LNK žurnalistai apsilankė Vilniaus Žvėryno mikrorajone. Netoliese judrios Teodoro Narbuto gatvės praėjusią savaitę buvo išžaginta nepilnametė. Vietos gyventojai yra vis dar labai išsigandę.

„Aišku, kad baisu. Visas Žvėrynas dabar toks, mačiau, kad moterims buvo savigynos kursai organizuojami. Tikrai ir žmonės apie tai daugiau mąsto. Sakyčiau, kad net ir vakarais stengiamės mažiau vaikščioti“, – LNK žinioms sakė viena Žvėryno gyventoja.

Kitas kalbėjo, kad po sužinojimo apie šį įvykį kilo neramumo, baimės jausmas.

„Nesinori eiti, o eidavome pasivaikščioti su žmona po miškelį. Dabar jau neisime“, – tikino vilnietis.

„Aš sena, kas jau mane puls. Pats bjaurumas yra šiame miške. Todėl, kad čia daug benamių vaikšto“, – kalbėjo kita vilnietė.

Kitas Žvėryno gyventojas tikino, jog mikrorajone yra ir kitų problemų, kurias reikėtų tvarkyti.

„Apšvietimas pirmiausia. Nes tikrai čia yra vietų, kur neapšviesta, kur tikrai nesaugu jaunoms merginoms vaikščioti vakarais. Tikrai nejauku turėtų būti“, – kalbėjo rajono gyventojas.

Po to, kai viduryje dienos Žvėryne buvo užpulta ir išžaginta nepilnametė, paaiškėjo, kad panašių užpuolimų būta ir daugiau. Tačiau policija tokius nusikaltimus nuo visuomenės slepia – nepraneša apie juos kasdienėse nusikaltimų suvestinėse. Aiškina, kad taip siekia nepakenkti tyrimui ir iškrypėlių aukoms.

„Labai dažnai sužinojus tokią informaciją iš asmens yra tyčiojamasi, jie turi problemų tarp bendraamžių, mokyklose ir panašiai. Kaip numato įstatymai, informacija apie seksualinius nusikaltimus nėra skelbtina. Dažnu atveju ji nepatenka į suvestines“, – LNK žinioms sakė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Žvėryne išžaginta nepilnametė, Karoliniškėse – užpulta dvylikametė, ar pirmadieniui pakeliui į mokykla užpulta aštuonuolikmetė – tai vos keli atvejai, apie kuriuos visuomenė sužinojo. Tačiau vien šiemet policija Vilniuje tiria bent 7 galimus seksualinio smurto prieš vaikus atvejus.

Pernai užregistruota pusė tūkstančio atvejų, kai galimai seksualiai buvo išnaudoti nepilnamečiai. Bet apie daugumą jų policija dažniausiai nepranešė. Tai reiškia, kad žmonės nežino apie jiems, ar jų artimiesiems gresiantį pavojų.

„Faktas, kad tai reikia skelbti. Kodėl reikėtų slėpti nuo žmonių, kuriems irgi ta informacija turėtų pasitarnauti“, – tikino viena vilnietė.

Kitas irgi teigė, jog tokia informacija turėtų būti skelbiama.

„Tiesiog, kad žmonės daugiau atkreiptų dėmesį į visokius keistesnius asmenis, kurie galimai gali vykdyti tokius nusikaltimus“, – kalbėjo vyras.

Policijos profesinės sąjungos vadovė Roma Katinienė neatmeta, kad nusikaltėliai įžūlėja, nes trūksta patruliuojančių pareigūnų. O kad daugiau informacijos apie seksualinius nusikaltimus būtų skelbiama, pritaria ir teisininkai, policijos profesinė sąjunga.

„Čia yra būtina, ko gero, detalizuoti apie įvykį – laiką, vietą tikslią nurodyti. Bet tikrai paminėti, kuriose vietose atsiranda kažkokios negeros tendencijos, manau, kad visuomenė tikrai turi teisę žinoti“, – aiškino R. Katinienė.

„Tai reikia ne tik atskleisti tokią informaciją, bet ją dar pateikti tinkamai, objektyviai“, – LNK kalbėjo teisininkas Gintautas Bartkus.

Dažnai būna, kad neviešinti seksualinių nusikaltimų prieš nepilnametį pageidauja artimieji. Bet skelbti, ar neskelbti apie nusikaltimą nusprendžia policijos tyrėjas.

VRM neslepia, kad yra pranešama apie tuos nusikaltimus, kurių nutylėti neįmanoma. O kitais tylima esą dėl žmonių ramybės, kad nekiltų panika.

„Dažnai pirminė informacija yra tikslinama, ji gali būti netiksli, todėl tas paskelbimas gali turėti net ir priešingų pasekmių – suklaidinti visuomenę ir kelti paniką, kai jos visiškai nereikia.

Jeigu tie įvykiai yra rezonansiniai, puikiai žinome, kad tiek VRM, tiek ir policija surengia spaudos konferencijas, visą informaciją pateikia, kuri yra aktuali“, – LNK sakė VRM Viešojo saugumo politikos grupės vadovas Darius Domarkas.

Apie nepilnametės išžaginimą visuomenei policija vis dėl to pranešė.

„Šitas įvykis buvo šiek tiek netradicinis, jei taip galima sakyti, kad viduryje gatvės, dienos metu, žmonių pakankamai pilnoje gatvėje buvo užpulta nepilnametė mergina“, – kalbėjo policijos atstovas R. Matonis.

Vien pernai policija užregistravo 500 atvejų, kai galimai seksualiai buvo išnaudoti nepilnamečiai. Teismą pasiekė tik kiek daugiau nei pusę jų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: