„Prieš metus girdėjome grasinimus sunaikinti Rusijos ekonomiką, jei Kremlius užpuls Ukrainą. Paskui visus metus „džiaugėmės“ sankcijomis, kurios parklupdys Putiną.

Koks rezultatas? Tarptautinis valiutos fondas (TVF) paskelbė ekonominio augimo prognozes.

Rusijos ekonomika nebesitraukia ir 2023 metais padidės 0,3 procento; 2024 – 2,1 proc. Palyginimui: JAV – 1,4 proc. ir 1,0 proc., euro zona – 0,7 proc. ir 1,6 proc.

Taigi Rusija 2024 metais pagal TVF prognozes vystysis greičiau negu JAV ir EU“, – socialiniame tinkle rašė jis.

Diplomatas A. Januška teigė, jog Europos Sąjunga (ES) sėkmingiausiai „sankcionavo“ ne Rusijos, o Jungtinės Karalystės ekonomiką: pagal dabartines prognozes Jungtinės Karalystės ekonomika šiais metais sumažės 0,6 procento.

„Tai daug ką pasako ne apie Rusijos ekonomikos galią, bet apie Vakarų, o pirmiausia – ES sankcijų impotenciją“, – rašė A. Januška.

Albinas Januška

Jis teigė, jog TVF prognozės rodo, kad vakarų sankcijų Rusijai veiksmingumas – mažai reikšmingas ir trumpalaikis.

„Per šiuos karo metus ES išsiuntė daugiau pinigų Putinui, nei tai darė prieš karą, prieš sankcijas. Lyderė yra Slovėnija, kurios importas padidėjo 300 procentų, eksportas – 40 procentų. Nuolatos raminome save, jog sankcijos, jei dabar ir neveikia, tai suveiks kitais metais, nes jų poveikis ilgalaikis. TVF prognozės rodo, kad sankcijos ne tik negalėjo atgrasyti Rusijos agresijos, bet ir tai, kad jų veiksmingumas sąlyginai mažai reikšmingas ir trumpalaikis“, – socialiniame tinkle rašė diplomatas A. Januška.

Turinčius argumentų, kad TVF meluoja ir Rusijos ekonomika greitai žlugs, ragino pateikti tokius duomenis ir apginti sankcijų politiką.

„Kas atstovauja Lietuvai ES Vadovų Taryboje? Kokie Lietuvos pasiūlymai, kokios šalių koalicijos, ką daryti su Vengrija? Jei Lietuva nebegali daugiau padėti ginklais, gal laikas suburti „rimtų sankcijų“ ES šalių koaliciją ir spausti ES? Nebesislėpti už EK nugaros visais klausimais, kai patiems nėra ką pasiūlyti? Nebepasakoti spaudai apie savo nuomonę, o ieškoti partnerių ir įgyvendinti“, – ragino jis.

Nepriklausomos valstybės atkūrimo akto signataras A. Januška, cituodamas Lietuvos prezidentą Gitaną Nausėdą, kėlė klausimus.

„Nepakanka konstatuoti, kad „mūsų sankcijos mūrijamos, bet, deja, nesuveikė taip, kaip mes tikėjomės“ (G. Nausėda). Kas tikėjosi, kad tokios sankcijos suveiks? Ar kas nors yra atsakingas už tokį „tikėjimą“? Kiek dar „tikėsime“?

Kai Ukraina daugiau nei didvyriškai kaunasi mūšio lauke, gal pagaliau atėjo laikas pradėti rimtai kalbėti apie sankcijų politiką Rusijai, o ne migdyti visus mus iliuzijomis?“ – klausimus kėlė jis.

A. Januška feisbuke taip pat klausė – kodėl Lietuvos užsienio politikos elitas, „stumdamas“ Ukrainą į ES ir NATO, pamiršo sankcijas.

„Per sunku? Trūksta idėjų?

Lietuvos vadovas teigė, kad „potencialas sugriežtinti sankcijas yra labai didelis“.

Tai pirmyn. Laukiam“, – įrašą socialiniame tinkle užbaigė diplomatas A. Januška.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)