Kandidatė į merus A. Zavadskienė svetainėje „Žinau, ką renku“ vasario 11-ąją sulaukė gyventojo klausimo apie homoseksualus ir švietimą apie tai.

„Kokia yra jūsų nuomonė apie homoseksualius asmenis? Ar manote, kad Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose trūksta švietimo apie LGBT bendruomenę? Iš viso, ar trūksta vaikams lytinio švietimo temų?“ – klausė Jonu prisistatęs pilietis.

A. Zavadskienė sureagavo atsakydama, kad homoseksualumas yra liga, prilygintina šizofrenijai, kad nuo homoseksualų reikėtų apsaugoti vaikus.

„Laba diena. Diskutuojant homoseksualumo klausimais, reikėtų akcentuoti, kad tai yra liga, kuria dažniausiai serga apie 1 proc. visų vyrų populiacijos. Tačiau kodėl taip yra, mokslas kol kas nėra davęs aiškaus atsakymo.

Asmeninis požiūris yra neigiamas kaip ir į kitus sudėtingus baisių ligų atvejus, pvz., šizofrenija ir kt.

Norėtųsi žinoti, kaip tokius sergančiuosius atpažinti ir kaip apsisaugoti, kad tokių sergančiųjų aukomis netaptų vaikai.

Švietimo niekada nebus per daug, todėl visuomenėje būtina diskutuoti apie tai ir ieškoti geriausių prevencijos būdų, metodų ir priemonių“, – svetainėje rašė politikė.

A. Zavadskienės komentaras

Atsakymą pataisė, atsiprašė

Vėliau šį įrašą A. Zavadskienė pataisė. Dabar svetainėje „Žinau, ką renku“ skelbiamas toks jos atsakymas į klausimą:

„Laba diena. Visuomenėje tokie asmenys turi turėti tokias pat teises kaip ir kiti. Švietimas apie LGBT bendruomenę mokyklose šiuo metu yra minimalus, o lytiškumo ugdymo ir rengimo šeimai programa mokyklose dažnai įgyvendinama integruojant į mokomuosius dalykus – etiką, biologiją.“

Į pirminę konservatorės reakciją feisbuke sureagavo koalicijos partnerių Seime Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius. Panašu, pasak jo, kad politikai Lietuvoje homoseksualumo neskiria nuo pedofilijos.

Tomas Vytautas Raskevičius

„Klausimas apie homoseksualius žmones, atsakyme palyginama su šizofrenija ir rūpestis, kaip „sergančiuosius atpažinti“ ir nuo jų apsaugoti vaikus.

Man pamažu veriasi akys, kodėl mums taip sunku kalbėti apie LGBT+ lygiateisiškumą Lietuvoje. Nes politikai tiesiog neskiria pedofilijos nuo homoseksualumo“, – feisbuke rašė parlamentaras.

T. V. Raskevičius pažymėjo, kad A. Zavadskienė su juo susisiekė ir atsiprašė, taip pat atsiprašė ir viešai.

„Atsiprašau, tai klaida. Ne apie tai komentaras. Galvoje – šių dienų skandalas... Neturiu nieko prieš, turiu pažįstamų ir žinau tokių. Teks ir jų atsiprašyti“, – feisbuke komentavo konservatorių kandidatė į merus.

Antradienį Delfi su ja susisiekti nepavyko.

Seimo narys su patarėja žada kalbėtis

Seimo konservatorius J. Gudauskas, kuriam patarinėja A. Zavadskienė, teigė, kad kol kas nėra susipažinęs su situacija ir su kolege pažadėjo pasikalbėti.

„Kadangi nemačiau, neturiu ir ką pakomentuoti. Artimiausiu laiku susisieksiu ir pasikalbėsim su gerbiama Asta“, – Delfi sakė tautos atstovas.

Šią savaitę tai – antras kartas, kai konservatoriai turi aiškintis dėl savo pozicijos apie homoseksualus ir pedofilus.

Partijos garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis, „TV3.lt“ portalui duodamas interviu, kuris pasirodė pirmadienį, kalbėdamas apie galimą informacijos nutekinimą netikėtai Seimo nario mandato atsisakiusiam buvusiam konservatorių frakcijos nariui, įtarimų galimu vaikų seksualiniu prievartavimu ir tvirkinimu sulaukusiam Kristijonui Bartoševičiui, homoseksualus sulygino su pedofilais.

Duodamas interviu V. Landsbergis teigė manantis, kad buvusiam parlamentarui K. Bartoševičiui buvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu teisėsaugos pradėtą ikiteisminį tyrimą. Tai, anot jo, galėjo būti padaryta per prokuratūrą, nukentėjusiųjų artimuosius, draugus, pažįstamus.

Teko atsiprašinėti Landsbergiui

V. Landsbergis tikino abejojantis, kad K. Bartoševičiui informaciją galėjo pateikti konservatorių partijos nariai, tačiau visiškai tokios galimybės neatmetė.

Vytautas Landsbergis

„Na, aš labai mažai įsivaizduočiau, kodėl iš Tėvynės sąjungos. Tėvynės sąjungoje labai daug žmonių yra tiesiog padorūs žmonės. Kodėl jie turi kokiam nors pedofilui pranešinėti perspėjimus? Gal jie patys slapti pedofilai, nu ką aš galiu pasakyti. Juk to būna, to būna... Aš žinau, ir kaimyninėse šalyse vienas ministras pirmininkas buvo išaiškintas. Aš nežinau, ar pedofilas, ar tiesiog homoseksualas. Tai nu yra tų žmonių...“, – svarstė V. Landsbergis.

Tokia konservatorių garbės pirmininko retorika pasipiktino homoseksualų teises aktyviai ginantys Laisvės partijos nariai, po to V. Landsbergis už savo žodžius atsiprašė.

„Niekada nesu smerkęs homoseksualių žmonių. Visada juos užstodavau. Mano keli žodžiai iš ilgo interviu interpretuojami neteisingai. Aš apgailestauju, kad ta interpretacija dabar eskaluojama ir dalį visuomenės tai skaudina“, – feisbuke rašė V. Landsbergis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)