Posėdyje šią iniciatyvą palaikė 52 Seimo nariai, prieš pasisakė 44. Tačiau 16 parlamentarų balsuojant susilaikė. Visi jie – valdančiosios koalicijos atstovai. Konservatorių gretose susilaikė 7 politikai, taip pat balsavo 2 liberalai ir 7 posėdyje dalyvavę Laisvės frakcijos nariai.

Politikai skirtingai aiškina tokią savo laikyseną. „Laisviečių“ seniūnas Vytautas Mitalas sako, kad frakcija nepritarė komisijos steigimui, tačiau jų poziciją lėmė posėdžio metu išgirsti Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen bei generalinės prokurorės Nidos Grunskienės atsakymai į mažumos atstovų užduotus klausimus. Tuo metu konservatorius Paulius Saudargas savo bei kitų kolegų balsavimo nesureikšmina – anot jo, teisine prasme, susilaikymas ir balsavimas „prieš“ yra tolygu. Be to, politikas sako, kad labiau mėgsta „spausti susilaikymo mygtuką“ ir taip išvengti perdėto kategoriškumo.

Mitalas: „laisviečių“ pozicija priklausė nuo išgirstų atsakymų

Balsavimo dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo metu, visi posėdyje dalyvavę Laisvės frakcijos nariai susilaikė. Pasak „laisviečių“ seniūno V. Mitalo, frakcija iš esmės nepalaikė specialios komisijos iniciatyvos, todėl vieningai nusprendė susilaikyti. O tokia pozicija, tęsė jis, priklausė nuo išgirstų Seimo pirmininkės ir generalinės prokurorės atsakymų.

„Vakar dienos posėdis – svarbiausias, turbūt, jo elementas buvo tie atsakymai į klausimus. Ir būtent nuo jų aiškumo, nuo jų esmės daug dalykų ir priklausė. Tai tikrai nėra taip, kad iš anksto viskas buvo manoma, matoma, ir daugelis dalykų priklausė ir nuo tų atsakymų į klausimus – jie buvo atsakyti, mano supratimu. Dėl to frakcijos tokia ir buvo pozicija“, – Eltai teigė politikas.

„Vakar diena, man atrodo, tikrai daugiau aiškumo įnešė į visą situaciją, o pagrindiniai dalykai – jie išlieka nepakitę. Mums kaip įstatymų leidėjams svarbu rūpintis, kad būtų tokie įstatymai, kuriais seksualinio smurto aukos būtų apsaugotos, o tyrimai būtų greitesni. O pačiai teisėsaugai – dirbti savo darbą ir įvykdyti gale to proceso teisingumą. Tai kažkokios komisijos šiam tikslui, mano galva, nepasitarnautų“, – aiškino V. Mitalas.

Vytautas Mitalas

Visgi, perklaustas, kodėl nebalsavo prieš, jeigu nepalaikė komisijos sudarymo, V. Mitalas nedaugžodžiavo.

„Dėl to, kad balsavome susilaikydami“, – atsakė jis.

V. Mitalas konkrečiai neatsakė ir paklaustas, ar „laisviečiai“ savo balsavimu bandė pasiųsti tam tikrą įspėjamąjį signalą koalicijos partneriams.

„Koalicijos partneriai lyg ir pripažįsta, kad patys nuo pat pradžių visko labai aiškiai, labai tvirtai dėl savo veiksmų daromų (...) nepadarė. Tas jau dabar manau, kad ir patys jie supranta. Jeigu tas būtų padaryta greičiau ir aiškiau, net į tą pačią Seimo sesiją galbūt nebūtų reikėję rinktis“, – svarstė jis.

Saudargas: koks mygtukas labiau prie širdies tuo momentu, tą ir paspaudi

Tuo metu Seimo vicepirmininkas P. Saudargas – kaip ir keletas kitų konservatorių – balsuodamas dėl laikinosios tyrimo komisijos sukūrimo susilaikė. Pats politikas tikina to nesureikšminantis – pasak jo, teisiškai tiek balsas „prieš“, tiek susilaikymas traktuojami vienodai. Visgi, perklaustas, kodėl tokiu atveju nesilaikė tvirtesnės pozicijos ir nebalsavo kartu su frakcijos dauguma, P. Saudargas teigė, kad labiau mėgsta susilaikyti.

„Tiesiog taip atrodo – koks mygtukas labiau prie širdies tuo momentu, tą ir paspaudi. (Balsas – ELTA) „prieš“ – galbūt labiau kažką norint parodyti, nusistatymą stipresnį. Šiuo atveju, nepritarėme komisijos sukūrimui, manome, kad ji nėra reikalinga, bet net jeigu ir būtų sukurta, tai čia nieko dramatiško nebūtų buvę“, – savo poziciją Eltai dėstė konservatorius.

Paulius Saudargas, Ingrida Šimonytė.

„Aš tiesiog mėgstu šitą mygtuką (susilaikyti – ELTA) labiau“, – pridūrė jis.

Jis patvirtino, kad konservatoriai nebuvo kategoriškai susitarę dėl komisijos sudarymo balsuoti tik „prieš“.

„Politikai, kurie dirba Seime, neskiria šitų mygtukų. Jeigu nepritariam – reiškiasi prieš arba susilaikome. Niekas niekada to nekvestionuoja. Nebuvo dar niekada tokio atvejo, kad apsispręstume, kad būtinai tik prieš, o ne susilaikome. Visi supranta, kad yra svarbus balsų santykis“, – aiškino P. Saudargas.

„Čia toks emocinis daugiau fonas. Aš labiau mėgstu apskritai spausti susilaikymo mygtuką, neparodydamas kažkaip to kategoriškumo prieš tuos, kurie pristatė klausimą, kurie galbūt kitaip galvoja. Čia yra tam tikra forma švelnesnė, bet tai teisiškai yra tolygūs mygtukai“, – apibendrino Seimo vicepirmininkas.

Kristijonas Bartoševičius

ELTA primena, kad sausio 23 d. generalinė prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen dėl Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus teisinės neliečiamybės panaikinimo. Visgi, keletą dienų iki to, sausio 20 d. vakarą pats politikas pateikė prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), prašydamas panaikinti jo mandatą.

Istorijos aplinkybės ėmė kelti klausimus Seimo opozicijai – imta spėlioti, ar Čilėje buvusiam Seimo nariui parlamento vadovybė ar frakcijos kolegos nenutekino informacijos apie ikiteisminį tyrimą. Dėl to parlamento mažuma nutarė sušaukti neeilinę Seimo sesiją, kurios metu apsisprendė dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo ir pateikė įstatymų pataisas, kuriomis siekiama apsaugoti seksualinį smurtą patyrusius nepilnamečius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)