Atlanto vandenyne, į Vakarus nuo Britų salų formuojasi ciklonas, kuris slinks per Skandinaviją ir gerokai sustiprėjęs šeštadienio naktį, žadama, užgrius Lietuvą. Kuo arčiau jūros – tuo vėjai bus stipresni. Pačiame pajūryje vėjo gūsiai gali siekti net iki 30 metrų per sekundę.

Pasak sinoptikų, ciklonas turi ir pavadinimą – „Otas“. Jis turėtų būti stipriausia šio šaltojo sezono audra šalyje.

Kaip LNK sakė sinoptikas Vytautas Sakalauskas, savaitgalį laukia nemalonūs orai.

„Ciklonas parodys savo jėgą Lietuvoje šeštadienį, ypač naktį, kada stiprės pietų-pietvakarių vėjas, pereinantis į vakarų. Gūsiai bus pakankamai nemalonūs“, – sakė sinoptikas.

Pirmoje nakties pusėje, anot jo, vėjo gūsiai daug kur pasieks 16-21 m/s.

„O štai vietomis, tikėtina, kad vakarų, pietvakarių Lietuvoje, vietomis ir 17-22 m/s. Pats stipriausias vėjas, didžiausi gūsiai bus prie Baltijos, kur jau laukiamas stichinis vėjas – vėjo gūsiai pasieks 28-30 m/s. Tai bus vidurnaktį. Antroje nakties pusėje vėjas šiek tiek aprims, bet išliks gūsingas“, – kalbėjo V. Sakalauskas.

Jo teigimu, gūsingas vėjas išliks ir dieną.

„Jo kryptis jau bus vakarų, šiaurės vakarų. Daug kur gūsiai sieks 15-20 m/s. Vietomis, tikėtina, pirmoje dienos pusėje, dar ir iki 25 m/s. Taigi, vėjuoti tokie orai“, – sakė sinoptikas.
Kartu su vėju atkeliaus ir krituliai.

„Tikrai jų bus nemažai: lietus, šlapdriba, naktį vakariniuose rajonuose krituliai kai kur ir smarkūs. Taigi, orai šeštadienį tikrai bus nemalonūs“, – perspėjo V. Sakalauskas.

Rytų Lietuvoje, kaip paaiškino sinoptikas, vėjas bus silpnesnis, bet dieną gali pasitaikyti taip pat stipresnių oro gūsių.

„Jo greitis bus 15-18 metrų per sekundę“, – sakė V. Sakalauskas.

Krituliai šalyje, pasak jo, bus mišrūs, tačiau vyraus lietus.

„Gali audros būti ir pavasarį. Kol kas ramiai gyvenome, žiemą tokių stiprių vėjų žiemą dar nebuvo šiais metais“, – pastebėjo sinoptikas.

Vis dėlto tokių aktyvių ciklonų, jo teigimu, gali būti ir ateityje.

Perspėja dėl plikledžio ir ragina apsaugoti turtą

Sinoptikas atkreipė dėmesį, kad pakankamai stiprūs vėjai pūs ir sekmadienį, nors ir ne tokie, kaip šeštadienį.

„Vėjo gūsiai sieks 15-20 m/s. Šiek tiek susilpnės, o po kelių valandų vėl pradės stiprėti. Na, ir sekmadienį šiaurės vakarų vėjas į Lietuvą pradės nešti truputį šaltesnį orą – tiek naktį, tiek dieną temperatūra priartės prie nulio. Naktį svyruos nuo -3 iki +2, o dieną nuo -1 iki +4. Taigi, kai kur ir naktį, ir dieną išliks neigiama temperatūra, taigi pagalvokite apie plikledį“, – sakė V. Sakalauskas.

Jis rekomendavo žmonėms prieš gūsingą vėją pagalvoti, kaip apsaugoti savo turtą.

„Pažiūrėkite, kas blogai pritvirtinta, dar yra kelios valandos ištaisyti tą problemą“, – pridūrė V. Sakalauskas.

Visą LNK pokalbį su sinoptiku galite žiūrėti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją