„Smerkiam homofobiją, bet neužsiimkime senų žmonių menkinimu dėl jų amžiaus
Vakar žiniasklaidoje pasirodė prof. Vytauto Landsbergio interviu, kuriame jis susiejo pedofiliją su homoseksualumu. Po kilusio pasipiktinimo profesorius pasakė, kad buvo ne taip suprastas – kad niekada nesmerkė homoseksualių žmonių“, – priminė Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė.

Ji pabrėžė, jog sakyti, kad V. Landsbergis dėl savo amžiaus viešai reikštis nebeturėtų, „nėra argumentas“.

„Nežinau, ką tiksliai p. Landsbergis turėjo omenyje – ar žiniasklaida neteisingai surašė jo mintis, ar jo paties nuostatos išlindo. Džiugina širdį, kad tiek daug žmonių sureagavo, įvardydami, kad homoseksualumo siejimas su pedofilija yra nesąmonė.

Vis dėlto „argumentas“, kad Landsbergiui yra 90 metų, todėl „tautos seneliui“ nebereiktų viešai reikštis, nėra argumentas“, – pabrėžė ji.

Jūratė Juškaitė

J. Juškaitė feisbuke rašė, jog tai yra diskriminacijos dėl amžiaus skatinimas, kuris lietuvių kalboje vadinamas „amžizmu“.

„Jei vyresni ar seni žmonės galimai nusišneka, svarbu įvardyti nusišnekėjimo esmę, pateikti argumentų prieš, parodyti teiginių absurdiškumą, o ne kišti vyresnius žmones po velėna anksčiau laiko. Tuo labiau, kad homoseksualumo siejimas su pedofilija Lietuvoje būdingas tikrai ne tik pačiai vyriausiai kartai“, – feisbuke rašė J. Juškaitė.

Delfi primena, kad V. Landsbergis vėlų pirmadienio vakarą feisbuke atsiprašė už pareiškimus ir teigė, kad jo teiginiai apie homoseksualus ir pedofilus interpretuojami neteisingai.

„Niekada nesu smerkęs homoseksualių žmonių. Visada juos užstodavau. Mano keli žodžiai iš ilgo interviu interpretuojami neteisingai.

Aš apgailestauju, kad ta interpretacija dabar eskaluojama ir dalį visuomenės tai skaudina“, – „Facebook“ rašo V. Landsbergis.

V. Landsbergis portalui tv3.lt duotame interviu teigė manantis, kad buvusiam parlamentarui Kristijonui Bartoševičiui buvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu teisėsaugos vykdomą tyrimą. Tai, anot jo, galėjo būti padaryta per prokuratūrą, nukentėjusiųjų artimuosius, draugus, pažįstamus. V. Landsbergis tikino abejojantis, kad K. Bartoševičiui informaciją galėjo pateikti TS–LKD nariai, tačiau visiškai tokios galimybės neatmetė.

„Na, aš labai mažai įsivaizduočiau, kodėl iš Tėvynės sąjungos. Nes Tėvynės sąjungoje labai daug žmonių yra tiesiog padorūs žmonės. Kodėl jie turi kokiam nors pedofilui pranešinėti perspėjimus? Gal jie patys slapti pedofilai, nu ką aš galiu pasakyti. Juk to būna, to būna... Aš žinau, ir kaimyninėse šalyse vienas ministras pirmininkas buvo išaiškintas. Aš nežinau, ar pedofilas, ar tiesiog homoseksualas? Tai nu yra tų žmonių...“, – interviu svarstė V. Landsbergis.

Šiais teiginiais pasipiktino Laisvės partijos atstovai teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

ELTA primena, kad sausio 23 d. generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę–Nielsen dėl Seimo nario K. Bartoševičiaus teisinės neliečiamybės panaikinimo. Vėliau, tą pačią dieną, pranešta apie minėto politiko atžvilgiu teisėsaugos pradėtą tyrimą dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo.

Visgi, keletą dienų iki to, sausio 20 d. vakarą K. Bartoševičius pateikė prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai, prašydamas panaikinti jo mandatą. Jis teigė, kad tokį sprendimą priėmė dėl asmeninių priežasčių.

Seimo opozicijai ir žiniasklaidai keliant klausimus dėl K. Bartoševičiaus pasitraukimo iš parlamento aplinkybių, paaiškėjo, kad tą patį penktadienį, kai politikas atsisakė mandato, V. Čmilytė–Nielsen buvo susitikusi su N. Grunskiene. Prokurorė informavo Seimo vadovę apie būsimą kreipimąsi dėl parlamentaro teisinio imuniteto naikinimo. Tiesa, tądien, pasak N. Grunskienės ir V. Čmilytės–Nielsen, nei K. Bartoševičiaus pavardė, nei politiko partinė priklausomybė nebuvo įvardinta.

Istorijos aplinkybės ėmė kelti klausimus Seimo opozicijai – imta spėlioti, ar Čilėje buvusiam Seimo nariui parlamento vadovybė ar frakcijos kolegos nenutekino informacijos apie ikiteisminį tyrimą. Dėl to parlamento mažuma nutarė sušaukti neeilinę Seimo sesiją, kurios metu apsisprendė dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo ir pateikė įstatymų pataisas, kuriomis siekiama apsaugoti seksualinį smurtą patyrusius nepilnamečius. Tiesa, laikinoji tyrimo komisija sudaryta nebuvo.

Vasario 1 d. prokuratūra paskelbė, jog iš Seimo pasitraukusiam K. Bartoševičiui pareikšti įtarimai dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo. Kaip skelbė prokuratūra, turimi ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, kad nusikalstamos veikos buvo įvykdytos įtariamajam esant Seimo nariu. Šiuo metu nukentėjusiais yra pripažinti 4 asmenys, tuo metu buvę mažamečiais arba nepilnamečiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)