieti ne tik su sėkmingu artileristų darbu, neatmestina, kad Ukrainos aviacija intensyviau ir efektyviau ėmė naudoti vakarietiškas, radarams naikinti skirtas, raketas AGM-88 HARM.

Rusų gyvosios jėgos nuostoliai sumažėjo, tačiau vis dar išlieka labai aukšti (6490 ir 5080). Nukrito ir rusų šarvuotos technikos netekčių skaičius (143 ir 87), tačiau šis rodiklis taip pat išlieka gan aukštas.

Rusai ir toliau aktyviai naudojo aviaciją, todėl jos nuotoliai išliko sąlyginai aukšti (4 ir 3).

Prognozės

Tikėtina, kad agresorius pakeitė masinių raketų ir iraniečių gamybos UAV smūgių taktiką. Neatmestina, kad siekdamas varginti Ukrainos visuomenę, agresorius tokias atakas rengs dažniau.

Galbūt kiekvieną savaitę, prioritetą teikdamas arba UAV, arba didesniu Ukrainos oro gynybai įveikiamų raketų skaičiumi (Kh 101, Kh 555), arba mažesniu išmanesnių raketų skaičiumi (Kh 22).

Neatmestina, kad Svatovės sektoriuje agresorius pradės didesnio masto puolimą iš šiaurės ir rytų, siekdamas perimti Kupjansko miesto ir geležinkelio mazgo Kupjansk Vuzlovyjaus kontrolę.

Ukrainiečių didesnio masto puolimas šiame sektoriuje mažai tikėtinas. Turbūt jie pirmiausia bandys sumažinti agresoriaus puolimo potencialą ir numušti jo tempą, taip sudarant sąlygas savo ateities puolimui.

Tikėtina, kad Kreminos sektoriuje agresorius intensyvins puolimą Zaričnės link, siekdamas sudaryti sąlygas tolimesnėms operacijoms Lymano link.

Neatmestina, kad siekdami užkirsti tam kelią, Ukrainos pajėgos ims aktyviau puldinėti Ploščankos — Červonopopivkos ruože.

Labai tikėtina, kad agresorius sieks maksimaliai išplėsti savo kontroliuojamą teritoriją šiaurinėse Bachmuto prieigose ir stumtis į šiaurės vakarines miesto prieigas, taip atkertant likusius mažesnius ukrainiečių tiekimo kelius.

Savo ruožtu, galbūt vengdami grėsmės savo flangams, ukrainiečiai atitrauks rytiniame Bachmutovkos upės krante likusias savo pajėgas į vakarinį krantą ir tęs miesto gynybą.

Taip pat neatmestina, kad Ukrainos gynėjai pietvakariniame flange bandys išvystyti taktinę sėkmę prie Časiv Jaro. Perimti iniciatyvą bei priversti agresorių keisti savo sumanymą (pvz.: stabdyti puolimą šiauriniame flange ir permetinėti pajėgas į pietvakarinį flangą).

Prognozės dėl Vuhledaro lieka nepakitusios. Tikėtina, nenorėdamas atiduoti iniciatyvos ukrainiečiams Vuhledaro sektoriuje bei nepaisydamas didžiulių nuostolių, agresorius atnaujins Vuhledare įtvirtinto gynybos rajono puolimą, tik šį kartą atakas organizuos iš pietvakarių.

Tam jis jau kuris laikas turi sutelkęs rezervus Pavlivkos gyvenvietėje. Galbūt ukrainiečiai lokaliomis ir atsargiomis atakomis sieks išstumti rusus iš pietrytinių Vuhledaro gyvenvietės prieigų bei stiprins pietvakarinių prieigų gynybą.

Neatmestina, kad reaguodami į suintensyvėjusius ukrainiečių netiesioginės ugnies bei raketų smūgius Zaporižios kryptyje esančiai agresoriaus logistinei sistemai, okupantai toliau tęs atakas Orihivo ir Velyka Novosylkos ruožuose. Tokiais veiksmais rusai tuo pačiu sieks paremti savo vienetų tikėtinus veiksmus Vuhledaro sektoriuje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)