Savaitgalį rusai paleido raketų „Kalibr“ iš Juodojoje jūroje plaukiojančio laivo, dalį jį Ukrainos priešraketinei gynybai pavyko numušti, bet mažiausiai dvi raketos sprogo Chmelnickio srityje – centrinėje Ukrainos dalyje.

Viena iš jų pataikė į karinį objektą, kita nukrito prie autobusų stotelės. Panašiai rusai atakuoja ir Chersoną.

Į Chersono gatves ir jo gyventojų namus krito ne rusų tolimojo nuotolio raketos, bet didelio kalibro rusų minosvaidžių sviediniai.

V. Putino režimas labai tikėjosi, kad Chersone rusų armija išskėstomis rankomis sutiks gana gausi rusakalbių bendruomenė. Bet po barbariškos invazijos, okupacijos, ir, galiausiai, išvadavimo, Kremliaus ir jo televizijos mėgėjų čia gerokai sumažėjo.

Karas Ukrainoje

Išverti ukrainiečiams nebus lengva, nes rusų kariuomenė nepaisydama milžiniškų nuostolių, toliau lėtai stumiasi Donecko srityje. Nors kiekvienas metras jiems čia kainuoja daugybę žuvusių karių.

Ukrainiečiai, naudodami turimą NATO ginkluotę, stengiasi rusus sulaikyti. Bet tam reikia daug šaudmenų ir dar daugiau modernios karinės technikos, bei amunicijos.

V. Putino režimas ką tik vėl pakeitė visus karo frontams vadovaujančius generolus.

Bet sprendžiant pagal nuolat viešumoje pasirodančius naujus mobilizuotųjų skundus dėl prasto vadovavimo ir net prašymo V. Putinui įsikišti ir kažką spręsti, neatrodo, kad padės rusų armijoje pagerėjo.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia:

Slepia tikruosius skaičius

Ukraina skelbia, jog yra pasirengusi plataus masto rusų puolimui . Jį Kremliaus režimas gali surengti šią savaitę, kai sukaks lygiai metai nuo karo pradžios.

Ukrainos kariuomenė pastebėjo, kad rusai kur kas intensyviau pradėjo apšaudyti ukrainiečių pozicijas Charkivo srityje ties Kupiansku, kurį rusai prarado dar rudenį. Tai gali būti dar vienas rusų mėginimas bandyti užgrobti ne tik Donecko sritį, bet ir Charkivą. Nors po sunkių mūšių invazijos pradžioje rusai atsitraukė nuo šio svarbaus pramonės centro.

„Jie bando pulti kiekvieną dieną, šaudo daug sviedinių, iš tankų, nuolat šaudo sraigtasparniai. Bet jie šaudo chaotiškai, todėl mes nuostolių nepatiriame. Mes tiksliau ir taikliau atremiame atakas“, – apie pasikeitusią rusų taktiką pasakoja vienas Ukrainos gynėjas.

Ukrainiečiai naudodami gana nesudėtingus bepiločius sugebėjo sukurti labai veiksmingą karinės žvalgybos sistemą. Bei labai plačiai naudoja tokius dronus prieš rusų pėstininkus.

„Tiesiai į urvelį, viskas, niekas neišlįs iš jo“, – naudodamasis dronu sakė ukrainietis karys.

Tokių žiaurių kadrų, kaip Ukrainoje naikinami mobilizuotieji vyrai – vis daugiau patenka į internetą. Vien šie jauni Ukrainos kariai pripažįsta, kad per dieną nuskraidina ir numeta ant rusų karių visą dėžę granatų.

„Kai skaičiavome vasarą, kai diena ilgesnė buvo, tai skrisdavome apie 50 kartų per dieną. Dabar diena trumpesnė, gal skraidome mažiau“, – sakė dronu Rusijos karius atakuojantis ukrainietis.

Rusija oficialiai įslaptino savo nuostolius, bet manoma, kad per vienerius karo metus ji prarado 200 tūkst. savo karių.

Donecko, Luhansko, Zaporižios, Chersono ir Charkivo srityje besiginantys Ukrainos kariai privalo pasirūpinti ir vietos gyventojais. Kurie dėl įvairių priežasčių nepanoro, arba tiesiog negali išvažiuoti iš pafrontės zonų. Jie taip ir gyvena savo apdaužytų daugiabučių rūsiuose.

„Nemanau, kad rusai ateis, jau praėjo tiek daug laiko, o Ukraina apsigina“, – kalbėjo ukrainietė Natalia, kurios namai buvo subombarduoti per vieną iš rusų atakų.

„Kas ten mūsų laukia ir kaip išvažiuoti? Girdėjome, kad žmonės išvažiavo, bet tada grįžo, nes neturi pinigų“, – Nataliai antrino Serhiy.

Visus šiuos žmones reikia pamaitinti ir aprūpinti būtiniausiais dalykais. Nes neretai, tai yra buvusios rusų okupuotos teritorijos, jos yra visiškai suniokotos, žmonės neturi pajamų ir yra priklausomi nuo labdaros.

„Norime, kad ta Rusija mus paliktų, kodėl jie mus kankina? Dėl ko“, – sakė vietos gyventoja Olha.

Ukraina yra pasiryžusi Kremliaus valdžiai pateikti labai detalią sąskaitą už šalies ir savo gyventojų naikinimą. V. Putinui ir jo pakalikams reikia turėti omenyje, kad ši skola persekios Rusiją labai ilgai.

„Kiekvienas Rusijos išpuolis prieš Charkivo miestą ir regioną, Sumų regioną, Donecko sritį ir kiekvieną mūsų valstybės kampelį turės konkrečių teisinių pasekmių teroristinei valstybei“, – tikino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Tokio tarptautinio tribunolo apmatai jau kuriami. Ir jis greičiausiai bus įsteigtas Hagoje.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: