„Kalbėdami apie prekybos žmonėmis aukas kalbame ne apie statistiką, o apie tragiškai sudaužytus žmonių likimus. Kai pirmieji karo pabėgėliai pradėjo plūsti iš Ukrainos, iškart ėmėmės prekybos žmonėmis prevencijos, pavyzdžiui, pasitelkiant ukrainiečius prevenciniuose pokalbiuose. Šiandien matome savo darbo rezultatus – laiku užkardytus nusikaltimus“, – savo kalboje sakė viceministras A. Abramavičius.

Viceministras teigė, kad per pastarąjį dešimtmetį buvo tobulinamas teisinis reglamentavimas, patvirtinti du Kovos su prekyba žmonėmis veiksmų planai ir įgyvendinta virš 100 priemonių bei veiksmų. Pradėjo veikti nacionalinis aukų referavimo mechanizmas, padidintas pagalboms aukoms finansavimas, į pradinio ugdymo programą įtraukti prekybos žmonėmis prevencijos klausimai, sukurta mokiniams ir mokytojams mobilioji programėlė „Neužkibk, o užsidirbk“.

Gerėjantys rezultatai kovoje su prekyba žmonėmis iš dalies atsispindi ir ikiteisminių tyrimų statistikoje. Jų kasmet pradedama vis mažiau: 2017 m. buvo pradėti 35, o 2021 m. – tik 7 nauji ikiteisminiai tyrimai. Mažėja ir pripažintų nukentėjusiaisiais skaičius, pvz., 2017 m. pripažinta nukentėjusiais 60 asmenų, 2021 m. – 26.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją