Siūloma, kad ikiteisminis tyrimas dėl tokių bylų turi būti atliktas per kuo trumpiausius terminus, bet ne ilgiau kaip per 3 mėnesius. Šiuo metu šis terminas yra nuo 3 iki 9 mėn. priklausomai nuo nusikaltimo sunkumo.

Taip pat siūloma nustatyti, kad bylos dėl nusikaltimų, kurie padaryti žmogaus seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, kur nukentėję yra nepilnamečiai ir mažamečiai, būtų nagrinėjamos pagal iš anksto suderintą ir nustatytą posėdžio grafiką, tarp posėdžių pertraukos negalėtų būti ilgesnės nei 14 dienų, nebent teismas motyvuota nutartimi nuspręs kitaip.

„Darbiečiai“ siūlo numatyti, kad tokios bylos turi būti pradėtos nagrinėti ne vėliau kaip per 20 dienų nuo teismo nutarties perduoti bylą nagrinėti teisiamajame posėdyje priėmimo.

Projekto autorių teigimu, su seksualiniu smurtu prieš nepilnamečius ir mažamečius susijusios bylos yra labai jautrios, todėl jų nagrinėjimo terminai turi būti kuo trumpesni, kad nusikaltimai ir baudžiamieji nusižengimai būtų išspręsti kuo operatyviau.

Po pateikimo už Baudžiamojo proceso kodekso pataisas, kurias ketvirtadienį neeilinėje sesijoje pateikė Darbo partijos frakcijos seniūnas Viktoras Fiodorovas, po pateikimo balsavo 45 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 17. Seimas šį projektą toliau svarstys pavasario sesijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją