„Paieškos bus vykdomos pagal apieškomą upės atkarpą įvairaus dydžio segmentais, kurių atstumai priklausys nuo sudėtingumo. Segmentai parinkti taip, kad galėtumėte juos praeiti ir grįžti per kelias valandas, kad būtų kur pasistatyti automobilį, ar šalia būtų viešojo transporto stotelių“, – rašoma specialiai Mykolo paieškai sukurtoje feisbuko grupėje.

Paieškai sukurtas specialus, kur Neries upė suskirstyta į atskirus segmentus.

Nurodoma, kad žmonės čia gali sužinoti, kuriose upės atkarpose paieška dar nevyksta ir užpildę formą šia nuoroda gali važiuoti ir padėti šukuoti apylinkes.

„Jei dėl nenumatytų priežasčių nebegalite įveikti maršruto – būtinai praneškite koordinatoriams.

Jei įvykdę vieną paiešką esate pasirengę kitam maršrutui, užpildykite naują registracijos formą.

Kai bus įveikti visi segmentai, prašysime registruotis iš naujo į pakartotines paieškas.

Jeigu paaiškės daugiau detalių, kitų teritorijų, kurias reikėtų apieškoti – informaciją nedelsiant papildysime ir pasidalinsime su jumis.

Jeigu apieškosite vietas, kurių mes nesame pažymėję paieškų žemėlapyje, prašysime pateikti informaciją apie šias teritorijas per formą“, – nurodoma feisbuko paieškos grupėje.

15-mečio tėvas informuoja, kad jeigu tik paaiškės daugiau detalių ar naujų vietų, kurias reiktų apžiūrėti, jis nedelsiant apie tai informuos visuomenę.

„Dabar orientuojamės į tas vietas, kur tikimybė yra didžiausia. Kai bus įveikti visi segmentai, prašysime registruotis iš naujo į pakartotines paieškas. To gali reikėti dar ne vieną dieną. Jeigu galvojate, kad būtų naudinga patikrinti kitas vietas, jeigu norite papildomai patikrinti segmentus, kurie jau pažymėti, kad buvo/bus praeiti – taip ir darykite. Jeigu apieškosite vietas, kurių mes nesame pažymėję paieškų žemėlapyje, prašysime pateikti informaciją apie šias teritorijas per formą“. – rašė jis.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento suvestinėse nurodoma, kad trečiadienį naudojant dvi valtis ir du sonarus, buvo išžvalgyta upė ir abi jos pakrantės nuo Žirmūnų tilto iki Vingio parko pėsčiųjų tilto, tačiau paauglys nerastas.

Savanoriai paiešką vykdo dronais, buvo pasitelktas ir specialus šuo, galintis užuosti žmogų po vandeniu. Prašoma atsiliepti ir tuos, kas turi metalo detektorius, jais norima patikrinti vietas, kur rasti Mykolo daiktai.

Tikrinamos įvairios versijos

Kaip teigė J. Samorokovskaja, ketvirtadienį pareigūnai tęsia dingusio 15-mečio paieškas. Anot jos, policijai padeda Viešojo saugumo tarnybos, krašto apsaugos sistemos, kitų tarnybų pareigūnai. Tuo metu paauglio artimieji ir savanoriai, kaip skelbiama specialiai jaunuolio paieškai sukurtoje „Facebook“ grupėje, paieškas plečia už Vilniaus ribų – Neries upės pakrantėmis link Elektrėnų, Kauno.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja J. Samorokovskaja teigė, kad pareigūnai 15-mečio paiešką vykdo Vilniaus miesto savivaldybės ribose, remdamiesi turima informacija.

„Informacijos yra daug, ir vaizdinės medžiagos daug, tai pareigūnai ją analizuoja“, – teigė policijos atstovė.

Anksčiau skelbta, kad paieškų metu Vilniuje yra rasti dingusio nepilnamečio daiktai – ausinės, mobiliojo ryšio telefonas, banko kortelė, striukė.

J. Samorokovskaja tvirtino, kad dėl 15-mečio dingimo yra tikrinamos įvairios versijos. Tiesa, anot policijos atstovės, oficialiai pradėtas tyrimas dėl asmens dingimo nėra perkvalifikuotas.

„Tikrinamos visos galimos versijos, taip pat ir versija, kad vaikinas galėjo tapti nusikaltimo auka, taip pat ir nelaimingo atsitikimo galimybė. Šiai dienai oficialiai yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl jaunuolio paieškos. Kol nėra įvertinta visa informacija, kol nėra patvirtina bent viena iš versijų, kurios yra keliamos, o keliama tikrai ne viena versija, tai ikiteisminis tyrimas nėra nei perkvalifikuojamas, nei pradeda kažkoks naujas tyrimas“, – sakė J. Samorkovskaja.

Kaip Eltai teigė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovė Edita Zdanevičienė, ketvirtadienį paauglio paieška toliau bus vykdoma ir ugniagesių gelbėtojų, narų pagalba.
„Apie 10 val. ugniagesiai tęs paieškos darbus. Atvyko ugniagesiai gelbėtojai, narai iš Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, jiems padės ir Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai“, – sakė PAGD atstovė.

Anot E. Zdanevičiūtės, ugniagesiai gelbėtojai, narai tikrins Neries upę, upės dugną nuo Žirmūnų tilto, taip pat tikrins upės pakrantes.

Mįslingas dingimas

Delfi primena, kad paauglys šeštadienį, apie 12 val., išėjo iš namų, paskutinį kartą draugai jį matė 16 val. prie Vingio kino teatro. 16 val. 30 min. jis vaizdo skambučiu susisiekė su draugu.

Vaizdo kameromis užfiksuota, kad 16 val. 10 min. jis išlipo iš 4 troleibuso Kražių stotelėje ir nuėjo link Neries.

Paieškų metu savanoriai savaitgalį prie Žirmūnų tilto rado striukę ir kuprinę, vėliau ir telefonas, banko kortelė bei ausinės.

Pagrindinė versija vis dar tebėra, kad vaikinas kažkaip atsidūrė upėje, būtent ten sutelktos paieškos.

Neatmetama, kad jis galėjo tapti ir nusikaltimo auka, apie tai laidoje Delfi laidoje „Iš esmės“ prakalbo generalinis komisaras Renatas Požėla.

„Tiriamos tam tikros galimos versijos, ar jaunuolis nėra tapęs kažkokio nusikaltimo auka“, – DELFI TV laidoje „Iš esmės“ antradienį kalbėjo R. Požėla.

Tiesa, jis patikslino, kad kol kas dėl dingusio jaunuolio ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas. Pasak R. Požėlos, aiškinamasi jo dingimo aplinkybės.

„Ikiteisminio tyrimo nėra, tačiau ir be ikiteisminio tyrimo atliekame kryptingus veiksmus tam, kad nustatyti jo buvimą vietą ir visas kitas aplinkybes“, – sakė R. Požėla.

Policija kreipėsi į visuomenę

Policija išplatino pranešimą, raginantį neskleisti netikrų žinių.

„Dėkojame visiems pilietiškiems ir aktyviems žmonėms, kurie padeda artimiesiems ir pareigūnams ieškoti dingusio nepilnamečio. Norime atkreipti dėmesį ir paprašyti visų būti labiau atsakingų, neskleisti tikrovės neatitinkančios informacijos, nekelti jokiais faktais nepagrįstų versijų ir taip neaudrinti visuomenės“, – rašoma pranešime.

Pareigūnai teigia tiriantys visas galimas versijas. Vyksta aktyvi fizinė paieška, peržiūrima daug vaizdinės medžiagos, atliekama daug kito analitinio ir nematomo darbo.

Pareigūnai prašo leisti policijai ir savanoriams ramiai bei kryptingai dirbti, nes tik taip greičiau bus pasiektas rezultatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją