Šventiko palaiminimas rusams: dauguma jūsų iš mūšio negrįš

Nepaisant mobilizuotų rusų nepasitenkinimo dėl prasto vadovavimo, Kremlius be ceremonijų siunčia į karą priverstinai mobilizuotus vyrus, tikėdamasis jų kūnų mase tiesiog nustumti ukrainiečių gynybą.

„Dauguma jūsų rytoj negrįš iš mūšio, bet jūsų dvasioje neturėtų būti sumaišties ir baimės. Jūs esate dievo kariaunos kareiviai – provoslavybės ir didžios tėvynės – motulės Rusijos gynėjai. Kitoje fronto pusėje tūno šėtono patarnautojai, prisidengę visokiais protingais žodžiais: liberalios vertybės, lygybė, demokratija. Jie šlovina antikristą.

Negali būti gailesčio satanistams, kokį pavidalą jie beįgautų: kareivio, senutės, ar vaiko. Vis tiek jie yra viena. Tegul nesudreba jūsų ranka, nukreipiant kulką ar sviedinį į priešus“, – tokį palaiminimą šventikas skyrė rusų kariams.

Motinos ir žmonos pešasi dėl išmokų

Bet tai nėra lengvas darbas, todėl rusų kapinės sparčiai pildosi. O žuvusiųjų motinos ir žmonos pešasi dėl išmokų ir palikimo. Pavyzdžiui, vieno žuvusio kario motina teisiasi su jo žmona Julija.

„Buvau teisme, dieve, kaip tai blogai, kad mes va taip teisiamės su Julija. Nežinau, ką daryti. Jai nepakako tų pinigų, kuriuos ji gavo už tave, jai dar mašinos prireikė“, – prie kapo verkė rusė.

Moteris pasakojo, jog žuvusio sūnaus žmona gavo per 6 milijonus rublių, kaip ir motina, bet žmonai to nepakako.

Karas Ukrainoje

Kitų žuvusiųjų kare motinos gavo po 10 tūkst. rublių ir batų, tai yra apie 100 eurų. Internete parodyta ir prabangesnių dovanų – kailinius.

Tokiomis priemonėmis Rusijos režimas akivaizdžiai bando apsisaugoti nuo Rusijos motinų nepasitenkinimo, kad jų vyrai ir sūnūs tūkstančiais žūsta Ukrainoje. Ir atrodo, kad kol kas tokios priemonės veikia.

Zelenskio vizitas

Jungtinės Karalystės premjeras Rishi Sunakas pasikvietė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį atvykti su oficialiu vizitu. Nors dėl karo ir jo keliamą saugumo problemų apie šį vizitą nieko nebuvo skelbta iš anksto.

Jungtinė Karalystė yra viena iš pagrindinių Ukrainos rėmėjų ir ypač karinės technikos bei modernių ginklų srityje.

Dabar britai žada ukrainiečiams dar didesnio nuotolio raketų. Bet labiausiai dabar Ukrainai reikia tankų ir lėktuvų. Todėl kalbėdamas britų parlamentarams V. Zelenskis įteikė jiems Ukrainos piloto šalmą su skambiu įrašu.

„Mes turime laisvę, duokite mums sparnus, kad ją apgintume“, – sakė Ukrainos prezidentas.

Apie pačius rimčiausius NATO ginklus V. Zelenskis antradienį Kyjive kalbėjosi ir su Vokietijos gynybos ministru Borisu Pistoriumi. Vokietija yra pagrindinė šarvuotos technikos ir ypač tankų gamintoja Europoje. Berlynas pažadėjo 14 pačių naujausių „Leopard 2“ tankų. Be to, vokiečiai svarsto ar galima būti atiduoti Ukrainai senesnius, lengviau šarvuotos „Leopard 1“. jų gali būti suremontuota ir modernizuota iki 180.

„Vokietija kol kas yra vienintelė šalis, kuri įsipareigojo skirti tokio masto pagalbą – 14 „Leopard 2“, tai moderniausia mūsų įranga. Mokymai prasidės netrukus“, – Kyjive sakė Vokietijos gynybos ministras B. Pistorius.

Karas Ukrainoje

Visos šios Kyjivo derybos dėl ginklų nesustabdė rusų, jau beveik metus nesėkmingai bandančių palaužti nepriklausomą Ukrainą.

Rusai vėl apšaudė, greičiausiai perdarytomis priešlėktuvinėmis raketomis S–300 patį Charkivo centrą. Laimei, parke niekas nenukentėjo.

„Nuo pat karo pradžios mus aktyviai apšaudė salvinėmis raketomis. Tokių pataikymų parke buvo apie 70, tai antras kartas, kai į mus pataikė didelė raketa“, – sakė Charkivo centrinio parko atstovas Andryj Kravčenko.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: