Į NATO šalių ministrų ir kontaktinės grupės Ukrainai remti Briuselyje suvažiavę aukšti pareigūnai be abejo girdėjo ir matė kaip Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas įsitaisė ganėtinai originalią karinės chaki spalvos nosinaitę savo kostiumui.

„Tai naikintuvus. Nežinau, kokios rūšies, bet turėtų prasidėti F raide“, – žurnalistams sakė Ukrainos gynybos ministras.

Raidėmis F prasideda amerikietiškų naikintuvų bombonešių pavadinimai. Ukrainiečiai labai norėtų gauti bent jau lengvųjų, labai gerą reputaciją turinčių lėktuvų F–16. Iki šiol amerikiečiai Ukrainai jų nežadėjo, bet jie neprieštarauja, kad juos suteiktų kiti NATO sąjungininkai.

Iš viso Ukraina gavo apie 50 milijardų dolerių paramos moderniais ginklais. Dvi dienas Briuselyje vykstančiame susitikime bus kalbama apie tai, kad šiems ginklams nepritrūktų šaudmenų ir kad Ukraina jau pavasarį įsigytų labai rimtos puolamosios ginkluotės. Visų pirma – tankų.

„Šalių konsorciumas, kurį sudaro Vokietija, Lenkija, Kanada, Portugalija, Ispanija, Norvegija, Danija ir Nyderlandai kartu teiks Ukrainai kovinius tankus „Leopard“. JAV, Čekija ir Nyderlandai kartu patieks daugiau nei 90 tankų T–72.

Tai priedas prie naujausios Lenkijos dovanos. Taip pat T–72 tankų. Jungtinė Karalystė suteiks kuopą pagrindinių „Challenger“ kovos tankų“, – Briuselyje sakė Pentagono vadovas Lloyd Austin.

Tai bus keli šimtai Ukrainai taip reikalingų pagrindinių sunkiųjų tankų. Bet nemaža jų dalis, būtent modernių NATO šalių tankų ir jų įgulos bus parengti kovai tik baigiantis pavasariui. Nes mokymai dar tik prasidėjo.

Pavyzdžiui, lenkų pažadėtus vokiškus „Leopard“ tankus ukrainiečiai pradėjo įsisavinti tik šią savaitę. Ten, į dešimtosios lenkų šarvuotosios brigados bazę nuvyko ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda.

„Iš savo istorijos puikiai pažįstame Rusijos imperijos veidą ir daugiau niekada nenorime jo matyti iš arti. Šiandien mus nuo jo gina mūsų kaimynai Ukrainoje ir mes esame jiems už tai dėkingi“, – sakė Lenkijos prezidentas.

Kontrpuolimui Ukrainos kariuomenei būtinai reikia modernių sunkiųjų tankų, nes jie yra pagrindinė sausumos pajėgų puolamoji jėga.

„Mano kariai turi kovinės patirties. Jie atėjo ne iš gatvės, jie jau seniai kovoja, naudodami mūsų tankus. Todėl manau, kad išmokti valdyti kitą tanką jiems bus daug lengviau“, – Lenkijoje pasakojo tankistas iš Dnipro, majoras Vadym Khodak.

Tie, kurie šiuo metu kariauja Ukrainos frontuose, daro tai su senais sovietiniais tankais. Nors jie laikomi rusiškais, bet būtent ukrainietiškas Charkivo tankų gamybos ir kūrimo centras buvo pagrindiniu Sovietų sąjungoje.

Be to, bent pagal skaičius, pagrindiniais ukrainiečių donorais tankų srityje tebėra rusai. Nes jie Ukrainoje prarado labai daug tokių šarvuotų mašinų. Ukrainiečiai šios trofėjinius tankus nuolat remontuoja, prižiūri ir naudoja prieš rusus.

„Kartais jie nenori šaudyti į buvusius saviškius, bet mes juos perauklėjame“, – kalbėjo vienas tankus taisantis ukrainietis.

Pavyzdžiui, šiam ties rusų užimtu Soledaro miestu kovojančiam tankų batalionui vadovauja karininkas, kuriam vos 25 metai.

„Nuo pat vaikystės nelankiau vaikų darželio, nes gyvenau tankų batalione. Mano tėvas buvo tankų bataliono vadas, todėl tankai man tikrai pažįstami. Nuėjau tėvo pėdomis“, – sakė jis.

Be tankų ukrainiečiams puolamosios operacijoms reikia ir artilerijos. O svarbiausia – tikrai didelio kiekio šaudmenų ir tankams, ir patrankoms. Tik tokia persvara gali pralaužti rusų frontą.

Tai leistų ukrainiečiams susigrąžinti kuo daugiau savos teritorijos, kol Kremliaus režimas pagaliau nuspręs, kad atėjo metas pradėti rimtas derybas dėl taikos.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: