Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininkas V. Landsbergis pareiškė savo nuomonę, kad buvusiam parlamentarui Kristijonui Bartoševičiui buvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu teisėsaugos vykdomą tyrimą.

Apie tai V. Landsbergis kalbėjo portalui tv3.lt duotame interviu. Jame TS-LKD patriarchas tvirtino manantis, kad K. Bartoševičiui buvo perduota informacija apie jo atžvilgiu vykdomą prokuratūros tyrimą, dėl to buvęs parlamentaras, V. Landsbergio manymu, ir nutarė pasitraukti iš Seimo.

„Tai man suprantama. Jam tai šovė į galvą, nes jis ne šiaip sau būgštavo, kad jo pėdsakais eina tyrimas, o dabar jau tikrai gavo žinią: „Kristijonai, tau šakės“. Man tai visiškai suprantama situacija. Jis pradėjo pats blaškytis ir pasiuntė žinutę R. Morkūnaitei-Mikulėnienei. Na, kažką padaryti norėjo. Pasakyti, kad pasitraukia iš Seimo“, – interviu portalui tv3.lt sakė jis.

V. Landsbergis svarstė, kad informacija K. Bartoševičiui apie jam norimus pareikšti įtarimus dėl seksualinio prievartavimo ir nepilnamečio asmens tvirkinimo, galėjo pakliūti per prokuratūrą, per nukentėjusiųjų artimuosius, draugus, pažįstamus. Jis tikino abejojantis, kad K. Bartoševičiui šią informaciją galėjo pateikti TS-LKD nariai, tačiau visiškai tokios galimybės neatmetė.

Vytautas Landsbergis

„Na, aš labai mažai įsivaizduočiau, kodėl iš Tėvynės sąjungos. Nes Tėvynės sąjungoje labai daug žmonių yra tiesiog padorūs žmonės. Kodėl jie turi kokiam nors pedofilui pranešinėti perspėjimus? Gal jie patys slapti pedofilai, nu ką aš galiu pasakyti. Juk to būna, to būna... Aš žinau, ir kaimyninėse šalyse vienas ministras pirmininkas buvo išaiškintas. Aš nežinau, ar pedofilas, ar tiesiog homoseksualas? Tai nu yra tų žmonių... <...> bet tie homoseksualai būna su įvairiais realiais elgesiais. Realiais elgesiais. Kai kuriems užtenka partnerio. Kai kuriems visą gyvenimą užtenka vieno partnerio. O kitas eina ir ieško tų partnerių ir galbūt jį traukia vis jaunesni partneriai. Tai irgi nėra čia stebuklo kokio nors“ – interviu svarstė V. Landsbergis.

„Aš suprantu, kad ikiteisminis tyrimas dėl nepilnamečių ir mažamečių seksualinio prievartavimo ir jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimo yra be galo jautri visuomenei tema. Būtina užtikrinti visokeriopą pagalbą nukentėjusiems asmenims, užtikrinti, kad nei vienam asmeniui nukentėjusiam nuo bet kokios nusikalstamos veikos nekiltų ne menkiausia abejonė ar pranešti apie veikas nepaisant kokias pareigas užima kaltininkas. Visas vartojamas žodynas turi būti apgalvotas, o emocinga reakcija nedaryti intervencijų į ikiteisminį tyrimą.

Ir vartojamo žodyno svarba yra ne tik dėl ikiteisminio tyrimo sėkmės ir saugios erdvės sudarymo nukentėjusiems asmenims. Visų pirma – ir dėl visuomenės sąmoningumo, kad laikantis nekaltumo prezumpcijos visgi nusikalstamos veikos ir jų sudėtys negali būti manipuliuojamos, demonizuojamos ar iškraipomos.

Pedofilija ne tik sutrikimas, bet ir nusikaltimas. Sunkus nusikaltimas. Labai sunkus. Homoseksualumas – ne sutrikimas, ne nusikaltimas, o seksualinė orientacija, neretai – meilė tos pačios lyties atstovui“, - savo feisbuko įraše paaiškino E. Dobrowolska ir pabrėžė, jog labai tikisi, kad partija nedviprasmiškai atsiribos nuo partijos garbės pirmininko pasisakymų.

Į V. Landsbergio pasvarstymus sureagavo ir savo homoszeksualumo neslepiantis Seimo narys Tomas Vytautas Raskevičius.

„Aš tikiu, kad partijose yra daug padorių žmonių. Padoru yra pasakyti, kad homoseksualūs žmonės nėra pedofilai, o seksualinis smurtas prieš vaikus seksualinės orientacijos neturi.

Pedofilija yra sutrikimas ir labai sunkus nusikaltimas. Homoseksualumas nėra nei sutrikimas, nei nusikaltimas, o dažnu atveju ir ilgametė partnerystė su mylimu žmogumi.

Tikiuosi, kad mums visiems užteks padorumo tą pasakyti garsiai ir be užuolankų. Ypač koalicijos partneriams. Aš labai tikiuosi, kad tai buvo tiesiog apmaudi klaida“, - feisbuke parašė T. V. Raskevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)