Žurnalistų kalbinama V. Čmilytė-Nielsen nenoriai atsakinėjo į klausimus apie tai, su kuo penktadienį kalbėjosi po susitikimo su generaline prokurore Nida Grunskiene. Galiausiai ji pripažino, kad tądien matėsi su premjere I. Šimonyte.

„Taip, aš turėjau susitikimą su Ingrida Šimonyte. Po to, kai man buvo pateikta nuasmeninta informacija“, – sakė ji ir patikino, kad gauta informacija su premjere nepasidalijo.

„Tą dieną visi susitikimai buvo iš anksto planuoti ir įprasti“, – pabrėžė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė taip pat patikino, kad su ja ikiteisminio tyrimo medžiaga nebuvo pasidalinta.

„Man buvo pateikta nuasmeninta informacija, todėl natūralu, kad iš mano kabineto negalėjo nutekėti tai, ko aš nežinojau. Man nebuvo įvardytas Seimo nario vardas ar pavardė, man buvo pateikta nuasmeninta informacija. Generalinė prokurorė tai ne kartą patvirtino, tą patvirtinu ir aš“, – dėstė V. Čmilytė-Nielsen.

„Man nebuvo įvardyti konkretūs Baudžiamojo kodekso straipsniai, man buvo pateikta nuasmeninta informacija. Taigi, ikiteisminio tyrimo medžiagos man nebuvo pateikta“, – kartojo politikė.

Nida Grunskienė

Seimo pirmininkė patikslino, jog generalinė prokurorė ją informavo apie vieną neįvardytą Seimo narį, kuris įtariamas sunkiais nusikaltimais.

Tačiau generalinė prokurorė N. Grunskienė kalbėjo kiek kitaip.

„Sausio 20 dieną susitikime su Seimo pirmininke nei pavardė, nei kokiai frakcijai ar partijai šis asmuo priklauso įvardyta nebuvo. Buvo nurodyta, kad pradėtas ikiteisminis tyrimas ir [buvo nurodyta] pagal kokius Baudžiamojo kodekso straipsnius“, – žurnalistams po posėdžio su Seimo darbiečiais antradienį komentavo generalinė prokurorė.

Į klausimus žada atsakyti per neeilinį posėdį

Į visus klausimus V. Čmilytė-Nielsen teigė atsakysianti ketvirtadienį per neeilinį Seimo posėdį.

Ji palankiai įvertino Seimo mažumos iniciatyvą sušaukti neeilinę sesiją ir pasiaiškinti, ar buvusiam Seimo konservatoriui Kristijonui Bartoševičiui buvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu pradėtą ikiteisminį tyrimą.

„Aš manau, kad gal iš dalies ir gerai, kad dabar yra sušaukta ta neeilinė sesija su visais klausimais. Klausimai suformuluoti ir man, ir generalinei prokurorei, yra pakankamai nemažai pasiūlymų dėl įstatyminių iniciatyvų. Taigi, juos svarstysime“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Įtarimų dėl informacijos nutekėjimo kilo po to, kai sausio 23-iąją generalinė prokurorė N. Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę V. Čmilytę-Nielsen dėl būtinybės panaikinti parlamentaro K. Bartoševičiaus neliečiamybę, nes jis figūruoja ikiteisminiame tyrime dėl seksualinio vaikų prievartavimo ir tvirkinimo.

Prieš tai, tiksliau, sausio 20 dieną (penktadienį), 20 val., K. Bartoševičius jau buvo pranešęs Vyriausiajai rinkimų komisijai, kad nori atsisakyti Seimo nario mandato. Tokį sprendimą jis priėmė būdamas komandiruotėje Čilėje, turėjo planų vykti į kitą komandiruotę Indijoje.

K. Bartoševičius aiškino, jog iš Seimo traukiasi ne dėl ikiteisminio tyrimo, o dėl asmeninių priežasčių, suprastėjusios sveikatos.

Kristijonas Bartoševičius

Paaiškėjo, kad, prieš kreipdamasi į Seimo pirmininkę raštu, N. Grunskienė buvo susitikusi su Seimo pirmininke. Susitikimas įvyko penktadienį, pirmoje dienos pusėje.

Tiesa, V. Čmilytė-Nielsen jau anksčiau tikino, kad jai susitikimo metu generalinė prokurorė neatskleidė nei Seimo nario vardo, nei pavardės, nei partijos, kuriai jis priklauso, – esą teiravosi, kada būtų galimybė sušaukti neeilinę sesiją dėl parlamentaro neliečiamybės naikinimo.

V. Čmilytė-Nielsen akcentavo, kad šios informacijos niekam neperdavė.

Spręs dėl tyrimo būtinybės

N. Grunskienė teigė negalinti nei patvirtinti, nei paneigti įtarimų, kad informacija apie pradėtą ikiteisminį tyrimą K. Bartoševičiaus atžvilgiu galėjo nutekėti.

„Aplinkybes jūs žinote, o išvadas, norėtume, kad pasidarytumėte patys“, – sakė ji.

Antradienį susitikime su opozicinių darbiečių frakcija generalinė prokurorė teigė netikinti, kad informacija apie tyrimą K. Bartoševičiaus atžvilgiu nutekėjo iš prokuratūros.

Kol kas, pasak N. Grunskienės, Generalinėje prokuratūroje nėra sprendimo, ar pradėti tyrimą dėl galimo informacijos nutekinimo. Sprendimą, pasak jos, per dešimt dienų dėl to turi priimti prokuroras.

Dalis opozicionierių kelia versiją, kad informaciją apie ikiteisminį tyrimą K. Bartoševičiui perdavė jo bendražygiai Seime – konservatoriai. Pastarieji tai neigia.

Parlamentaras K. Bartoševičius, VRK sprendimu, neteko mandato.

Jam pareikšti įtarimai keturių vaikų, tarp kurių yra mažametis ar mažamečiai, seksualiniu prievartavimu ir tvirkinimu. Įtariama, kad nusikalstamas veikas K. Bartoševičius padarė būdamas Seimo narys.

Gresia laisvės atėmimas

Už nepilnamečio asmens seksualinį prievartavimą gresia laisvės atėmimas nuo dvejų iki dešimties metų, už mažamečio asmens seksualinį prievartavimą – laisvės atėmimas nuo trejų iki trylikos metų.

Už jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimą gresia laisvės apribojimas arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

K. Bartoševičius anksčiau aiškino, kad Generalinės prokuratūros mesti kaltinimai dėl nepilnamečių seksualinio prievartavimo ir tvirkinimo – nepagrįsti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)