„Dažniausiai atvykę į parduotuvę žmonės gauna profesionalią konsultaciją. Nes žmogus dažniausiai būna atėjęs pirmą kartą, pirmą kartą su dujų balionėliais susiduria. Sako, kad niekada gyvenime niekada nereikėjo. Todėl klausia, kas tai yra, kokio jam reikia.

Mes tada patariame žmogui, kokį įsigyti“, – LNK žinioms sakė bendrovės „Vilniaus ginklai“ padalinio vadovas Darius Mikalauskas.

Jis pasakojo, jog dujų balionėlių yra pačių įvairiausių: nuo paprasčiausių, kurie pučia 2–3 metrų atstumu, iki pusiau profesionalių, kurie pučia iki 5–6 metrų.

Bendrovės „Vilniaus ginklai“ padalinio vadovas D. Mikalauskas LNK žinias patikino, jog dujų balionėlių pardavimai paskutinėmis savaitėmis išaugo.

„Taip, realiai visas šitas bumas prasidėjo šią savaitę. Kai spaudoje sužinojome baisius faktus. Ir dabar žmonės labai suinteresuoti, ateina grupėmis, šeimomis. Ateina ir su vaikais ir klausia, ar gali. Ir čia mes susiduriame su įstatymu, kuris nurodo, kad dujų balionėlis yra D kategorijos ginklas, kurį gali turėti asmuo, tik turintis 18 metų būtinai.

Tėvai labai nori tuos dujų balionėlius duoti savo vaikams. Bet mes visus tuos žmonės perspėjame, kad tai yra įstatymo pažeidimas“, – kalbėjo LNK pašnekovas D. Mikalauskas.

LNK pašnekovas teigė, jog savigynos priemonių – dujų balionėlių pardavimai išaugo dešimtimis kartų per savaitę.

Jis pasakojo, jog žmonės dažnai sako, jog tai supranta, bet pasirenka mažesnę blogybę – duoti nepilnamečiui dujų balionėlį, kad jis jaustųsi saugiai.

„Čia labai rimti pokalbiai turi vykti tarp vaikų ir tėvų – kaip išvengti diskomforto“, – kalbėjo bendrovės „Vilniaus ginklai“ vadovas.

Nepilnamečiai, nepaisant to, kad negali su savimi nešiotis dujų balionėlio, gali nešiotis peilį.

„Tėvai tiesiog nori, kad jų vaikai būtų saugūs. Tai jie bet kokias priemones suteikia. (…) Peilis bet kokiu atveju yra didesnė blogybė. Peilis juk ne tam yra skirtas. Savigynai mes nerekomenduojame tokių dalykų“, – kalbėjo LNK pašnekovas.

Elektrošokas taip pat yra priskiriamas D kategorijos ginklams, sakė D. Mikalauskas.

„Tik vienintelis skirtumas nuo dujų, kad jis reikalauja kontakto. Jeigu dujų balionėlis mes galime panaudoti iš tam tikro atstumo, tai elektrošoko priemonėms būtinas kontaktas“, – kalbėjo jis.

Visą LNK pokalbį su D. Mikalauskas žiūrėkite čia: