Čmilytės–Nielsen atsakymai

1. Kaip buvo derinamas Generalinės Prokurorės Nidos Grunskienės vizitas pas Jus š. m. sausio 20 d.? Ar tiesiogiai pati bendravote su Generaline Prokurore ir derinote jos vizito į Seimą laiką? Jei tai darėte ne pati, kas ir kokiu būdu derino, organizavo Generalinės Prokurorės atvykimą, kuriuo laiku Generalinė Prokurorė atvyko pas Jus?

„Šių metų sausio 20 dieną apie 10 valandą ryto Generalinė prokurorė Nida Grunskienė paskambino į mano sekretoriatą, atsiliepė mano atstovė spaudai. Generalinė prokurorė ją informavo, kad norėtų skubiai atvykti į Seimą ir susitikti su manimi. Susitikimo tikslas nebuvo detalizuotas, tik pranešta, kad generalinė prokurorė man nori perduoti tam tikros informacijos.

Atstovė spaudai perdavė man šį generalinės prokurorės prašymą, sutikau ją priimti nedelsdama, pasiūliau atvykti 11 arba 12 valandą. Tokį mano atsakymą sekretoriato darbuotoja perdavė generalinei prokurorei. N. Grunskienė į mano kabinetą atėjo 11 valandą“, – į pirmąjį klausimą atsakė Seimo pirmininkė.

2. Ar derinant š. m. sausio 20 d. susitikimą Seime Jums buvo pranešta kokiu tikslu atvyksta Generalinė Prokurorė N. Grunskienė? Jei tikslas buvo pasakytas iš anksto, kokia informacija buvo Jums pateikta? Nurodykite asmenis, su kuriais pasidalinote šia informacija?

„Kaip jau minėjau atsakydama į pirmąjį klausimą, generalinė prokurorė, derindama susitikimą, pasakė, kad nori perduoti man tam tikros informacijos. Taip pat paminėjo, kad susitikimas užtruks ne ilgiau kaip 2–3 minutes. Kokią informaciją norima perduoti, generalinė prokurorė mano sekretoriato darbuotojai neaskleidė. Apie planuojamą susitikimą niekieno neinformavau, šis susitikimas taip pat nebuvo pažymėtas mano oficialioje darbotvarkėje, nes buvo suderintas ir įvyko per vieną valandą“, – į antrą klausimą atsakė Seimo vadovė.

3. Prašome tiksliai nurodyti ką, atvykusi į š. m. sausio 20 d. susitikimą, Jums pranešė Generalinė Prokurorė: ar buvo įvardinta kada prokuratūra norėtų, kad butų sušaukta neeiline sesija? Ar buvo paminėta dėl kokių galimai nusikalstamų veikų atliekamas ikiteisminis tyrimas? Ar buvo paminėta konkretaus Seimo nario pavardė, dėl kurio galimai nusikalstamų veikų atliekamas ikiteisminis tyrimas? Jei ne, ar buvo paminėta to Seimo nario frakcija? Jei ne, ar buvo paminėta ar Seimo narys priklauso valdančiajai frakcijai, ar opozicijai?

„Mūsų susitikimas su generaline prokurore buvo labai trumpas, truko ne ilgiau kaip 5 minutes. N. Grunskienė paklausė, ar Seimas ketina šaukti neeilinę sesiją. Pasakiau, kad šiuo metu tokių planų nėra. Tuomet, nenurodydama konkrečių Baudžiamojo kodekso straipsnių, ji informavo mane, kad vienas iš Seimo narių yra įtariamas sunkiais nusikaltimais. Taip pat nurodė, kad tai yra susiję su nepilnamečio asmens, ar asmenų tvirkinimu.

Ir pasakė, kokia laisvės atėmimo bausmė gresia už šias veikas. Žinia apie tokius įtarimus mane labai stipriai šokiravo. Toliau generalinė prokurorė man nepasakė nei Seimo nario vardo, nei pavardės, nei kokiai frakcijai ar partijai priklauso, nei tai, ar jis, ar ji yra valdančiosios daugumos, ar opozicijos atstovas. Ji paminėjo tik tai, kad įtariamas Seimo narys nėra Liberalų sąjūdžio frakcijos narys.

Pateikta nuasmeninta informacija man neleido identifikuoti įtariamojo Seimo nario. Todėl kalbėjimas apie ikiteisminio tyrimo informacijos nutekėjimą iš manęs neturi jokio pagrindo.

Kiek man yra žinoma, generalinė prokurorė taip pat viešai patvirtino, kad man sausio 20 dieną pateikta informacija nebuvo ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Sužinojusi, kad šaukti neeilinę sesiją neplanuojama, Generalinė prokurorė pasakė, jog artimiausiu metu atsiųs raštą į Seimą prašydama nedelsiant sušaukti neeilinę Seimo sesiją.

Generalinė prokurorė tokį būsimą kreipimąsi motyvavo tuo, kad ikiteisminis tyrimas turėtų būti atliekamas kuo greičiau, todėl Seimas turėtų apsispręsti dėl įtariamo Seimo nario neliečiamybės panaikinimo nelaukdamas kovo 10–osios, pavasario Seimo sesijos pradžios.

Atkreipiau Generalinės prokurorės dėmesį į tai, kad gavus tokį jos kreipimąsi neeilinę Seimo sesiją sušaukti šiek tiek užtruks, tikėtina, apie savaitę, kadangi negaliu jos sušaukti vienasmeniškai. Turi būti atlikti visi formalumai, parengta neeilinės sesijos darbotvarkė, informuoti visi Seimo nariai, iš kurių dalis išvyko į savo rinkimines apygardas ar kitur“, – sakė Seimo pirmininkė.

4. Ar, š. m. sausio 20 d. iš susitikimo su Jumis išvykus Generalinei Prokurorei, Jums jos perduota informacija pasidalinote su savo sekretoriato darbuotojais, padėjėjais? Jei taip, kokiu tikslu? Ar informavote ką nors iš Seimo kanceliarijos darbuotojų ar asmeninio politinio pasitikėjimo tarnautojų apie būtinybę organizuoti neeilinę Seimo sesiją? Jei taip, ar įvardijote būtinybės
organizuoti neeilinę Seimo sesiją priežastį?

„Ne, šia informacija su niekuo nesidalinau.

Išvykus Generalinei prokurorei kurį laiką svarsčiau galimybę iškart sukviesti visų Seimo frakcijų seniūnų pasitarimą ir juos žodžiu informuoti apie tai, kad netrukus privalėsime šaukti neeilinę Seimo sesiją, nes kažkuris Seimo narys įtariamas sunkiais nusikaltimais.

Tačiau vertindama tai, kad susitikimo metu Nida Grunskienė pažadėjo, jog artimiausiu metu kreipsis į Seimą raštu, nutariau sulaukti Generalinės prokurorės dokumento ir jo pagrindu informuoti visus Seimo narius dėl neeilinės sesijos sušaukimo būtinybės.

Generalinė prokurorė susitikimo metu sakė, kad klausimas skubus, todėl oficialaus rašto tikėjausi sulaukti jau tą pačią dieną, t. y. sausio 20–ąją, penktadienį.

Nutariau iki oficialaus rašto iš prokuratūros informacija nesidalinti su niekuo“, – teigė V. Čmilytė–Nielsen.

5. Ar apie Generalinės Prokurorės N. Grunskienės vizitą š. m. sausio 20 d. informavote ką nors iš Liberalo sąjūdžio frakcijos narių, frakcijos patarėjų/padėjėjų, Liberalų sąjūdžio partijos narių? Jei taip, su kokiais asmenimis ir kokia informacija pasidalinote?

„Ne, apie Generalinės prokurorės Nidos Grunskienės vizitą sausio 20 d. neinformavau nė vieno Liberalų sąjūdžio frakcijos ar Liberalų sąjūdžio nario, Liberalų sąjūdžio frakcijos patarėjo ar padėjėjo“, – teigė ji.

6. Ar š. m. sausio 20 d., po Generalinės Prokurorės N. Grunskienės vizito, buvote susitikus su TS– LKD partijos frakcijos Seime nariais, šios frakcijos patarėjais/padėjėjais ar TS–LKD partijos nariais, Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte ar Vyriausybės nariais? Jei taip, ar šie susitikimai buvo numatyti ir skelbti Jūsų darbotvarkėje?

„Vėliau tą dieną vykę du susitikimai buvo darbiniai, numatyti iš anksto.

14 valandą dalyvavau nuotoliniame Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdyje.

15 valandą įvyko mano kassavaitis darbinis susitikimas su Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte.

Partinių susitikimų darbotvarkėje įprastai nežymiu, nes jie nesusiję su mano, Seimo Pirmininkės, pareigomis.

Kassavaitiniai susitikimai su Ingrida Šimonyte darbotvarkėje įprastai taip pat neįvardijami, kaip ir kiti darbiniai vidiniai susitikimai. Įprastai per savaitę mes susitinkame bent po kartą.

Iš viso tą dieną buvo keturi darbotvarkėje nepažymėti susitikimai. Be ką tik paminėtų, ryte, prieš Generalinės prokurorės skambutį, buvau susitikusi su Seimo vicepirmininku Jonu Jaručiu“, – Seime sakė Seimo vadovė V. Čmilytė–Nielsen.

7. Ar apie Generalinės Prokurorės N. Grunskienės vizitą ir jo tikslą bet kokia forma informavote TS– LKD partijos, jos frakcijos Seime narius, Ministrę Pirmininkę ar Vyriausybės narius? Jei taip, kokią informaciją suteikėte?

„Ne, apie Generalinės Prokurorės Nidos Grunskienės vizitą ir jo tikslą neinformavau nei Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų partijos, nei jos frakcijos Seime narių, nei Ministrės Pirmininkės, nei kitų Vyriausybės narių.

Kaip jau minėjau atsakydama į ankstesnį klausimą, po pokalbio su Generaline prokurore laukiau jos formalaus kreipimosi raštu“, – sakė ji.

8. Kada ir kokiomis aplinkybėmis sužinojote, kad Generalinė Prokurorė N. Grunskienė kreipėsi į Jus dėl Seimo nario Kristijono Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo? Kokiu būdu ir su kokiais asmenimis šia informacija pasidalinote? Kokiu tikslu?

„Sausio 23 d. 10 val. 56 min. į mano darbinį elektroninį paštą atėjo Generalinės prokurorės pasirašytas raštas, kuriame Generalinė prokurorė informavo, kad 2022 m. lapkričio 15 d. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamų veikų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 3 ir 4 dalyse, 153 straipsnio 1 dalyje. Analogiškas raštas 11 val. 12 min. pasiekė Seimo e. pristatymo sistemą.

Jame taip pat buvo nurodyta, kad remiantis šiame tyrime surinktais duomenimis būtina spręsti leidimo patraukti šios kadencijos Seimo narį baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo teises klausimą.

Taip pat rašte buvo atkreiptas dėmesys į tai, kad Generalinio prokuroro kreipimosi dėl Seimo nario neliečiamybės atėmimo nagrinėjimo Seime ir sprendimo priėmimo procedūra taikoma tik vykstant Seimo sesijai. Kadangi Seimo rudens sesija pasibaigė, o pavasario sesija prasideda tik kovo 10 d., todėl šiuo metu Generalinė prokurorė negali kreiptis į Seimą dėl Seimo nario neliečiamybės atėmimo.

Įvertinusi tai, jog tyrimo duomenys yra ypač jautrūs ir siekiant kuo greičiau bei išsamiau ištirti nusikalstamas veikas, dėl kurių pradėtas ikiteisminis tyrimas, Generalinė prokurorė savo rašte informavo, jog tikslinga, kad klausimas dėl Seimo nario neliečiamybės atėmimo būtų apsvarstytas kuo skubiau, nelaukiant Seimo pavasario eilinės sesijos pradžios, prašė įvertinti galimybę sušaukti neeilinę Seimo sesiją ir joje apsvarstyti Seimo nario neliečiamybės atėmimo klausimą.

Šio Seimo nario asmens duomenys (vardas, pavardė, kiti duomenys) rašte nebuvo nurodyti.

Kadangi tuo metu jau buvo viešai žinoma, kad vienas Seimo narys, t. y. Kristijonas Bartoševičius, kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją dėl Seimo nario mandato panaikinimo, paskambinau Nidai Grunskienei ir pasiteiravau, ar jos atsiųstame rašte minimas atvejis gali būti susijęs su kreipimusi į VRK, bei paprašiau, kad Generalinė prokurorė po Vyriausiosios rinkimų komisijos posėdžio, kuris turėjo įvykti jau kitą dieną, mane informuotų, ar jos prašymas dėl neeilinės Seimo sesijos vis dar aktualus.

Telefoninio pokalbio metu Generalinė prokurorė paminėjo, kad praėjus vos kelioms minutėms, kai Generalinė prokuratūra išsiuntė raštą, ji gavo žurnalisto užklausimą, ar tiesa, kad vienas Seimo narys yra įtariamas sunkiais nusikaltimais ir dėl jo kreiptasi į Seimą. Taip pat Generalinė prokurorė pasakė, kad patikrins informaciją dėl mandato atsisakančio Seimo nario ir man paskambins.

Po keliolikos minučių Generalinė prokurorė man paskambino ir informavo, kad reaguodama į žurnalistų klausimus netrukus Generalinė prokuratūra paskelbs oficialų pranešimą spaudai ir leido suprasti, kad Generalinės prokurorės rašte minimas ir Seimo nario mandato atsisakantis Seimo narys yra tas pats asmuo.

12 valandą 27 minutės viešai pasirodė Generalinės prokuratūros pranešimas spaudai, kuriame buvo įvardintas ir Kristijonas Bartoševičius, ir jam inkriminuojamos nusikalstomos veikos.

Po kelių minučių, 12 valandą 35 minutės, Generalinė prokuratūra elektroniniu laišku į mano paštą atsiuntė rašto papildymą, kuriame buvo atskleisti pirmajame rašte minimo Seimo nario vardas ir pavardė. Taigi oficialų raštą su Seimo nario vardu ir pavarde iš Generalinės prokuratūros gavau šiek tiek vėliau nei buvo išplatintas Generalinės prokuratūros pranešimas spaudai.

Atsižvelgdama į tai, jog tik Seimo nariai gali pateikti siūlymą dėl neeilinės Seimo sesijos sušaukimo, pavedžiau Seimo kanceliarijai abu Generalinės prokuratūros raštus perduoti visiems Seimo nariams susipažinti. Tai ir buvo padaryta“, – į aštuntą opozicijos klausimą atsakė Seimo vadovė.

9. Ar š. m. sausio 20 d. skambinote, siuntėte bet kokios formos pranešimą, elektroninį laišką ar kitokia forma kontaktavote su Kristijonu Bartoševičiumi? Jei taip – kokią informaciją perdavėte?

„Ne, nei sausio 20 d., nei vėliau nekontaktavau su Kristijonu Bartoševičiumi ir jokia forma nesiunčiau, neteikiau jam jokios informacijos“, – sakė V. Čmilytė–Nielsen.

10. Kodėl slėpėte nuo visuomenės ir žiniasklaidos, kad š. m. sausio 20 d. pas Jus buvo atvykusi Generalinė Prokurorė N. Grunskienė? Kodėl jos vizitas nebuvo skelbtas Jūsų darbotvarkėje? Kodėl apie šį nuslėptą vizitą prabilote tik š .m. sausio 26 d., t. y. praėjus beveik savaitei po vizito?

„Noriu pabrėžti, kad jokios informacijos nuo visuomenės ar žiniasklaidos neslėpiau ir neslepiu.

Jau atsakydama į ankstesnius klausimus nurodžiau Generalinės prokurorės vizito aplinkybes, todėl jų nekartosiu.

Vertindama tai, kad sausio 20–osios susitikimo iniciatorė buvo Generalinė prokurorė Nida Grunskienė, maniau, kad pati Generalinė prokurorė pasidalins informacija apie mūsų penktadienį įvykusį susitikimą, jei manys, kad tai yra svarbu.

Tačiau nei sausio 23 d., nei vėlesnėmis dienomis, Generalinė prokuratūra apie šį mūsų susitikimą viešai neužsiminė.

Darau prielaidą, kad įtariamo informacijos nutekinimo kontekste Generalinė prokurorė vertino, jog mūsų susitikimas nebuvo reikšmingas, nes ikiteisminio tyrimo medžiaga man neatskleista.

Sausio 26 d. gavau pirmąją žiniasklaidos, „Lietuvos ryto“ žurnalisto, užklausą apie mano ir Generalinės prokurorės penktadienio gyvo susitikimo ir pirmadienio telefoninio pokalbio aplinkybes. Žurnalistas buvo gana tiksliai informuotas apie mudviejų su Generaline prokurore pokalbio detales.

Šį faktą patvirtinau. Ir atsakiau į su šiais pokalbiais susijusius klausimus.

Dar norėčiau atsakyti į vieną klausimą, kurio, gerbiami kolegos, man nepateikėte. Dėl sausio 20 dieną po pokalbio su Generaline prokurore vykusių mano susitikimų. Kaip jau minėjau, jų buvo du. Pirmasis, nuotolinis, su Liberalų sąjūdžio frakcija, antrasis – su Ministre Pirmininke.

Nors susitikimo su Generaline prokurore metu man nebuvo pateikta ikiteisminio tyrimo medžiaga, o gauta nuasmeninta informacija aš su niekuo nesidalinau, akivaizdu, kad viešai diskusijai pakrypus tokia linkme, kokia yra antrą savaitę, kiekvienas su manimi penktadienį susitikęs ar kalbėjęs politikas automatiškai tampa viešu nepagrįstų įtarinėjimų objektu.

Kadangi žinau, ką man sakė Generalinė prokurorė ir kad informacija nutekėti, jei taip buvo, iš manęs negalėjo, nemačiau reikalo į šią istoriją ir viešą aiškinimąsi velti kitus žmones, kurie tą penktadienį su manimi buvo iš anksto suplanavę susitikimus“, – teigė Seimo vadovė.

Opozicijos atstovai prašė leidimo užduoti daugiau klausimo, tačiau tokia galimybė, argumentuojant Statute numatyta tvarka, suteikta nebuvo.

„Ji labai mįslingai pabaigoje davė suprasti, kad galėjo būti ir kitų susitikimų, kurių ji neįvardino“, – komentavo opozicijos atstovė Agnė Širinskienė.

Socdemas Algirdas Sysas pakvietė Siemo pirmininkę po posėdžio apsilankyti Socialdemokratų frakcijoje ir atsakyti į papildomus klausimus.

„Aš mėginau šiandien ypač detaliai atsakyti į klausimus, pateiktus raštu. Jų buvo daug ir aš tikiu, kad su šia misija susitvarkiau. Dabar laukiu jūsų kvietimų į frakcijas – neatsisakysiu“, – replikavo V. Čmilytė–Nielsen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)