Artimieji ir kolegos gedi Ukrainos kario. Vyras žuvo per įnirtingus mūšius prieš okupanto kariuomenę Bachmute.

„Jis buvo padorus vaikinas, patyręs, labai gerai disciplinuotas. Visi jį gerbė ir atsižvelgdavo į tai, ką jis sakydavo, nes jis buvo patyręs“, – sakė jo kolega Ukrainos gynėjas.

Rusija suintensyvino atakas Ukrainos rytuose, ypač pramoniniuose Bachmuto ir Vuhledaro miestuose.

Maskva pareiškė, kad jos pagrindinis tikslas yra užimti visą Donecko regioną. Tad rusai Bachmutą puola nesiskaitydami su nuostoliais. O juos stabdydami žūva ir Ukrainos kariai.

„Jis buvo tikrai svarbus Ukrainai, todėl tai yra tragedija. Ne tik jo šeimai, draugams, bet ir Ukrainai. Jis rodo pavyzdį, kaip reikia gyventi ir mylėti Ukrainą. Ir kaip reikia gyventi visuomenėje. Jis buvo adekvatus, nepaisant visos kovos patirties“, – sakė jo kolega karys.

Karas Ukrainoje

Ukrainos pasieniečiai virš Bachmuto numušė atakos lėktuvą Su–25. Teigiama, kad lėktuvas iš oro dengė puolančius pėstininkus.

Nepaisant ukrainiečių pasiekimų, jie patys teigia, kad rusai užėmė trečdalį Bachmuto, perėmė dviejų pagrindinių kelių kontrolę, taip mėgindami apsupti miestą ir atkirsti jame esančius gynėjus.

Vis dėl to britų žvalgyba praneša, kad rusams per savaitę pavyko užkariauti vos kelis šimtus metrų. Esą vadai dėl politinio spaudimo iš Kremliaus siekia nerealių tikslų, kurių negali įgyvendinti su nepakankamai sukomplektuotais ir nepatyrusiais daliniais.

„Yra daug problemų, svarbiausi yra veiksmai fronte: Donecko srityje ir kitomis kryptimis. Ypatingas dėmesys skiriamas Bachmutui, mūsų gynybai, okupantų bandymams apsupti miestą ir palaužti gynybą. Mes jiems priešinamės. Esu dėkingas kiekvienam kariui, kuris savo atsparumu užtikrina apsaugą“, – teigė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Ukrainos generalinis štabas pasidalijo filmuota medžiaga, kaip pirmoji į Ukrainą plaukiančių kovinių mašinų „Bradley“ siunta buvo pakrauta į laivą neskelbiamoje JAV vietoje.

JAV Ukrainai pristatys per 60 tokių kovos mašinų.

Rusijos gynybos ministras pareiškė, kad vakarų ginklų tiekimas Ukrainai gali sukelti nenuspėjamų padarinių.

„Rusijos pajėgų grupuotės ir toliau naikina Kyjivui teikiamą ginkluotę tiek tranzitu, tiek ir fronto linijoje“, – tikino Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Tuo tarpu JAV žiniasklaida praneša, kad prezidentas Joe Bidenas ketina vykti į Lenkiją paminėti Rusijos invazijos į Ukrainą metines. Rusijos kariuomenė į Ukrainą įsiveržė pernai vasario 24 dieną. Vakarų Ukrainos ir Rusijos šaltiniai spėlioja, kad Maskva per pirmąsias karo metines planuoja dar viena plataus masto puolimą.

Tuo tarpu antroji V. Zelenskio kelionė iš šalies per karą gali baigtis neprasidėjusi, mat apie jo planuotą ketvirtadienio vizitą jau pranešė žiniasklaida. Informacija apie V. Zelenskio keliones saugumo sumetimais laikoma paslaptyje. Europos Sąjungos institucijų lyderiai dėl informacijos nutekinimo pradėjo kaltinti vieni kitus.

Pats V. Zelenskis praėjusią savaitę paklaustas apie galim vizitą Briuselyje teigė, jog kur nors vykti jam per didelė rizika.

Fiksuojamas ir dar vienas mistinis gaisras Rusijoje – šį kartą „Lukoil“ priklausančioje naftos perdirbimo gamykloje. Pranešama, kad galėjo užsidegti įmonėje esanti benzino saugykla. Pareigūnai pradėjo tyrimą gaisro priežastimis nustatyti.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: