Pernai gruodį Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisas Seimui pateikęs Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad keturių žvaigždžių generolo laipsnis yra visose NATO šalyse, išskyrus Latviją, Lietuvą ir Liuksemburgą. Pasak jo, net Estijos kariuomenėje, žymiai mažesnėje už Lietuvos kariuomenę, kariuomenės vadai yra keturių žvaigždžių generolai.

„Siekiant didesnės Lietuvos svarbos ir įtakingesnio atstovavimo bendraujant su NATO šalių kariuomenių vadais, kurie yra keturių žvaigždžių generolai, projektu siūloma numatyti naują keturių žvaigždžių generolo laipsnį“, – NSGK posėdyje sakė jo pirmininkas L. Kasčiūnas.

Seimo NSGK narys, buvęs kariuomenės vadas Arvydas Pocius sako, kad klausimas seniai yra pribrendęs, nes tai reiškia valstybės prestižą,Lietuvos kariuomenės svorį.

„Požiūris į Lietuvos kariuomenę būtų daug solidesnis ir rimtesnis. (...) Sprendžiant kažkokius rimtus ir svarbius klausimus, bendraujant su kolegomis, pvz. su estais, lenkais ir kitų valstybių kariuomenių vadais, yra tam tikras psichologinis diskomfortas, kai ant tavo pečių yra dvi ar trys generolo žvaigždės, o visi kiti yra keturių žvaigždžių. Ta žvaigždė lyg ir nieko tokio, galima išgyventi, bet yra tam tikras kitų kolegų požiūris, kad su tavimi kažkas gal yra netvarkoje, kad tu negauni tos ketvirtos žvaigždės...“, – Seimo NSGK posėdyje svarstė A. Pocius.

Pasak jo, tapus kariuomenės vadu daugelis šalių savo karininkams suteikia keturių žvaigždžių generolo laipsnį.

„Pvz, estai jau seniai priėmę tą sprendimą, Slovėnija – irgi. Tai šioje vietoje nemanau, kad turime kuklintis, jau beveik 20 metų esame NATO nariai. Kariuomenė yra tikrai pakankamai pažangi, daug esame padarę tarptautinėje arenoje“, – sakė parlamentaras A. Pocius.

Krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus pritarė, kad atėjo laikas Lietuvoje įteisinti keturių žvaigždžių generolo laipsnį. „Tikriausia kariuomenė nesuprastų, jeigu nepritartume tokiam siūlymui“, – Seimo NSGK posėdyje sakė viceministras.

Pernai gruodžio mėnesį parlamentarams pateiktos Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisos Seimo salėje sulaukė pritarimo po pateikimo. Po svarstymo NSGK šį klausimą Seimas ketina toliau svarstyti pavasario sesijoje.

Šiuo metu Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatyme reglamentuoti generolų laipsniai: brigados generolas, generolas majoras, generolas leitenantas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)