„Visą naktį vyko keliavimas, išvykome vakar vakare. Susiskirstėm komanda į dvi dalis – karinių oro pajėgų orlaivis „Spartan“ išvežė 5 mūsų narius ir didžiąją dalį įrangos, o 37 nariai, su kuriais vykstu ir aš, vyko reguliariais reisais per Turkijos avialinijas į Stambulą. Ir dabar mes esame atvykę į Malatijos miestą, regioną pietrytinėje Turkijos dalyje, ir vykstame į vietą, kur susitiksime su kitais komandos nariais“, – LRT radijui teigė D. Gurevičius.

„Iš tikrųjų esame nusiteikę kovingai padėti kiek galime, nes kiekviena sekundė, kiekvienas laiko momentas sugaištas, na, ypatingai turint omeny tą temperatūrą, kuri yra čia, šitame regione Malatijos, tai yra labai svarbus“, – akcentavo pareigūnas.

Anot D. Gurevičiaus, Malatijos regione šiuo metu spaudžia 10 laipsnių šaltukas, vietovę supa kalnai.

„Iš logistinės pusės žiūrint, taip pat turėsime įsirengti stovyklavietę. Na, jeigu žiūrint iš oro sąlygų, tai esame beveik kilometro aukščio vietovėje, kurią supa kalnai, čia dengia 15–20 kilometrų sniegas, spaudžia apie minus 10 šaltukas. Na, tai įsikursime, matyt, ir artimiausiomis valandomis, susisiekę su kita komandos dalimi, pradėsime paieškos ir gelbėjimo operacijas tose vietose, kur labiausiai mūsų reikia“, – informavo tarptautinės pagalbos tiekimo komandos ryšių pareigūnas.

D. Gurevičiaus teigimu, šiuo metu Turkijoje vyksta pakartotiniai žemės drebėjimai, jie juntami kas valandą.

„Vyksta pakartotiniai žemės drebėjimai, tiesa, tie smūgiai nėra tokie stiprūs, tačiau jie juntami kas valandą, kas dvi. Tačiau čia įprasta tokiu atveju. Na, (...) reikėtų pasakyti, kad mes tikrai atvykome saugiai ir esame saugūs“, – patikino pareigūnas.

Lietuvos paieškos ir gelbėjimo komanda suskirstyta į keturis skyrius po 6 žmones. Komandoje yra 3 kinologai iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) ir 5 medikai iš Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties.

„Ir, be jokios abejonės, yra valdymo grupė – komanda, kuri rūpinasi logistika, valdymu, bendradarbiavimu su vietiniais gelbėtojais ir kitais tarptautiniais partneriais“, – pažymėjo D. Gurevičius.

ELTA primena, kad 7,8 balo stiprumo žemės drebėjimas Turkijos ir Sirijos pasienio teritoriją sudrebino ankstyvą pirmadienio rytą. Žemės drebėjimo aukų skaičius ketvirtadienį perkopė 20 tūkst.

Pareigūnai ir medikai pranešė, kad per pirmadienį supurčiusį žemės drebėjimą Turkijoje žuvo 17 134 žmonės, Sirijoje – 3 162, bendras patvirtintų aukų skaičius pasiekė 20 296.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją