„Mes su patarėjais išsivertėme Lenkijos atitinkamai įstatymą priimtą, reglamentuojantį mažmeninę prekybą. Ir pasižiūrėjome, kaip pas juos veikia. Tai galiu pasakyti, kad mano siūlymas yra gana kompromisinis. Lenkijoje yra reglamentuojama dar griežčiau, ir reglamentuojamos ne tik maisto prekių parduotuvės, bet apskritai visos didmeninės parduotuvės“, – „Žinių radijui“ tvirtino A. Kupčinskas.

Andrius Kupčinskas

Parlamentaras sakė, kad remiantis Lenkijos pavyzdžiui, tokiam apribojimui įsigaliojus, greičiausiai būtų reikalingas ir galbūt netgi Europos Sąjungos (ES) reikalaujamas pereinamasis laikotarpis.

„Galbūt mums netgi reikės notifikuoti Europos Sąjungą. Nes kiek žinau, lenkai taip pat informavo. Ir jiems ne iš karto leido visus sekmadienius, bet palaipsniui. Lenkams ne iš karto leido visus sekmadienius, bet palaipsniui, tam kad spėtų prisitaikyti didieji prekybos centrai. Pradžioje buvo leidžiama per metus du sekmadienius. O paskui jau liko visus sekmadienius“, – aiškino jis.

Galiausiai A. Kupčinskas paminėjo, kad visuomenėje ir viešojoje erdvėje jo siūlymo apribojimai dažnai perdedami.

„Taigi nesiūloma drausti būtent autobusų stotyse, traukinių stotyse ar analogiškose, mažesnėse negu 500 metrų parduotuvėse įsigyti tuos būtiniausius produktus. Šioje vietoje tikrai yra alternatyvų didiesiems prekybos centrams. Nėra siūlymas toks drastiškas, kad imti ir viską drausti“, – tikino jis.

Prekybos įmonių asociacijos direktorė: tik mažuma Europos valstybių turi tokius apribojimus

Tuo pat metu, prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė tvirtina, kad A. Kupčinsko pasisakymai apie prekybos apribojimus kitose Europos valstybėse yra neteisingi. Anot jos, tik mažuma ES valstybių turi tokius apribojimus, ir netgi tada, jie švelninami.

Rūta Vainienė

„Nedaug Europos valstybių turi šiuos ribojimus, sakyčiau mažuma. Tai yra Vokietija, Ispanija, Prancūzija, Austrija ir Graikija. Ir netgi tada, didžioji dalis yra liberalizavę darbo laiko ribojimus: Danija, Suomija, Prancūzija, Graikija, Italija, Nyderlandai, Portugalija, ta pati Ispanija. Jie švelnino reikalavimus“, – tvirtino R. Vainienė.

Pasak asociacijos direktorės, Europos Komisija taip pat yra rekomendavusi valstybėms narėms mažinti tokius suvaržymus, kadangi jie kenkia rinkos konkurencingumui.

„Buvo netgi 2018 metais Europos Komisijos komunikatas, kuris išėjo kaip rekomendacija, kad reikėtų mažinti darbo laiko ribojimus ir suvaržymus. Jie teigė, kad jeigu egzistuoja apribojimai vyksta nevienoda konkurencija“, – tvirtino ji,

ELTA primena, kad antradienį TS-LKD frakcijos narys Andrius Kupčinskas įregistravo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma sekmadieniais ir švenčių dienomis uždrausti prekybą dideliems prekybos centrams. Tokį draudimą siūloma taikyti maisto ir gėrimų prekybos vietose, kurių prekybos plotas yra didesnis arba lygus 500 kvadratinių metrų.

Parlamentaras taip pat siūlo, kada toks ribojimas negaliotų – tai būtų du sekmadieniai iki Šv. Kalėdų ir Šv. Velykų pirmųjų dienų, taip pat prekybos vietose, „organizuotose tik festivalių, mugių ir kitų ypatingų, teminių ar sporto bei pramogų renginių reikmėms“. Išimtį siūloma taikyti ir prekybos vietoms oro uostose, geležinkelio, autobusų stotyse.

A. Kupčinskas įstatyme taip pat siūlo numatyti atsakomybę už draudimo prekiauti nesilaikymą. Jo parengtas projektas numato, kad mažmeninės prekybos įmonėms galėtų būti skiriama bauda iki 0,7 procento jų praėjusių finansinių metų pardavimo pajamų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)