Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Ugnė Klingerė LNK žinioms sakė, kad baudos negresia tiems tėvams, kurie išvykimo ne atostogų metu aptars su ugdymo įstaiga, mokytojais.

„Teisės aktai nustato, kad vaikams mokslas yra privalomas. Tačiau labai svarbu pasakyti, kad išvykimas su vaiku anksčiau, ar ilgiau paatostogauti tikrai nėra pažeidimas, jeigu tėvai su mokykla šį klausimą aptaria, pasirūpina, kad vėliau grįžęs vaikas atsiskaitytų, pasivytų klasės draugus.

Esminis dalykas – jeigu vykstame su vaiku atostogauti ne jo atostogų metu, tai susitarti su mokytojais, mokykla. Taip pat užtikrinti, kad vaikas grįžęs atliktų užduotis, pasivytų klasės draugus“, – LNK sakė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė U. Klingerė.

Ji priminė, jog tėvai yra atsakingi už savo vaikų ugdymą, todėl jie turi būti užtikrinti, kad ne mokinių atostogų metu išvykęs vaikas pasivys klasės draugus ir už praleistas pamokas atsiskaitys.

„Todėl tėvai ir turėtų pasirūpinti, kad jeigu vaikas atostogų metu tų užduočių, tai tuomet jas padarytų grįžęs. Taip pat – paklaustų tiek vaiko, tiek mokytojo – ar sugrįžus viskas sekasi, ar nereikia papildomai pasikartoti, kažką dar padaryti“, – kalbėjo U. Klingerė.

Bet situacijos, kai vaiko ugdymas yra sutrukdomas ilgam laikui, jau turėtų būti aptariamos atskirai.

„Yra tikrai įvairių ugdymo įstaigų šiais laikais, kai kurios iš jų užtikrina ir nuotolinį ugdymą. Tai tokiose situacijose tėvams jau reikėtų ieškoti kažkokių kitų išeičių. Nes išvykimas ilgam laikui ir vaiko palikimas be ugdymo tikrai nėra pats geriausias sprendimas“, – LNK žinioms sakė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė.

U. Klingerė kalbėjo, jog jeigu tarnyba gauna pranešimus apie tai, kad tėvai vaiko ilgą laiką neleidžia į mokyklą, arba ilgalaikės vaiko atostogos kartojasi, todėl mokyklai kyla nerimas, tada tarnyba reaguoja.

„Mes vykstame į šeimą, bendraujame su vaiku, su tėvais. Ir tiesiog konsultuojame tėvus. Pasakome jiems, kad galbūt nereikėtų taip daryti, galbūt reikėtų organizuoti atostogas kitu metu, arba užtikrinti vaikui ugdymą kitais būdais.

Visų pirma tai yra apie konsultavimą, priminimą, nukreipimą tėvus pagalbos. O jau apie atsakomybę galime kalbėti jau tik kraštutiniais atvejais, kada tai trunka ilgą laiką ir tėvai negirdi mokyklos, ar mūsų pastabų“, – LNK žinioms sakė Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė U. Klingerė.

LNK pašnekovė taip pat įvardijo ir baudas. Jos teigimu, pirmiausia tėvai įspėjami.

Administracinių nusižengimų kodeksas sako, kad už kliudymą vaikui mokytis gali būti taikoma administracinė atsakomybė, būtent baudų išraiška. Tačiau kaip ir minėjau, tai yra kraštutinė priemonė. Baudos yra numatytos nemažos, tačiau pirmą kartą kalbama apie baudas iki 100 eurų. Iš pačių pradžių – tik apie įspėjimą.

Iš praktikos tokių situacijų tikrai yra mažai, bet yra buvę. Tačiau tai yra situacijos, kai tėvai iš tikrųjų kliudo vaikui mokytis – ilgą laiką jo neleidžia į mokyklą. Dažniausiai tai nebūna susiję su atostogomis, o su kažkokiomis kitomis problemomis“, – sakė U. Klingerė.
Jos teigimu, dažniausiai būtent mokyklos kreipiasi dėl tokių atvejų.

„Kad vaikas jau ilgai nesilanko mokykloje, arba jo praleistų pamokų skaičiai yra itin dideli. Tai mes kaip tarnybą vertiname tokias situacijas, bendraujame su tėvais, žiūrime, kokios yra to priežastys. Na, ir jeigu šeimai yra reikalinga pagalba, visą laiką nukreipiame į ją“, – kalbėjo Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė.

Visgi, LNK pašnekovės teigimu, tarnyba sulaukia pranešimų ne apie tuos atvejus, kai mokinys išvyksta ilgesnių atostogų.

„Dažniausiai mes pranešimus gauname apie labiau ilgalaikes problemas. Ir tada jau priežastys būna jau labai įvairios“, – kalbėjo ji.

Visą LNK žinių pokalbį žiūrėkite čia: