Valionis: niekada nesakyk niekada, bet galimybė nėra didelė

Buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ priminė diplomatams svarbų sakinį – „niekada nesakyk niekada“.

„Visada yra galimybė, kai yra tokie vadovai kaip Vladimiras Putinas, kurie patys nelabai žino, kodėl jie patys pradėjo šį karą, įstrigo ir negali atsakyti į klausimą. Ir vis dažniau kalba apie tai, kad imsis kitų ryžtingų priemonių – patys vadovai. O jeigu dar klausytume visų propagandistų, tai išgirsite kasdienį gąsdinimą – renkamės Berlyną, Paryžių ar Varšuvą. Kas čia bus pirmoji auka?

Tikimybė visada išlieka. Bet kai esu santūrus optimistas, manau, kad galimybė nėra didelė“, – Žinių radijo laidoje sakė buvęs užsienio reikalų ministras A. Valionis.

Jis kalbėjo, jog Rusija ir anksčiau vykusiems karams tiekusi ginklus niekada nesakė, kad dalyvauja kare.

A. Valionis teigė, jog Pasaulinio karo apibrėžimas reiškia, kad į jį įsijungia visas pasaulis.

„Tada klausimas – kokios dar didžiosios jėgos įsijungia? Kinija, kuri dabar ramina Rusiją, ir kaip mus pasiekia signalai, yra labai kategoriškų draudimų žaisti su branduoliniu ginklu? O vis didesne dalimi Rusija priklausoma nuo Kinijos.

Be to, Rusijos kariuomenės, kuri buvo (vadinama, aut. p.) antrąją pasaulio kariuomene toks praktinis žlugimas ir tikro veido atskleidimas sukelia abejonių ir kiniečiams. Nes Kinijos kariuomenė irgi nekariavo jau daug metų. (…) Niekam nereikia karo, juolab, kad Kinijos ateitis priklauso nuo eksporto į ES ir JAV“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ dalijosi buvęs užsienio reikalų ministras A. Valionis.

Kiek vėliau jis dar patikslino, kad eskalacija iki branduolinio ginklo panaudojimo tikimybė yra nedidelė.

„Net ir taktinio. Nes yra labai daug nesuinteresuotų, net ir Rusijos santūrių partnerių pusėje“, – tikino jis.

Vaitiekūnas: komunistų nesėkmę galima užmaskuoti tik karu

Buvęs užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas laidoje įvertino kolegos A. Valionio žodžius. Jis kalbėjo, jog tikėjimas racionaliais sprendimais buvo girdėtas ir prieš I Pasaulinį karą.

„Tik ką nuskambėjo jo žodžiai, kad karo niekam nereikia, klestėjimas yra be karo pasiekiamas. Tai yra europietiško mąstymo pavyzdys. Prieš I Pasaulinį karą lygiai taip pat kalbėjo vienas banko korifėjų iš Londono. Jis sakė, kad pasaulio ekonomika taip susijusi, finansai taip susiję, kad joks pasaulinis karas yra absoliučiai neįmanomas. Nes žmonės yra protingi ir neleis sugriauti savo gyvenimo.

Xi Jinpingas, Vladimiras Putinas

Dabar vykstant III Pasauliniam karui mes vėl girdime tą patį. Sakoma, kad žmonės yra protingi, nenorės karo, Kinija nepradės karo, nes labai prekyba gerai eina. Bet ten komunistai valdo, ypatingai nesėkmingai, viskas žlunga. Ir norint visa tai užmaskuoti, visą šią komunistų nesėkmę galima užmaskuoti tik karu“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ sakė P. Vaitiekūnas.

Jis teigė, jog Kinijos ir Taivano karas yra labai „įtikimas“.

Kuo baigsis karas Ukrainoje?

Buvęs užsienio reikalų ministras P. Vaitiekūnas laidoje tikino, jog net ir pasibaigus karui Ukrainoje pastarosios pergale, rizikų dar liks.

„Įsivaizduokime, kad karas Ukrainoje baigiasi Ukrainos pergale. Įvyksta Ukrainos pergalė, vienokia, ar kitokia. Bet ukrainiečiai paskelbia, kad jie karą laimėjo. Tai karas baigėsi? Ta atominė žiurkė kampe, kuri pati ten save įsivarė, jeigu ji turės pasirinkimą raudono mygtuko ir tarptautinio tribunolo, ar jums abejonių, kurį variantą jis pasirinks?“ – klausimą Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ kėlė P. Vaitiekūnas.

Diplomatas A. Valionis Žinių radijo laidoje pateikė ir vaizdų pavyzdį. Jis kalbėjo, jog karas Ukrainoje kai kuriems primena lėta varlės virimą – kaip net nepastebi, kad varlė jau išvirta.

„Manau, kad šitaip yra bandoma susilpninti ir išvirti, jeigu galima taip sakyti, Rusiją. Dėl to, kaip kai kurie sako, Ukraina kariauja su viena ranka, pririšta už nugaros. Jie negauna aviacijos, toliašaudžių raketų... Ir klausimas – kodėl?

Ir aš galiu čia iškelti šį klausimą diskusijai. Ar iš tikrųjų visi nebijo to, kad Ukrainos didelis laimėjimas, o Rusijos didelis pralaimėjimas stumia ją visiškai į Kinijos glėbį. Ir Kinija vėl iškyla kaip gigantas tampa dar didesne galybe, dar labiau pavojinga visam pasauliui“, – teigė A. Valionis.

V. Putinas ir Xi Jinpingas

Savo ruožtu buvęs užsienio reikalų ministras P. Vaitiekūnas teigė, jog tarptautinio tribunolo klausimo kėlimas skaldo Rusijos viršūnėles.

„Nes yra klausimas – ji skaldo, kas bus patraukta, o dalis nebus. Ir jie tyliai galvos, kad yra kažkuo geresni. Tai ir reikia išnaudoti. (…) Manau, kad turime suprasti, kad karas nesibaigs tuo, kai Ukraina priartės prie savo sienų. Karas turi baigtis ten, kur jis prasidėjo – Kremliuje.

Patinka mums tai, ar ne, bet tokia logika. Ir tą atominę žiurkę – V. Putiną, turės užmušti arba patys rusai, arba tai reikės padaryti mums. Nes jis nesustos, jis ieško įvairių būdų mobilizuoti Rusijos visuomenę. Kol kas neranda, idėjos nėra“, – kalbėjo P. Vaitiekūnas.

Žinių radijo laidos „Atviras pokalbis“ pašnekovas dar teigė, jog vakarai vykdo politiką, kuria netiki, kad agresorė Rusija gali laimėti.

„Tuo tarpu aš atstovauju poziciją, kad agresorius privalo pralaimėti. Naudoju tą pačią I Pasaulinio karo logiką, kai iki pat galo buvo kartojama, kad agresorius negali laimėti. (…) Maskvoje ši problema turės būti išspręsta. Kito varianto nėra. Šio varianto diplomatai nesvarsto“, – teigė P. Vaitiekūnas.