Šias nuostatas įtraukti į Sporto įstatymą siūlo Seimo Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Andrius Kupčinskas.

„Šis pakeitimas atliepia aktualijas Lietuvos futbolo federacijoje (LFF), tačiau lygiai taip pat reglamentuoja visuotinę tvarką, kad tokios praktikos nepasitaikytų kitose Lietuvos sporto federacijose. (...) Seimas, skyręs didelį dėmesį LFF veiklai peržiūrėti, sukūrė teigiamą precedentą, kuomet pati sporto šakos federacija ėmėsi iniciatyvos savarankiškai peržiūrėti savo įstatus ir įdiegti reikalingus pakeitimus. Tačiau kai kurie pakeitimai turi būti įdiegti visose sporto federacijose, neišskiriant nė vienos sporto šaka besirūpinančios asociacijos“, – savo įregistruotas įstatymo pataisas komentuoja A. Kupčinskas.

Siūlomas projektas numato, kad tapti federacijos nariais netrukdomai gali tapti sporto subjektai, kurių veikla tiesiogiai susijusi su sporto šakos plėtojimu bei kuriuos atstovaujantys asmenys ne mažiau kaip pastaruosius vienerius metus dalyvavo sporto šakos aukšto meistriškumo varžybose ar ne mažiau kaip pastaruosius dvejus metus dalyvavo sporto šakos fizinio aktyvumo veikloje. Tapti federacijos nariais galėtų ir tie, kurie turi ar įvairiais pagrindais valdo sporto šakos pratyboms būtiną infrastruktūrą, o juose pratybas veda šio įstatymo nustatytus reikalavimus atitinkantys asmenys.

Sporto įstatymo pataisos numato, kad ne mažiau 2/3 valdymo organų narių federacijos nariai renka tiesiogiai visuotiniame narių susirinkime. A. Kupčinsko nuomone, tai būtų proporcinga reguliavimo priemonė, siekiant užtikrinti visapusišką federacijų narių įsitraukimą į valdymo organus.

Priėmus įstatymo pataisas, jo nuomone, būtų išvengiama perteklinės valdžios koncentracijos vienoje asmenų grupėje, ar vieno asmens įtakos formuojant svarbiausius valdymo organus sporto federacijose.

„Įstatymo pataisomis siekiama atsisakyti praktikų, kuomet federacijų nariais tampa subjektai, neturintys jokių sąsajų su sporto šakos plėtojimu ir jos narių interesų atstovavimu. Siūlomu reguliavimu tikimasi išvengti fiktyvių subjektų sukūrimo ir jų dalyvavimo federacijų veiklose, siekiant gauti naudas iš teikiamo finansavimo ar daryti įtaką federacijos veiklai“, – sako projektą parengęs A. Kupčinskas.

Jis tikisi, kad priėmus Sporto įstatymo pataisas sporto federacijų veikla taps skaidresnė ir atviresnė, sumažės galimybės jų valdžios koncentracijai viename asmenyje ar asmenų grupėje.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2024 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją